Priprema podloge

Bez obzira na kvalitetan hidroizolacijski mort kao što je MAPELASTIC, bez odgovarajuće pripreme podloge postavljeni ciljevi – hidroizolacija i trajnost – neće biti postignuti. Podloga mora biti sazrela, suha i dopuštene vlažnost (do 6,0 %), čvrsta, čista i bez prašine (za čišćenje treba koristiti industrijski usisavač).

Sve cementne podloge prije nanošenja treba dobro navlažiti, no voda ne smije stajati na površini. Ako je potrebno očvrsnuti površinu, preporučujemo primjenu temeljnog premaza PRIMER 3296. Ne smijemo zaboraviti da se prije nanošenja hidroizolacijskog sustava Mapelastic moraju izvesti sva izravnanja i padovi koji na vanjskim površinama moraju biti najmanje 1,5 %.

Nanošenje prvog sloja MAPELASTIC-a.

Klimatski uvjeti za gradnju

Minimalna temperatura za nanošenje je +8°C. To se odnosi na temperaturu podloge i zraka. Maksimalna temperatura ne smije prelaziti +35°C. Kada se predviđaju oborine, MAPELASTIC treba zaštititi najmanje 24 sata od nanošenja. Potrebno je pričekati najmanje 4 dana pri temperaturama iznad +20°C, a pri nižim najmanje 5 dana da MAPELASTIC sazrije prije polaganja završne obloge.

MAPELASTIC je trajno otporan na sve vremenske uvjete, pa može ostati nepokriven završnom oblogom duže vrijeme pod uvjetom da je zaštićen od mehaničkih oštećenja, dakle površina nije prohodna. Stoga je bolje završnu oblogu izvesti tjedan dana kasnije nego dva dana prerano kako bi MAPELASTIC pravilno sazrio. MAPELASTIC je najbolji izbor za hidroizolaciju balkona i terasa u većini hrvatskih regija jer zadržava svoju fleksibilnost čak i pri izrazito niskim temperaturama (do -20°C).

Polaganje mrežice MAPENET 150 u prvi sloj MAPELASTIC-a.

Priprema Mapeplastic-a

Obje komponente moraju se mehanički pomiješati. Napisano je, rečeno i izvedeno mnogo puta, ali opet ponavljamo. Ulijte tekuću komponentu B u dovoljno veliku posudu te uz stalno miješanje dodajte praškastu komponentu A.

Koristite električnu miješalicu s niskim brojem okretaja (300 – 400 o/min) i odgovarajućim nastavkom za miješanje. Uklonite preostalu prašinu s ruba kante i nastavite pažljivo miješati 2 – 3 minute. Vrijeme miješanja utječe na konzistenciju proizvoda. Ovako pripremljen MAPELASTIC potrebno je upotrijebiti unutar 45 – 60 minuta. Uvijek ga nanosite metalnim gleterom. Za trajnu hidroizolaciju potrebna su najmanje 2 sloja ukupne debljine najmanje 2 mm, sukladno EN 14891 i DIN 18531-5. MAPELASTIC se može nanositi i strojno.

Nanošenje drugog sloja MAPELASTIC-a

Prateći proizvodi za cjeloviti sustav

MAPELASTIC nije cjelovito hidroizolacijsko rješenje, pa se hidroizolacijski sustav mora izvesti sa svim popratnim elementima kao što su trake za brtvljenje MAPEBAND EASY koje se koriste za brtvljenje kutnih, radnih i dilatacijskih spojeva, manžete MAPEBAND EASY za vodovodne priključke i odvode te MAPEBAND BST samoljepljive trake za brtvljenje na bazi butil ljepila i netkane tkanine.

One se posebno preporučuju za hidroizolaciju spojeva s ugrađenom stolarijom ili, na primjer, za linijske kanale. Ne zaboravimo spomenuti i MAPENET 150, armaturnu mrežicu otpornu na lužine. Ona se  polaže na sve vanjske površine, a koristi se i kod hidroizolacije bazena. MAPELASTIC se mora nanijeti u dva sloja tako da ukupna debljina bude najmanje 2 mm kao hidroizolacijski sloj ispod keramičkih pločica ili najmanje 2,5 mm kao zaštitni sloj betonskih konstrukcija.

Hidroizolacija terase primjenom MAPELASTIC sustava.

Polaganje završne obloge

Kao što je već spomenuto – polaganje završne obloge može započeti nakon minimalno 4 dana. Za polaganje keramičkih pločica preporučujemo uporabu ljepila iz obitelji Keraflex ili Ultralite, a za kamene obloge MAPESTONE TM PLUS (s dodatkom ISOLASTIC-a), GRANIRAPID ili ELASTORAPID.

Za više informacija posjetite www.mapei.hr i www.mapei.com

Pratite nas na društvenim mrežama Facebooku i Instagramu.
Pratite Mapei Croatia TV na YouTubeu.

MAPEI CROATIA d.o.o.
MAPEI CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i tehnička podrška na području Zagreba i Zagrebačke županije.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi