Različite mogućnosti izvedbe izolacije obzirom na njezin položaj u konstrukciji

 

Toplinsko izoliranje vanjskih zidova s unutarnje strane

Izvedba toplinske izolacije vanjskih zidova s unutarnje strane ima nekoliko slabosti:

  • Zidovi izolirani s unutarnje strane podvrgnuti su znatnim toplinskim razlikama i opterećenjima koja s vremenom uzrokuju eroziju zbog atmosferskih prilika te različita oštećenja zidova.
  • Vlaga koja dolazi preko konstrukcije neizostavno se kondenzira na dodiru unutarnje izolacije sa zidom ili u samoj konstrukciji zida. To može uzrokovati neugodne životne uvjete (pojavu plijesni i zagušljivost) te često i oštećenja zidova kao posljedicu smrzavanja vlage zimi i vlaženja cijele konstrukcije zida.
  • Neizbježni su toplinski mostovi.
  • Na unutarnjoj strani izolacije mora se neizostavno postaviti odgovarajuća parna brana.
  • Pri postavljanju izolacije s unutarnje strane sprječava se akumuliranje topline u zidu koju bi zid nakon prestanka grijanja ponovo vraćao u prostoriju.

Toplinska izolacija s unutarnje strane je manje učinkovita i koristi se u slučajevima kad zakonski uvjeti ne dozvoljavaju izvedbu toplinske izolacije s vanjske strane (npr. zgrade spomenici kulture). Prije izvedbe izolacije vanjskih zidova s unutarnje strane uvijek je potrebno posavjetovati se sa stručnjakom o mogućnostima izvedbe.

Toplinsko izoliranje vanjskih zidova s vanjske strane

Pri postavljanju toplinske izolacije s vanjske strane postoje dvije mogućnosti izvedbe. Prva je izvedba ventilirane fasade, a druga je izvedba kontaktnog fasadnog izolacijskog sustava. Kod ventilirane fasade toplinska izolacija učvršćena je za nosivi zid, a između izolacije i završnog dekorativnog sloja fasade (staklo, kamen, čelik, drvo, umjetna vlakna) nalazi se sloj ventiliranog zraka.

Izolacija ima isključivo funkciju toplinske zaštite te nije dodatno mehanički opterećena. Kontaktna fasada je kompaktni višeslojni izolacijski sustav gdje kamena vuna pored toplinske izolacije poboljšava ukupnu mehaničku otpornost sustava. Toplinska izolacija vanjskih zidova s vanjske strane najučinkovitiji je način zaštite zgrade od toplinskih gubitaka.

Bitna prednost ovog sustava je izolacija zgrade kao cjeline, čime se izbjegavaju pojave toplinskih mostova, temperaturna opterećenja, vremenska oštećenja nosive konstrukcije te kondenzacija vodene pare u nosivoj konstrukciji zida. Postavljanje izolacije na vanjskoj strani omogućava akumulaciju topline u zidu i korištenje njegovog toplinskog otpora za ugodnije stanovanje u objektu.

Više:

ROCKWOOL ADRIATIC d.o.o.
ROCKWOOL ADRIATIC d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Dostupnost na području cijele Hrvatske, BiH, Crne Gore, Srbije i Slovenije.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi