Provjerena kvaliteta

ROCKWOOL proizvodi za kontaktne fasadne sustave testirani su u skladu s harmoniziranom europskom normom 13162 za tvornički izrađene proizvode od mineralne vune (MW). Europska tehnička ocjena se odnosi na ponašanje svih sastavnica sustava kao cjeline i izvodi se u skladu sa smjernicama ETAG 004 za fasadne kontaktne sustave ETICS (External Thermal Insulating Composite System).

Europska tehnička ocjena izvedena je u ovlaštenim institutima diljem cijele Europe i u praksi za sustave koji sadrže ljepila i žbuke gotovo svih europskih proizvođača ljepila i žbuka. Kao dodatno jamstvo kvalitete u mnogim zemljama u Europi podrazumijevaju se i preporuke udruženja proizvođača tih sustava, poput udruženja WDVS u Njemačkoj.

 

Učinkovitost sustava ovisi o svim njegovim sastavnicama

Pri izboru sastavnica sustava preporučuje se samo jedan dobavljač ljepila i žbuka. Glavni razlog je kvaliteta, jer jedino ljepila istog proizvođača mogu postići zajamčeno visoku adheziju kakva je deklarirana u europskoj tehničkoj ocjeni. Kod sustava na kamenoj vuni odlučujuća je paropropusnost ljepila i završnog sloja koji mora jamčiti paropropusnost sustava kao cjeline i ne smije zadržavati vlagu u sloju između zida i toplinske izolacije ili još gore, u samom sloju izolacije. Samo atestirani sustavi omogućavaju odgovarajući režim prolaska vodene pare kroz konstrukciju te su zato trajni i kvalitetni.

Kvaliteta je u velikoj mjeri ovisna i o izvedbi. Prilikom izbora izvođača preporučuje se savjetovanje s dobavljačem ljepila i žbuke, jer samo stručni izvođači poznaju preporuke za odgovarajuću pripremu ljepila. To je od ključne važnosti za čvrsto povezivanje svih sastavnica sustava, a time i za trajnost fasade.

ROCKWOOL proizvodi za sustave kontaktnih fasada na kamenoj vuni

Sustavi kontaktnih fasada na kamenoj vuni su optimalno rješenje toplinske izolacije vanjske ovojnice zgrade, a najprimjereniji su i s građevinsko-fizikalnog stajališta. Kamena vuna “zaštićena” ljepilom i završnom žbukom omogućava individualan izgled fasade. Prednost sustava kontaktnih fasada na kamenoj vuni je kompaktna izolacija koja omogućava izvedbu toplinske, zvučne i protupožarne zaštite fasade bez toplinskih mostova.

ROCKWOOL u svojoj paleti proizvoda nudi ploče ili lamele kao rješenje za kontaktne fasadne sustave. Izolacijske ploče ili lamele lijepe se na vanjsku stranu zida, a preko njih se nanosi sloj ljepila i završne žbuke. Kamena vuna je optimalan materijal za izvedbu kontaktnih fasada zbog svojih izvrsnih toplinsko izolacijskih svojstava, nezapaljivosti, paropropusnosti i zvučne izolativnosti.

Izvedba

Za pouzdanu i kvalitetnu izvedbu sustava kontaktnih fasada savjetuje se rad isključivo ovlaštenih izvođača sustava koji su se usavršavali kod proizvođača i ponuđača sustava. Pri izboru komponenti sustava uz izolacijski sloj od kamene vune, preporuka je da se koriste komponente istog proizvođača kako bi se ispunili visoki zahtjevi sustava deklarirani u europskoj tehničkoj ocjeni.

Troškovi

Toplinska izolacija samo je jedna od komponenti koje čine cjelokupnu cijenu fasadnog sustava. No, to je dio koji brzo vraća uložena sredstava kroz smanjene toplinske gubitke i time niže troškove grijanja. Stoga bi pri projektiranju debljine toplinske izolacije uvijek trebalo izabrati gornju preporučenu ili zahtijevanu debljinu izolacije previđene standardom. Kamena vuna kao potpuno prirodni materijal je nešto skuplji, ali u zamjenu pruža trajnost i mehaničku te vremensku stabilnost, paropropusnost, nezapaljivost i ekološku održivost fasada.

ROCKWOOL proizvodi za izvedbu kontaktnih fasadnih sustava

Frontrock MAX PLUS

Toplinsko izolacijske ploče s horizontalno usmjerenim vlaknima s dvoslojnom gustoćom. Namijenjene su tankoslojnim i debeloslojnim sustavima te se učvršćuju na zid lijepljenjem i mehaničkim učvršćivanjem. Preporučuju se za sanacije i na mjestima s većom potrebom toplinske i zvučne izolacije.

 

Preporuke prije izvedbe sustava kontaktne fasade na izolacijama od kamene vune ROCKWOOL

U nastavku su navedene upute za izvedbu sustava kontaktnih fasada na ROCKWOOL pločama. Ploče kamene vune ROCKWOOL Fasrock, Frontrock MAX Plus, Frontrock Pro, Frontrock Extra, Frontrock RP-PT mogu se upotrijebiti u bilo kojem certificiranom sustavu s kamenom vunom.

Uvjeti izvedbe

Ne preporučuje se izvođenje komponenti sustava koje se postavljaju na sloj toplinske izolacije (kamene vune) ako je vanjska temperatura niža od +5°C ili viša od +25°C te u slučaju jakog vjetra.

Zahtjevi za podlogu – zid

Podloga (zid) mora biti suha, bez masnih mrlja i prašine. Svi prethodni slojevi žbuke koji nisu stabilni moraju se ukloniti. Ravnoća podloge mora pri provjeri 4-metarskom ravnom letvom osigurati dozvoljeno odstupanje od ravnine do +- 15 mm.

Dodatni zahtjevi za izvedbu

Prije no što se počne s lijepljenjem i namještanjem izolacijskih ploča potrebno je namjestiti i ugraditi prozore, vrata i police. Sve svjetiljke, vanjske pipe, nosači žljebova i sličnog potrebno je pravovremeno i pravilno postaviti, svakako prije početka nanošenja vanjskog sloja ljepila i mrežice te završnih slojeva.

Više:

ROCKWOOL ADRIATIC d.o.o.
ROCKWOOL ADRIATIC d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Dostupnost na području cijele Hrvatske, BiH, Crne Gore, Srbije i Slovenije.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi