I Polaganje ploča od kamene vune

Polaganje izolacijskih ploča od kamene vune na ravan krov je prilično jednostavno i brzo. Ploče se obično nabavljaju u velikom formatu, složene na paletama do visine 1,2 metra što dvojici radnika omogućava jednostavno preuzimanje ploča s palete. Dvoslojno polaganje ploča nije potrebno jer zbog vlaknaste strukture materijala nema toplinskog mosta na dodiru ploča. Izborom proizvoda s dvoslojnom gustoćom (Monrock Energy Plus) polaganjem u jednom sloju udovoljava se mehaničkim zahtjevima za većom prohodnošću i izbjegava se polaganje u dva sloja te se time štedi vrijeme ugradnje. Ploče se slažu u redove s pomakom, a potrebno rezanje može se izvesti na licu mjesta većim noževima ili ručnim pilama.

Važne preporuke

  • Transport materijala po krovovima izvodi se po neizoliranim površinama, a ne preko ugrađenih ploča
  • U slučaju transporta preko ugrađenih ploča potrebno je transportne puteve prethodno ojačati polaganjem dasaka ili drvenih ploča za oplatu preko položene izolacije od kamene vune. Jednaku zaštitu potrebno je osigurati i pri poslovima održavanja na već gotovim krovovima
  • Orijentacija ploča mora uvijek biti okomita na smjer valova trapeznog lima
  • Izolacija ravnih krovova kamenom vunom nije primjerena za prohodne površine (terase, parkirališta) ili za zelene krovove s intenzivnim ozelenjivanjem (debeli sloj humusa), gdje dolazi do opterećenja viših od 500 kg/m2. Jednaka ograničenja opterećenja vrijede i za nasipavanje pijeskom
  • Za zelene krovove s ekstenzivnim ozelenjivanjem preporučuje se primjena ploča s dvoslojnom gustoćom Hardrock 1000 zbog veće otpornosti na točkasta opterećenja, koja nastupaju u fazi ugradnje ekstenzivnog vegetativnog sloja
  • Izolacijske ploče od kamene vune smiju biti ugrađene jedino u suhom stanju. Moguću vlagu ili stajaću vodu na parnoj brani potrebno je prije polaganja izolacijskih ploča odstraniti, odnosno osušiti
  • Lijepljeni sistemi ravnih krovova su preporučljivi samo na objektima visine do 20m. Na višim objektima preporučuje se mehaničko pričvršćivanje ili balastno nasipavanje zbog povećanog opterećenja vjetrom


Preporučena orijentacija ploče ovisno o smjeru polaganja profiliranog lima

II Mehanički kriterij za minimalnu debljinu izolacije

Pri polaganju izolacijskih ploča od kamene vune na trapezni lim potrebno je poštivati kriterij nosivosti ploče između dva oslonca. Pri ugradnji standardnih ploča za ravne krovove, koji imaju tlačnu čvrstoću 50 kPa, najmanja debljina donjeg sloja mora se odrediti u odnosu na širinu trapeznog otvora u ležećoj ravnini ploče.

U pravilu debljina ploče kamene vune ne smije biti manja od polovice širine trapeznog otvora, u suprotnom u fazi montaže lako može doći do mehaničkih oštećenja (lomljenja) položenih ploča.

III Pravilno odvodnjavanje oko proboja krova

U praksi se često susrećemo s nakupljanjem vode na ravnim krovnim površinama. Te greške su najčešće na mjestima gdje se voda zadržava na krovu, a to je obično na gornjim stranama krovnih proboja, ako oni nisu stručno izvedeni.

Pravilno izvedeni proboji krova (kupole, ventilacijski kanali, dimnjaci pravokutnih oblika) moraju imati s gornje strane (prema sljemenu) dodatno ugrađene nagibne elemente od kamene vune, koji vodu usmjeravaju lijevo i desno uz proboj.

IV Toplinski mostovi i pričvršćivači

Dodiri ploča kamene vune zbog vlaknaste strukture materijala osiguravaju zadovoljavajuću izolativnost čak i u slučaju ako fuge nisu u potpunosti stisnute. Termografskim kamerama i mjerenjima dokazano je da pri debljini ploča od 150 mm ili više čak i lagano otvoreni dodiri ploča kamene vune ne predstavljaju toplinski most, dok to za ploče iz organskih pjenastih materijala ne vrijedi i zato ih treba polagati dvoslojno.

Mnogo veći toplinski gubici nego na spojevima kamene vune nalaze se na mjestima mehaničkih pričvršćivača. Metalni pričvršćivači s pocinčanim podlošcima se u usporedbi s teleskopskim uvučenim podlošcima pokazuju potpuno neprimjerni što pokazuju testovi termografskom kamerom. Savjetuje se upotreba pričvršćivača s odgovarajućim dokazima o kvaliteti i prema preporuci dobavljača hidroizolacijskih membrana.

Kvalitetne tiple smanjuju toplinske gubitke

Toplinska izolacija krova

Prednosti proizvoda s dvoslojnom gustoćom

Toplinski otpor proizvoda ®:

Prodajni program

Monrock Enegy Plus

Durock Extra

Hardrock 1000

Više:

ROCKWOOL ADRIATIC d.o.o.
ROCKWOOL ADRIATIC d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Dostupnost na području cijele Hrvatske, BiH, Crne Gore, Srbije i Slovenije.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi