1. Odsutnost kanala za prozračivanje – KONDENZACIJA

Ispod pokrova, a preko drvene oplate, postavljena je krovna ljepenka. Izolacijom zapunimo sav prostor do drvene oplate, bez izvedbe kanala za prozračivanje. U takvom će se slučaju za hladnijih dana ispod ljepenke nakupljati kondenzat. Posljedice su truljenje drva, smanjenje toplinsko – izolacijskih svojstava te mogućnost vlaženja u potkrovnim prostorima, a u ljetnim danima dolazit će do pregrijavanja potkrovnih prostora.

2. Izvedba bez dodatne toplinske izolacije s donje strane roga

U ovom slučaju toplinska izolacija sustava kosog krova na mjestima rogova nije jednaka toplinskoj izolaciji na mjestima gdje je postavljena izolacija između rogova. Mjesta neizoliranih rogova predstavljaju toplinski most s približno 4 puta slabijom toplinskom izolativnošću. To možemo uspješno izbjeći namještanjem barem 10 cm debelog sloja izolacije ispod rogova.

3. Oštećenje parne brane ili parne zapreke – KONDENZACIJA

Kod izolacije kosih krovova bitno je voditi računa o usklađenju građevinsko – fizikalnih karakteristika svih slojeva krovne konstrukcije. Osim odličnih difuzijskih osobina i toplinske izoliranosti, i zrakotijesnost je vrlo važna za učinkovitost i dugotrajnost cijelog sistema krovne konstrukcije. Osim lijepljenja spojeva zaštitnih folija potrebno je paziti i na zaštitu parne zapreke ili parne brane od nepotrebnog oštećenja čime pripomažemo zadovoljavanju izolacijske učinkovitosti krova za vjetrovitih dana. Kod postavljanja električnih instalacija dolazi do oštećenja parne zapreke odnosno parne brane. Na mjestima gdje se nalaze proboji dolaziti će do prevelikog prodiranja vlažnog zraka prema vanjskom sloju (Slike 2 i 3).

Posljedice nezalijepljenih spojeva i proboja u parnoj prepreci mogu biti:

  • toplinski gubici veći od očekivanih;
  • u izolaciju prodire više zračne vlage nego što je bilo predviđeno proračunom građevne fizike;
  • lokalno se pojavljuju mjesta s povećanom količinom kondenzirane vlage;
  • moguća pojava plijesni na drvenoj konstrukciji i time oštećenje iste;
  • umanjuje se učinak toplinske zaštite;
  • odvođenje topline u hladnim vjetrovitim danima;
  • prodor vrućega zraka u vrućim vjetrovitim danima.

Za izbjegavanje toga svi uzdužni spojevi, proboji i spojevi s obodnim zidovima moraju biti izvedeni precizno i dobro zabrtvljeni s preklopima te biti zalijepljeni (Slike 3, 4).

Više:

URSA ZAGREB d.o.o.
URSA ZAGREB d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja na području cijele Hrvatske. Djelujemo i na području BiH, Bugarske, Kosova, Makedonije, Rumunjske, Slovenije i Srbije.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi