Sve je više toplih i sunčanih dana s kojima dolazi i više aktivnosti na otvorenom. Jedna od najdražih aktivnosti velikom broju ljudi svakako je roštiljanje.

Roštiljanje nije samo stvar načina na koji se priprema hrana već je to ritual kojim se slave rođendani i imendani, a povezujemo ga uz najbolju vrstu druženja i zabave.

Stoga prije nego krenete organizirati zabavu u Vašem dvorištu ili vrtu pročitajte 5 korisnih savjeta kako odabrati i gdje postaviti roštilj ili pečenjaru s ciljem da biste na najbolji i najugodniji način iskoristili svoje vrijeme s najdražima.

1. Odluka prije početka

U Reta asortimanu možete pronaći velik izbor gotovih pečenjara i roštilja sastavljenih od elemenata koji se jednostavno i lako montiraju i brzo su spremni za pripremanje ukusnih jela.

Za one majstore koji žele veći izazov i htjeli bi izgraditi unikatan roštilj po svojoj ideji mogu odabrati iz široke palete proizvoda sve potrebno za izradu roštilja ili pečenjare «od nule».

Roštilj je objekt koji se koristi isključivo na otvorenom i ne smije ga se montirati u zatvorenim prostorima. Mjesto na koje se postavlja roštilj mora biti udaljeno najmanje 3 m od okolnih kuća, drveća ili grmlja radi sigurnosti.

2. Priprema terena, montaža roštilja i pečenjare te montaža šamontih ploča

Gotovi montažni roštilji i pečenjare dolaze rastavljeni na elemente radi lakšeg transporta i zahtijevaju osnovnu montažu i spajanje elemenata.

Za spajanje elemenata koriste se kvalitetna fleksibilna ljepila, dok za postavljanje šamotnih pločica u ložištu specijalna šamotna veziva otporna na visoke temperature.

Na željenom mjestu postavljanja roštilja potrebno je napraviti čvrstu betonsku podlogu koja može podnijeti težinu roštilja. Betonsku podlogu postavite na potpuno ravnu podlogu kako bi se spriječila pomicanja.

Raspon težina roštilja je od 250 do 700 kg, dok težina pečenjara može ići i do 3 tone. Ako roštilj postavljate na terasu, obavezno potražite stručnjaka da provjeri nosivost terase prije postavljanja.

Postolje roštilja postavlja se na prije pripremljenu betonsku podlogu. Ne smije se lijepiti za pod jer se time onemogućava njegovo toplinsko širenje.

Elementi roštilja slažu se redoslijedom prikazanim na skici i učvršćuju kvalitetnim fleksibilnim ljepilom. Kapu roštilja potrebno je obložiti rabitz mrežicom i pregletati.

Preporučljivo je cijeli roštilj pobojati gusto bojom za vanjske radove zbog dodatne zaštite elemenata.

Planirate li kupiti roštilj ili pečenjaru te sav potreban pribor i materijal posjetite Reta salon na adresi Zagrebačka 37, 47000 Karlovac i pronađite idealan roštilj/pečenjaru koji će se savršeno uklopiti u Vaš vrt ili dvorište.

Ložište roštilja/pečenjare potrebno je obložiti šamotnim pločama. Za postavljanje šamotnih pločica u ložištu koristite specijalna šamotna veziva otporna na visoke temperature kao univerzalni vatrostalni mort. Obratite pozornost na upute koje su priložene uz vezivo.

3. Izgradnja roštilja i pečenjare

Kod izrade unikatnog roštilja ili pečenjare prvi korak je staviti ideju na papir, odrediti veličinu roštilja te odabrati materijale od kojih će se izraditi.

Ovisno koji tip materijala izaberete za izgradnju Vašeg roštilja koriste se razne tehnike izgradnje, vrste veziva…Također važno je odrediti da li će se raditi roštilj s krovom ili bez krova.

Kao i kod gotovih roštilja prvo je potrebno izgraditi betonsku podlogu proporcionalnu veličini roštilja.

4. Izbor materijala i inovativne ideje

Uz veliki izbor i mogućnosti kombinacije raznih materijala sigurno ćete pronaći idealnu kombinaciju za Vaš roštilj. Neke od opcija materijala koje su Vam na raspolaganju su: cigla, kamen, beton, blokovi( porobeton i sl.).

Blokove kasnije možete ukrasiti dekorativnim kamenom ili nekom drugom ukrasnom podlogom.

Sve materijale, alate i dodatnu opremu možete kupiti u Reta salonu. Ovisno o prostoru kojim raspolažete u svom vrtu, terasi ili balkonu, možete izabrati između gotovih zidanih roštilja ili pečenjara, ili iz bogate ponude metalne galanterije: roštilj, roštilj ploče, kotlovine, kotliće, peke.

Oslobodite svoju kreativnost, izaberite kombinaciju materijala koja vam najbolje odgovara, izaberite elemente koje ćete raditi i napravite unikatan roštilj.

Ako imate prostora možete razmisliti da li Vam uz roštilj treba i dodatna podloga za pripremu jela, ormarić za spremanje opreme ili cijela mala vanjska kuhinja.

5. Oprema za roštilj

Ukoliko ne planirate izraditi rešetku roštilja sami već planirate kupiti gotovu svakako pripazite na mjere roštilja i način postavljanja rešetke kako bi unaprijed napravili dovoljan razmak.

Isto tako ukoliko uz rešetku planirate koristiti i peku svakako unaprijed provjerite da dovoljno mjesta osigurate.

Planirate li kupiti roštilj ili pečenjaru te sav potreban pribor i materijal posjetite Reta salon na adresi Zagrebačka 37, 47000 Karlovac i pronađite idealan roštilj koji će se savršeno uklopiti u Vaš vrt ili dvorište.

RETA d.o.o.
RETA d.o.o.
Dostupnost na području cijele Hrvatske.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi