Kako se pripremiti za zimu?

Iako smo sigurni da već sve to znate (a možda ste sve već i napravili), podsjećamo vas na osnovne stvari koje morate obaviti u kući i dvorištu prije nego hladnoća i zima pokucaju na vrata.

Dobar dio njih može izazvati značajne štete i neplanirane novčane izdatke, stoga je važno na vrijeme ukloniti moguće izvore problema. Neke možete obaviti sami, ali za neke je ipak neophodan majstor. Dakle, zavrnite rukave i krenite prije prvog mraza i snijega!

1. Pregledajte sistem grijanja i dimnjak

Prije početka sezone grijanja svakako bi trebalo provjeriti vaš sistem grijanja i dimnjak. Osim što ćete majstora za otklon kvara vjerojatno čekati danima neispravan sustav grijanja i neispravan dimnjak potencijalno su velika opasnost za ukućane i imovinu.

Ukoliko uočite nepravilnosti svakako prije početka grijanja provjerite s majstorom kako otkloniti nepravilnosti. Na taj način izbjeći ćete potencijalnu smanjenu funkcionalnost vašeg sustava grijanja te izbjeći neželjene posljedice koje mogu proizaći iz neispravnih dijelova.

2. Obilazak oko kuće

Obiđite svoju kuću i pažljivo provjerite stanje krova, fasade i temelja, ukoliko uočite neka oštećenja svakako se posavjetujte sa stručnjakom i vidite da li možete ukloniti sami ili ćete morati pozvati majstora.

Provjerite vaš krov, svaki neučvršćeni ili oštećeni crijep, ploča, oluk može prouzročiti značajnu štetu preko zime zbog povećanog obujma padalina i nižih temperatura. Ono što vrijedi za krov vrijedi također i za fasadu: vlazi se tijekom hladnih mjeseci ne smije pružiti površina za napad. Ukoliko otkrijete vlagu u kući možete ju tretirati sredstvima za uklanjanje vlage.

U Reta salonu postoji niz proizvoda za otklanjanje vlage, gljivica i plijesni, a naše stručno osoblje će vam pomoći u pronalaženju pravog rješenja za vašu situaciju. Sve pukotine zatvorite, a ispucanu žbuku obnovite.

Inače mogu od malih optičkih nedostataka zahvaljujući vlazi i mrazu nastati brojne građevinske štete. Vodovodne cijevi i spremnici u vanjskom području bi se trebali sada isprazniti kako stojeća voda ne bi kod mraza napravila nikakvu štetu. Lišće bi se također trebalo micati redovito s puta kako ne bi nakon kiše došlo do klizanja.

Podrumi, garaže i slične prostorije omiljena su zimska skrovišta za male glodavce, a mogu prouzročiti znatnu štetu. Osigurajte prostor postavljanjem jednostavnih i učinkovitih mišolovki koje možete vrlo jednostavno od kućanskih artikala i sami izraditi.

3. Počistite oluke

Nakon što otpadne većina lišća, vrijeme je za čišćenje žljebova na kući, u suprotnom riskirate nakupljanje vode i oštećenje krovišta ili navlačenja vlage na zidove.

Nakon sakupljanja lišća, oluke je poželjno i oprati, kako bi odmah provjerili da li voda ispravno otječe i da li postoji blokada u cijevi oluka. Ovaj korak bi trebalo raditi jednom do dva puta godišnje.

4. Spriječite gubitak topline kroz vrata i prozore

U sezoni grijanja jedna od najvažnijih stvari je smanjiti gubitak topline i zagrijati dom što efikasnije i povoljnije. Osim velikih ulaganja u nove sustave grijanja, novu fasadu, prozore i vrata postoje i neki mali trikovi koji vam mogu znatno olakšati čuvanje topline u vašem domu.

Samoljepljiva izolacijska traka vrlo je jednostavan i učinkovit način da topli zrak ne ‘pobjegne’ kroz prozore. S unutarnje strane ispred vrata možete staviti krpu ili deku a postoje i kupovni duguljasti jastuci koje možete kupiti u veličini koja vam treba i postaviti ispod vrata i prozora i tako spriječiti ulazak hladnog zraka ili propuh.

Ukoliko u prostoru imate dimnjake koje ne koristite dobro bi ih bilo privremeno zatvoriti i izolirati pošto je otvoreni dimnjak kao da imate rupu u krovu. Stručnjaci procjenjuju da se kroz otvoreni dimnjak gubi oko 25 posto energije potrebne za zagrijavanje prostora.

5. Provjerite stanje "zimske" opreme

Svaki dom bi trebao imati neku opremu za zimske uvijete. Provjerite stanje lopate za snijeg, rukavica, baterija za slučaj nestanka struje, sredstva za otapanje snijega i leda ili soli.

Ukoliko imate limenog ljubimca provjerite da li ste stavili zimsku tekućinu za pranje stakla, da li su vam brisači spremni za zimske uvijete, imate li strugač za staklo i rezervne svjećice. U zimskom periodu se puno češće dogodi da svijetlo na autu pregori.

U Reta salonu možete pronaći većinu zimske opreme koja vam je potrebna za vaš dom i za vaš auto na jednom mjestu kako bi spremno i bezbrižno mogli dočekati zimske uvijete.

Posjetite RETA facebook stranicu kako biste uvijek bili u toku s novom ponudom i novim informacijama.

RETA d.o.o.
RETA d.o.o.
Dostupnost na području cijele Hrvatske.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi