1. Povijest razvoja

Kada govorima o stiroporu zapravo govorimo o proizvodu koji se zove EPS (Ekspandirani PoliStiren). EPS je izolacijski materijal koji se koristi kako za toplinsku tako i za zvučnu izolaciju. Najčešće se upotrebljava u građevinarstvu, makar je svoju primjenu našao i u pakiranju raznih proizvoda u raznim dijelovima industrije (prehrambena, elektrotehnička itd.).

Godišnje se u Europi proizvede oko 35 milijuna m3 stiropora što je jako dobar pokazatelj široke upotrebe stiropora i razvoja svijesti o zdravijem življenju. Stiropor kao toplinski izolator grije zimi, te isto tako hladi ljeti što dovodi do velikih ušteda energije za grijanje i hlađenje koje pak imaju direktno posljedice na očuvanje okoliša. Stoga primjena stiropora u građevinarstvu ima mnogostruke prednosti jer se ulaže jednom, a štedi cijeli život. EPS kao proizvod je prvi patentirao njemački koncern BASF još davne 1954. godine te ga je počeo proizvoditi pod zaštićenim imenom STYROPOR, koji je postao sinonim za EPS.

Stiropor, inače poznat kao bijela izolacija ili bijele ploče koristi se u građevinarstvu već preko 35 godina. Tajna tako dobrih izolacijskih svojstava stiropora krije se u njegovoj ćelijastoj strukturi. Naime u 1 m3 stiropora sadržano je 3 – 6 milijardi zatvorenih ćelija u kojima je inertan zrak – najbolji prirodni izolator koji postoji.

2. Mehanička svojstva

Većina mehaničkih svojstava ovisi o gustoći materijala. Važno mehaničko svojstvo stiropora je njegova tlačna čvrstoća. EPS gustoće 15 kg/m3, na primjer, doseže granicu elastičnosti kod 2% stišnjavanja. Daljnje opterećenje vodi do trajnih deformacija. Podaci o svim karakteristikama su prikazani u priloženoj tablici.

Tehnički podaci stiropora:

3. Termička svojstva

Maksimalna dozvoljena radna temperatura za EPS materijale, kao i za sve termoplastične materijale, ovisi o trajanju i intenzitetu opterećenja povišenom temperaturom. Ako nije pod velikim opterećenjem stiropor podnosi kratkotrajnu temperaturu do 100°C. S povećanjem gustoće stiropora povećava se i otpornost na povišene temperature, ali granična vrijednost ostaje ista. Maksimalna trajna temperatura neopterećenog stiropora iznosi 75-85°C.
Stiropor kao amorfna plastika ne pokazuje nikakve strukturalne promjene od temperature -180°C do +100°C tako da su i ekstremno niske trajne temperature moguće.

Stiropor ima izrazito malu toplinsku vodljivost. Stoga su toplinsko-izolaciona svojstva izvrsna. Toplinska vodljivost ovisi o temperaturi i gustoći. Porastom gustoće stiropora toplinska vodljivost pada (bolje izolaciono svojstvo). Kod odabira tipa stiropora bitno je ugraditi onaj odgovarajućih mehaničkih karakteristika, a zatim većom debljinom postići bolja izolacijska svojstva.

4. Kemijska svojstva

Stiropor po svom kemijskom sastavu je polimerni materijal. Kao takav je otporan u kontaktu sa većinom građevinskih materijala i u normalnim uvjetima upotrebe nema ograničenja. No postoje neka organski materijali i razrjeđivači na koje treba obratiti pozornost. Primjeri kemijskih svojstava i (ne)postojanosti je prikazan u priloženoj tablici.

5. Zapaljivost

Firma KEMENOVIĆ proizvodi isključivo stiropor u klasi teško zapaljiv materijal. Takav stiropor u dodiru sa plamenom ne gori nego se samo tali, a pri uklanjanju plamena prestaje se taliti. U europskim normama je klasificiran kao Eurorazred E odnosno po DIN normi klasa B1.

6. Difuzija vodene pare i vodoupojnost

S povećanjem gustoće stiropora raste i otpor difuziji vodene pare što se može vidjeti iz podataka u priloženoj tablici. S obzirom da stiropor nije topljiv u vodi niti bubri u njoj, on ne upija skoro ništa vode. I nakon što je 28 dana potopljen može upiti vode do maksimalno 3% svoga volumena (znači samo površinski). Kada se izvadi iz vode stiropor se potpuno osuši. To je iznimno važno zato jer se time minimalno pogoršavaju njegova toplinsko-izolaciona svojstva.

7. Recikliranje

Pri rezanju stiropora iz blokova u ploče ili kod završene upotrebe stiropora za pakiranje i sl., stiropor se može reciklirati na mnogo načina. Najčešće se vraća u proizvodnji tako da se u određenom postotku miješa sa novim granulama stiropora pri proizvodnji blokova. Koristiti se i kao agregat pri izradi laganog stiropor betona, dodaje se u tlo da bi se postigla bolja prozračenost tla bez štetnih utjecaja na vodu i atmosferu i sl.

8. Oznake

Stiropor se uglavnom označava prema klasi tlačne čvrstoće tako da npr. EPS 100 znači:

  • EPS označava Ekspandirani PoliStiren (stiropor)
  • 100 označava tlačnu čvrstoću u kPa

Izvor: KEMENOVIĆ d.o.o.

KEMENOVIĆ d.o.o.
KEMENOVIĆ d.o.o.
Internet adresa

Dostava većih količina po dogovoru u cijeloj Hrvatskoj.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi