Moderna varijanta mediteranskog crijepa

Veneton 11 (Venera) je crijep velikog formata koji se postavlja brzo i jednostavno, a njegova visoka kvaliteta i poseban oblik zadovoljavaju i najzahtjevnije kupce.

Prednosti

Veliki format:

 • 11 kom/m²
 • Blagi nagibi krova već od 10°
 • Jednostavno i 5x brže pokrivanje!
 • Sveobuhvatna sistemska oprema

Moderan mediteranski crijep:

 • Prepoznatljiv valoviti oblik
 • Savršena za arhitekturu Mediterana
 • Moderna varijanta kanalice
 • Široka paleta postojanih boja

Iznimna otpornost:

 • Otporna i na najjače udare bure
 • Prirodna, sigurna i trajna
 • 33 godine garancije

TONDACH Veneton 11 (Venera)
Veneton 11 je crijep velikog formata i svojim izgledom podsjeća na najstariji oblik pokrova – kanalicu. Postavlja se brzo i jednostavno, a njegova visoka kvaliteta i poseban oblik zadovoljavaju i najzahtjevnije kupce. Crijep i sljemenjaci mogu se ugrađivati suhom gradnjom (bez morta) i u područjima s jakim vjetrovima. Ovakva ugradnja osigurava suh i dugotrajan krov s ugodnom mikroklimom u potkrovnom stanu.

TONDACH Veneton 11 odzračnik
Svaki krov sukladno pravilima struke mora imati odzračivanje.Temperatura zraka ispod crijepa je 3 do 4 puta veća od vanjske temperature. Brzi protok vrućeg i vlažnog zraka neophodan je i jako važan za dobru mikroklimu u potkrovnom stanu te za dugotrajnost krovne konstrukcije i pokrova. Odzračni crijep je jedan od najčešće korištenih načina odzračivanja krova i potkrovlja. Odzračivanje krova mjeri se u površini presjeka izlaza zraka što kod odzračnog crijepa iznosi 33 cm2. Minimalan utrošak odzračnog crijepa na jednom krovu je 2 kom. po metru dužnom sljemena i grebena.

TONDACH Veneton 11 rubni desni/lijevi crijep
Najbolje konstrukcijsko rješenje za bočni završetak krova je TONDACH rubni crijep za odgovarajuće rubno područje. Bočni preklop rubnog crijepa je idealna zaštita zabata od vremenskih utjecaja.

TONDACH Veneton 11 priključak za sljemenjak
Ovim crijepom se omogućava polaganje sljemenjaka suhom izvedbom. To znači da se ne koristi mort za montažu sljemenjaka. Na crijepu je jednim uzvišenjem zatvoren val crijepa u koji se uklopi sljemenjak. Sljemenjaci se pričvršćuju kopčama, što je u svakom pogledu ljepše, funkcionalnije, dugotrajnije i jeftinije.

Tehnički podaci

 • Dimenzije: 29,3 x 48,5 cm
 • Klizno letvanje: 38,5 - 36,5 cm
 • Utrošak po m2: 11,3 - 11,9 kom/m2
 • Masa: 3,95 kg
 • Srednja pokrovna širina (cca): 23,0 cm
 • Minimalni nagibi (ovisno o sekundarnom krovu):
  • Bez sekundarnog krova: 17º stupnjeva
  • Sa sekundarnim krovom (visokoparopropusna folija Tondach)*: 13º stupnjeva
  • S povečanim zahtjevima na sekundarni krov (lijepljenje preklopa i sastava paropropusne folije, postavljanje brtve ispod kontra letve): 10º stupnjeva
 • Pakiranje: 240 kom/pal
 • Pokrivanje: Ravno

Navedene dimenzije su nominalne vrijednosti. Zbog tolerancija u pečenju i promjena osobina sirovine, moguća je pojava manjih odstupanja u dimenzijama. Pri isporuci crijepa na gradilište moraju se provjeriti letvanje i pokrovna širina (vidi ulomak sa grafičkim prikazom).

TONDACH je prirodni građevinski materijal. Radi toga je moguće, da na temelju različitog prirodnog sastava sirovog materijala prilikom pečenja dođe do manjih razlika u boji. Da bi se postigla ujednačena boja krova, crijep mora biti iz iste serije i pri polaganju se mora uzimati izmjenično iz različitih paleta.

Srednja pokrovna širina
Dva reda po dvanaest crijepova se položi i mjeri licem prema dolje, jednom u rastegnutom, a drugi put u zbijenom položaju. Aritmetička sredina mjerenja na 10 srednjih crepova daje pokrovnu širinu. Sukladno tome se određuje pokrovna širina.

Na svaki TONDACH® proizvod koji je ugrađen po postojećim standardima i sa keramičkim priborom (pritom prvenstveno mislimo na odzračni crijep i krovište koje ima zračnu cirkulaciju potkonstrukcije – kontra letva min. 5 cm; suha montaža sljemena) imate JAMSTVO OD 33 GODINE.

  

 

Priprema za pokrivanje TONDACH Veneton 11 crijepom

Odzračivanje
U pravilu bi trebalo kod svake krovne konstrukcije, neovisno o nagibu krova osigurati dovod zraka ispod crijepa. Velike razlike u temperaturi zraka ispod crijepa, zatim duge i hladne kiše kao i druge vremenske neprilike uzrokuju nastajanje vlage ispod crijepa. Baš uz pomocć navedenog odzračivanja sprječavamo nastajanje vlage i time štitimo letvu i drvenu krovnu konstrukciju od trulenja i propadanja. Neovisno je li krovište napravljeno od drveta ili je to AB ploča, je li krovište toplinski izolirano, hoće li u potkrovlju biti potkrovni stan ili će to biti samo prazan tavan, KROVIŠTE SE MORA ODZRAČIVATI. Dimenzioniranje provjetravanja krovnog prostora različito je za svaki krov. Najbolji ulaz zraka na strehi krova postiže se preko kontra letve. Za odzračivanje sljemena krova postoji više načina. Za odabir pravog načina odzračivanja naročito će utjecati dva faktora: nagib krova i dužina rogova. Što je nagib krova blaži i što su rogovi duži odzračivanje mora biti veće. Što je nagib krova strmiji i rogovi kraći odzračivanje može biti manje. Najmanje što svaki krov mora imati je sa svake strane sljemena i grebena ugraditi jedan odzračni crijep na dužni metar. Još postoji odzračivanje suhom montažom sljemenjaka, PVC ili metalnog odzračnog elementa i sl. Odabrati bolje prozračivanje krova nikad nije pogrešno. Koji god način odaberete, a da je veći od minimuma napravili ste dobro za svoj krov.

Letvanje kod zadnje letve do sljemena ovisi o nagibu krova i kreće se od 4 do 7 cm.

Detalj krova sa Veneton 11 rubnim lijevim i rubnim desnim crijepom

WIENERBERGER d.o.o.
WIENERBERGER d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Proizvodi su dostupni u cijeloj Hrvatskoj.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi