Boje imaju najveći utjecaj na izgled i atmosferu u svakom domu, čime su automatski najteža stvar za izabrati prilikom uređenja. Boje su te koje čine prostor hladnijim ili toplijim, većim ili manjim, mogu stvoriti misterij ili romantiku, utječu na vaše raspoloženje. Stoga se postavlja pitanje: kako odabrati između toliko boja i nijansi?

1. Odabir nijansi boje

Krenite od svojih najomiljenijih boja, suzite izbor na dvije ili tri, i usporedite s namještajem, zavjesama i ostalim stvarima u prostoriji. Bitno je i koliko svjetla imate, jer tamnije boje ‘uzimaju’ svjetlost i prostor se može činiti premračan. Odabrane boje prije isprobajte na manjem dijelu zida, kako poslije dovršenog posla ne biste ostali razočarani. Za matematičare postoji i savršeni omjer: 60% u prostoriji treba biti dominantna boja, 30% prateća, a preostalih 10% je boja koja dodaje naglasak, kojom pojačavate učinak.

Bez obzira na to jeste li se odlučili za neki unikatni dizajn uz kombinaciju boje i oblika na svojim zidovima ili jednostavno želite osvježiti prostor, morate odlučiti kakve ćete boje kupiti. Uz standardne gotove boje u većini boljih trgovina s opremom za uređenje doma postoje palete boja s najrazličitijim nijansama boje koje će vam strojno smiješati na licu mjesta.

Planirate li kupnju boja za unutarnje zidove posjetite Reta salon i pronađite boje koje će se savršeno uklopiti uz vaš interijer.

2. Vrste boja za zidove

Općenito postoje 2 glavne skupine boja, i to su perive boje i one koje se ne mogu prati. Neperive zidne boje nisu pogodne za pranje i ne smijemo ih prati vodom već samo suhom krpom. Glavna prednost neperivih boja je otvorenost filma boje, odnosno kroz neperive boje može prolazit vlaga. Sve je više poželjnija paropropusnost kod boje i zidova jer se tako postiže disanje zidova i sprečava se kondenzacija vlage. Neperive boje su ujedno i najjeftiniji izbor za bojanje prostora.

Perive zidne boje su otpornije na ispiranje te sadrže više veziva što znači da dobro prianjaju na podlogu. Iz tog razloga nanesena boja je otporna na ribanje s vodom, dok su neke boje prikladne i za čišćenje sredstvima za čišćenje. Kako perive boje sadrže otporna veziva njihov premaz je čvršći i otporniji na udarce. Perive boje su glede difuzije više ili potpunozatvorene, zato takvi zidovi manje dišu i na njima se kod nižih temperatura skuplja kondenzacija u obliku vodenih kapi, no to ne škodi premazu.

Postoje 3 vrste unutarnjih boja s obzirom na vezivo i to su boje s tutkalom, disperzijske boje i silikatne boje. Boje s tutkalom na bazi su tutkala, neperive su, potpuno su prirodne i preporučuju se za prostore u kojima želimo postići nisku koncentraciju alergena.

Disperzivne boje su najviše korištene i na bazi su smole koje mogu biti prirodne ili umjetne. Njihova glavna karakteristika je što su paropropusne i otporne na čišćenje vodom. Silikatne boje su na bazi kalijevog ili natrijevog silikata, na film boje se formira sloj silikatnih kristala i to je razlog zašto su preporučene za bojanje i vanjskih površina.

Kod rada sa silikatnim bojama obavezna je upotreba rukavica pošto je silikatna boja nagrizajuća. Izbor boje u Reta salonu iznimno je jednostavan uz široku paletu boja te uz naše stručno osoblje koje će vas popratiti na svakom koraku s korisnim savjetima.

3. Stvaranje ugođaja

Nemojte zaboraviti da određene boje i nijanse sa sobom nose i dio atmosfere,pa se tako nježnije koriste za mirniji ugođaj, dok žarke boje dodaju dramatičnost prostoru. Ako želite ugodnu, društvenu dnevnu sobu, svakako izaberite toplije, svjetlije i kontrastne boje. Ako pak želite više formalni izgled, izbor su plave, zelene i neutralne nijanse.

Za spavaću sobu i probleme sa spavanjem i nesanicom, idealna boja je zelena. Stvoriti će potreban mir i atmosferu, te osigurati opuštajući san. Žuta boja pak, preporučuje se za kuhinje i blagovaonice te radne sobe. Pospješuje komunikaciju, ojačava koncentraciju te volju za učenjem. Također, pripisuje joj se povećanje apetita pa ipak pripazite s jačinom nijanse.

4. Strojno mješanje boja

Kada ste napokon odabrali svoju idealnu boju i nijansu, garancija da ćete ju uistinu i dobiti je strojno nijansiranje. Sve što morate učiniti je u trgovini odabrati boju ili zapisati njenu oznaku, a ostalo prepustiti djelatnicima.

U sklopu Reta salona nudimo strojno miješanje u Top Mix sustavu, što znači neograničen izbor nijansi. Pri odabiru budite hrabri te izađite iz svoje komforne zone, i pokušajte spojiti boje koje nikada ne biste upotrijebili: začudit ćete se kako nezamislive kombinacije mogu biti efektne i dodati faktor oduševljenja u vaš dom! I uvijek kupite malo više kako se naknadno ne bi mučili sa pogađanjem iste nijanse! Ako možete, najbolje bi bilo da uzmete nekoliko nijansi za test jer obično je boja malo drugačija kada je nanesete na zid.

Da biste znali koja boja vam najbolje odgovara, morate prvo obojiti manju površinu i pratiti kako zid izgleda kako dan odmiče jer se svjetlost mijenja pa je i dojam sasvim drugačiji.

Danas je većina boja ekološki prihvatljiva i nije opasna za zdravlje, a neke od njih se zovu ‘perive’ jer se zidovi smiju prati vlažnom krpicom. To će posebno cijeniti roditelji jer opće je poznato da djeca vole svugdje ostaviti tragove prljavih prstića. Ako ostanu tragovi flomastera, olovaka ili drugog dječjeg pribora za crtanje na zidovima i za to postoji rješenje, sredstva za uklanjanje mrlja i boja sa zidova, s kojim ćete ubrzo vratiti zidove u prvobitno stanje.

5. Kako bojom povećati, smanjiti ili izdužiti prostoriju?

Kod dugačkog i uskog prostora kojeg želite učiniti širim i četvrtastijim obojite kraće zidove tamnijim i toplijim bojama s mat završnim premazom kako bi se zidovi vizualno približili, a dulje zidove obojite svjetlijom i hladnom bojom sa sjajnim završnim premazom kako bi dobili efekt da se zidovi udalje. Kako bi postigli topliji ugođaj u prostoriji «snižavanjem» zidova, obojite strop tamnijom bojom od one na zidovima.

Također, možete i spustiti boju stropa preko linije stropa do 30-etak centimetara po zidovima, s time ćete vizualno smanjiti visinu prostora. Dodavanjem vodoravnih linija ili elemenata, kao na primjer niz fotografija do razine gdje želite da završava strop pomoći će u svraćanju pozornosti na donji dio prostora. Želite li da vaša velika soba izgleda manje nego što je, obojite zidovetoplom i tamnijom, mat bojom. Tamnije boje s mat premazom upijaju više svjetlosti i čine vaše zidove tamnijim, manje reflektirajućim i samim time zatvorenijim.

Ako želite da vaša mala soba izgleda veća nego što je zidove obojite hladnom i svjetlom, sjajnom bojom. Hladne boje po svojoj prirodi bolje dočaravaju udaljenost i time proširuju prostor. Ujedno svijetle i sjajne boje reflektiraju svjetlost pa ostavljaju dojam većeg prostora.

Ako je vaš prostor prenizak, a želite da izgleda više poslužite se s par jednostavnih trikova. Obojite strop svjetlijom hladnijom bojom od one na zidovima. Uz taj trik strop će izgledati udaljeniji, odnosno viši. Isti efekt možete postići «smanjivanjem» površine stropa tako da nastavite bojati zidove preko rubova zida, odnosno i određeni dio stropa se boja u boju zidova te se tako stvara efekt višeg stropa zbog smanjenja površine stropa. Dodavanjem okomitih linija ili pruga također ćete povisiti zidove.

RETA d.o.o.
RETA d.o.o.
Dostupnost na području cijele Hrvatske.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi