Zima lagano odlazi, temperature se sve rjeđe spuštaju ispod nule, a dolazi nam proljeće. Uz dolazak proljeća kreću i vanjski radovi oko kuće. Pravo vrijeme je za obnovu dotrajale ograde ili početak postavljanja nove ograde. Kako bismo vam pomogli u izboru ograde donosimo pet kratkih savjeta za izbor idealne ograde za vaše potrebe!

1. Karakteristike ogradnih sustava

Ogradni sustavi razlikuju se po mnogo karakteristika na koje je bitno obratiti pažnju. Prije samog ograđivanja bitno je odrediti koju ćete vrstu ogradnog sustava koristiti.

Ogradni sustavi imaju raspon od malih ograda za ograđivanje cvjetnjaka pa do sigurnosnih ograda sa pojačanim nivoom zaštite za specijalizirane sigurnosne potrebe. Uz razne vrste ograda postoji i raspon stupova i dodatne opreme kod montaže, a ovisno o namjeni ograđenog prostora.

2. Provjerite koji je tip podloge površine koju ograđujete

Kod izbora vrste ograde važan je čimbenik tip podloge i nagib terena koji ograđujete. Ravna podloga prostora koji ograđujete idealna je za postavljanje ogradnih panela ili elektorvarene ograde.

Glavna karakteristika ogradnih panela je čvrstoća, a elektrovarenoj ogradi jednostavnost montaže. Elektrovarena ograda se razlikuje od pletene ograde po načinu izrade, ona se vari čime ima čvrste spojeve što joj omogućuje da zadržava oblik.

Za neravne podloge i kod terena pod nagibom preporuča se montaža pletene ograde. Glavna karakteristika pletene ograde je fleksibilnost. Pletena ograda se prilagođava terenu zbog svoje pletene strukture.

3. Koja je namjena prostora kojeg ograđujete?

Kako bi izabrali odgovarajući tip ograde morate znati i koja je namjena prostora koji ograđujete. Postoje brojni tipovi ograda različite namjene: ograde za cvjetnjake, vrtove, pašnjake, farme, okućnice do ograđivanja objekata sa pojačanom zaštitom. Svaka od tih tipova ograde ima svoje specifičnosti i posebnu namjenu.

4. Koje stupove odabrati?

Tip stupa bira se odmah nakon odabira ograde, a prema sustavu postavljanja razlikujemo stup s bazom za postavljanje na beton (parapet) i stup bez baze za postavljanje u beton.

Kod montaže ograde pravilo je da se stupovi postavljaju na udaljenosti od 2,5 m do 3 m ovisno o vrsti ograde. Na sve kutne i završne stupove, te na svakih 25 metara udaljenosti treba postaviti potporne stupove.

5. Koje dimenzije ograde uzeti?

Ograde dolaze u raznim dimenzijama, ovisno o tipu ograde. Najčešći tipovi ograde za široku primjenu su pletena ograda, elektrovarena ograda i ogradni paneli.

Kod pletene ograde visine su od 650 mm, 800 mm, 1000 mm,1250 mm, 1500 mm, 1750 mm*, 2000 mm, 2500* mm i 3000 mm*. Pletena ograda dolazi u pocinčanoj (Zn) varijanti i plastificiranoj (PVC) varijanti (*označene visine izrađuju se prema narudžbi kupca uz zadanu minimalnu količinu.)

Visine elektrovarene ograde su od 800 mm, 1000 mm, 1200 mm, 1500 mm, 1800 mm i 2000 mm s otvorom oka 100 × 50 mm, te s otvorom oka 100 × 63 visine 1000 mm, 1200 mm i 1500 mm.

Ogradni paneli se rade na standardiziranim visinama s malim razlikama od proizvođača do proizvođača. Visine ogradnih panela su: 625 mm, 825 mm, 1025 mm, 1225 mm, 1525 mm, 1725 mm, 2025 mm

RETA d.o.o.
RETA d.o.o.
Dostupnost na području cijele Hrvatske.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi