Podjela ravnih krovova definira se na više načina. Prema tipu podkonstrukcije, prema vrsti zaključnog izolacijskog sloja ili prema načinu pričvršćivanja ugrađenih slojeva. U praksi se ravni krovovi dijele prema građevinsko fizikalnim svojstvima cjelokupne gotove konstrukcije ravnog krova.

Prema tome, tri su osnovna tipa ravnog krova:

  • topao krov
  • ventilirani krov
  • obrnuti krov

Tablica prikazuje najčešće projektirane sustave s obzirom na vrstu nosive konstrukcije:

Režimi u građevinsko-fizikalnom smislu različiti su od krova do krova jer ih uvjetuju položaj parne brane i položaj krovne hidroizolacijske folije koju u određenim slučajevima može zamijeniti i krovni profilirani lim, ako takvo rješenje dopuštaju nagibi krovnih površina.

I Topli ravni krovovi


Topao ravni krov je odgovarajuće rješenje tamo gdje želimo čim lakši krov, ali i brzu i ekonomičnu ugradnju

Topli ravni krovovi su s razvojem montažne gradnje lakih konstrukcija preuzele primat u segmentu ravnih krovova. U pravilu se izvode na nosivim konstrukcijama iz visoko profiliranog lima, a često i na betonskoj podlozi. Svakako su topli ravni krovovi odgovarajuće rješenje kad želimo imati što lakši krov te brzu i ekonomičnu izvedbu.

Topli ravni krovovi najčešće su neposredno mehanički pričvršćeni na nosivu konstrukciju no slojevi mogu biti i međusobno lijepljeni. Pri većim debljinama toplinske izolacije ponekad je potrebno odlučiti se i za posredno mehaničko učvršćivanje u više slojeva s upotrebom dodatnih sekundarnih nosivih letvi za pričvršćivanje krovne membrane. Mehanički pričvršćivači koji krovnu membranu i toplinsku izolaciju fiksiraju u podlogu, probadaju parnubranu i time smanjuju njenu nepropusnost.

Posljedica toga je prodor određene količine zasićene vlage iz unutrašnjosti objekta kroz sloj toplinske izolacije prema van, te se ta vlaga mora isušiti pri prolazu kroz sloj toplinske izolacije. Zaostajanje vlage u toplinskoj izolaciji slabi njena toplinsko izolacijska svojstva.

Najprimjereniji režim isušivanja vlage, u skladu s tim svakako nude suvremene krovne membrane od raznih umjetnih materijala poput:

  • EPDM
  • PVC
  • PIB
  • ECB
  • TPO

To su jednoslojne, lagane i zračne membrane, koje su u pravilu točkasto učvršćene što omogućava odgovarajući režim za isušivanje vlage iz paroizjednačavajućeg sloja tik pod membranom.

II Ventilirani ravni krovovi


Ventilirani ravni krov primjeren je za krovne konstrukcije s većim nagibima.

Ventilirani ravni krovovi su po sastavu odnosno redoslijedu slojeva srodni toplim ravnim krovovima s tim što je ovdje između toplinske izolacije i krovne membrane još i ventilacijski sloj. U tom sloju mora se osigurati odgovarajući protok zraka, što ima za posljedicu da ventilirani krovovi moraju imati određeni nagib. U praksi to znači približno 8° nagiba krovne plohe ili više.

Ventilirani krovovi su primjereno rješenje za razvedene krovne plohe raznih nagiba i oblika gdje je kao pokrovni materijal predviđen lim. Ako je lim ravan mora ispod sebe imati slijepu nosivu drvenu konstrukciju, a ukoliko se radi o profiliranom limu to nije potrebno jer se učvršćuje neposredno na odstojnik. Zračni kanal brine za odgovarajući način isušivanja vlage koja kroz nosiv konstrukciju i parnu branu prodire iz objekta prema van. Zračni kanal ujedno osigurava da se moguća kondenzirana vlaga koja nastaje pod pokrovnim limom ili na slijepoj krovnoj konstrukciji dovoljno brzo isuši. Dotok i odvod zraka iz kanala su pritom od ključnog značaja.

U sustavu ventiliranog ravnog krova toplinska izolacija nije izložena mehaničkom opterećenju zato se u tu svrhu često koristi kamena vuna srednje gustoće. Nikako se ne preporučuje upotreba paronepropusnih organskih izolacija jer ne osiguravaju odgovarajući protok zasićene vlage iz objekta prema van.

III Obrnuti ravni krovovi

Obrnuti ravni krovovi se najčešće izvode na masivnoj betonskoj podlozi. Teoretski je moguća izvedba na glatkoj podlozi od drvenih dasaka, ali ipak u praksi se drvene konstrukcije na ravnim krovovima ne koriste za krovove velike težine (nasute šljunkom).

Na nosivu betonsku konstrukciju je neposredno položen hidroizolacijski sloj koji se može zavariti za konstrukciju, zalijepiti ili mehanički pričvrstiti. Pri izvedbi tog sloja izvode se i svi detalji odvodnjavanja krova. Preko hidroizolacijskog sloja se zatim polaže sloj toplinske izolacije. Izolacija se ne pričvršćuje mehanički jer bi se time oštetio vodonepropusni hidroizolacijski sloj, umjesto toga toplinska izolacija se opterećuje raznim materijalima.

Toplinska izolacija kod obrnutih krovova nije zaštićena od kiše, zato se za toplinsku izolaciju takvih krovova koriste materijali otporni na vlagu i sa zatvorenom staničnom strukturom.


Obrnuti krov se najčešće primjenjuje na masivnim betonskim podlogama

ROCKWOOL proizvodi za protupožarnu, toplinsku i zvučnu izolaciju ravnog krova

Više:

ROCKWOOL ADRIATIC d.o.o.
ROCKWOOL ADRIATIC d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Dostupnost na području cijele Hrvatske, BiH, Crne Gore, Srbije i Slovenije.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi