Sastav kontaktnog sustava na pločama od kamene vune

  1. polimer-cementno ljepilo
  2. fasadne ploče dvoslojne gustoće
  3. fasadne tiple (sidra)
  4. armaturna mrežica utisnuta u sloj polimer-cementnog ljepila
  5. predpremaz
  6. završna dekorativna žbuka (mineralna ili na zahtjev kupca silikatna ili silikatno-silikonska – provjeriti paropropusnost)

 

I Namještanje donje završne letve

Prije početka namještanja izolacijskih ploča F. Extra ili Frontrock Pro označi se visina donje nosive letve. Letva mora biti udaljena barem 40 cm od tla. Pričvrstite je vodoravno oko cijelog objekta.

II Lijepljenje ploča

Izolacijske ploče lijepe se linijski po rubovima i točkasto po unutrašnjoj površini ploče. Ljepilo se nanosi na ploču zidarskom žlicom. Ploču se polaže na paket kamene vune ili odgovarajući stalak tako da se može pristupiti sa svih strana. Ljepilo se nanosi trakasto po rubovima i točkasto po sredini ploče tako tako da je kontaktna površina između podloge i ploče minimalno 40% površine ploče.

III Polaganje ploča

Izolacijske ROCKWOOL ploče F. Extra ili Frontrock Pro polažu se jedna do druge pritišćući ploču uz prethodno zalijepljene ploče. Treba paziti da se odstrani sav višak ljepila od prethodno prilijepljene ploče.

Treba pažljivo pratiti ravninu vanjske strane izolacije, jer ravninu fasade posredno određujemo već u fazi lijepljenja ploča na zid. Provjerava se naliježu li ploče pravilno jedna uz drugu, a posebnu pozornost treba usmjeriti odgovarajućoj izvedbi uglova objekta te uglova špaleta prozora i vrata.

Kod uglova prozora i vrata ugao se mora izvesti uvijek s cijelom pločom (vidi sliku), da se spriječi eventualna pojava pukotina u uglu i pojava zareza. Svi dodiri izolacijskih ploča s ostalim elementima (prozorskim okvirima, krovom, balkonom…) moraju se izvesti s diletacijskim profilom ili primjerenim diletacijskim odmakom kojeg se popuni odgovarajućom trajno elastičnom masom za brtvljenje.

IV Pričvršćivanje s tiplama

ROCKWOOL ploče F. Extra ili Frontrock Pro s ležeće orijentiranim vlaknima, pričvršćuju se fasadnim tiplama, ali ne prije nego što prođe 24 sata od lijepljenja na zid. Tip i dužina tipli kao i način pričvršćivanja specificirani su u tehničkoj dokumentaciji sustava kontaktne fasade na pločama od kamene vune.

Svi ti parametri ovise o podlozi, debljini toplinske izolacije, visini objekta i opterećenju fasade. Rupe se buše udarnim bušenjem osim kod mrežaste i rupičaste cigle te porobetona gdje se buše običnim bušenjem. Plastični dio tiple – “uložak” namjesti se u otvor, a čelična jezgra zabije se čekićem.

Preporučuje se primjena W uzorka jer se postižu bolje vrijednosti u pogledu "pull through" vrijednosti odnosno otpornosti na vjetar

 

V Izvedba vanjskog izravnavajućeg armiranog sloja

Prije nanošenja prvog sloja ljepila, poravnaju se i ojačaju svi uglovi objekta te uglovi oko prozora i vrata s kutnim profilima na koje je već prilijepljena armaturna mrežica. Radi sprječavanja pojave pukotina na fasadi na uglovima špaleta i otvora namjeste se trake armaturne mrežice veličine min. 30 × 20 cm pod kutom od 45° na ugao. Mrežica se prekrije ljepilom. Ljepilo se nanosi nazubljenom gladilicom sa zupcima dimenzije 10 × 10 mm.

Najprije se rubom gladilice nanese sloj ljepila na ploču, pa se zatim nazubljenim dijelom gladilice razvuče ljepilo po cijeloj površini ploče. Armaturnu plastificiranu mrežicu utisnemo u svježe naneseno ljepilo s odgovarajućim preklapanjem (min. 10 cm). Kutnom letvom treba poravnati rub mrežice. Uglove objekta poravnamo kutnom gladilicom. Kad se ljepilo s utisnutom mrežicom osuši, odreže se višak mrežice na donjem dijelu fasade.

VI Nanošenje prednamaza i završnog sloja

Na osušeno ljepilo se nanese završni sloj mineralne ili silikatne žbuke kojeg se po želji odgovarajuće oboji. Kod odgovarajućih vremenskih uvjeta na osušeno ljepilo se nanese (sušenje minimalno dva dana) prednamaz, kojeg se nanosi valjkom za bojanje. Nakon toga, kad se prednamaz osuši (min. 24 sata), nanese se završni sloj mineralne žbuke odabrane granulacije.

Završni mineralni sloj pripremi se i nanosi u skladu s uputstvom za upotrebu. Nanošenje i debljina sloja ovisna je o željenoj granulaciji i zrnatosti fasade, a površina fasade pak o načinu zaribavanja završnog sloja. Ljepilo za hrapavi završni sloj nanosi se plastičnom gladilicom. Višak materijala odstranjuje se gladilicom koja je postavljena na podlogu pod kutom od 90°. Debljina sloja je obično prosječna debljina granula žbuke. Nakon odstranjivanja viška žbuke slijedi zaribavanje.

Zaribavanje se radi na vlažnom završnom sloju. Zaribavanje se izvodi plastičnom gladilicom kružnim pokretima ako želimo zrnatu strukturu, te uzdužnim i poprečnim pokretima ako želimo izgrebenu strukturu. Za vrijeme sušenja i očvršćivanja završnog mineralnog sloja žbuke, fasada se mora zaštititi od izravnog djelovanja jakog sunca, kiše i vjetra. U slučaju niskih temperatura i visoke vlažnosti sušenje traje dulje.

Nakon toga, kad je završna mineralna žbuka suha (minimalno 7 dana) fasada se može obojiti silikonskom bojom u željenom tonu. Za prijelaz iz jedne boje u drugu koristi se ljepljiva traka.

Više:

ROCKWOOL ADRIATIC d.o.o.
ROCKWOOL ADRIATIC d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Dostupnost na području cijele Hrvatske, BiH, Crne Gore, Srbije i Slovenije.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi