Prešani crijep s dvostrukim, posebno dubokim bočnim utorima. Na taj način postiže se vrlo sigurno i čvrsto prekrivanje (protiv jake kiše i vjetrova). Zbog oblika TONDACH® Renoton 14 (Kontinental Plus) crijepa sa srednjim i prekrivnim izbočenjem, koji se u pomičnom dijelu proširuju, površina krova djeluje vrlo živopisno.

Tehnički podaci

 • Dimenzije: 24,5 x 41,8 cm
 • Klizno letvanje:
  • Nagib od 20° do 21°: 29,0 - 31,0 cm
  • Nagib od 22°: 31,0 - 35,0 cm
 • Utrošak po m2: 14 - 17 kom/m2
 • Masa: 2,9 kg
 • Srednja pokrovna širina (cca): 20,3 cm
 • Minimalni nagibi (ovisno o sekundarnom krovu):
  • Bez sekundarnog krova: 27º stupnjeva
  • Sa sekundarnim krovom (visokoparopropusna folija Tondach)*: 22º stupnjeva
  • S povećanim zahtjevima na sekundarni krov (lijepljenje preklopa i sastava paropropusne folije, postavljanje brtve ispod kontra letve): 20º stupnjeva
 • Pakiranje: 280 kom/pal
 • Pokrivanje: Na pola crijepa

Navedene dimenzije su nominalne vrijednosti. Zbog tolerancija u pečenju i promjena osobina sirovine, moguća je pojava manjih odstupanja u dimenzijama. Pri isporuci crijepa na gradilište moraju se provjeriti letvanje i pokrovna širina (vidi ulomak s grafičkim prikazom).

Na svaki TONDACH® proizvod koji je ugrađen po postojećim standardima i s keramičkim priborom (pritom prvenstveno mislimo na odzračni crijep i krovište koje ima zračnu cirkulaciju potkonstrukcije – kontra letva min. 5 cm; suha montaža sljemena) imate JAMSTVO OD 33 GODINE.

TONDACH Renoton 14 (Kontinental Plus) Polovica crijepa
Prema pravilima krovopokrivačkog zanata i radi povećanja sigurnosti od kiše preporuča se pokrivanje krova sa preklopom. (Na pola crijepa) To nam omogućava fazonski komad polovica crijepa. Zavisno od širine krova, stavljaju se u svaki drugi red po dvije polovice crijepa ili u svaki red jedna polovica crijepa. Na taj je način moguće širinu krova mijenjati i time izbjeći rezanje crijepa na rubovima krova.

TONDACH Renoton 14 Odzračnik
Svaki krov sukladno pravilima struke mora imati odzračivanje.Temperatura zraka ispod crijepa je 3 do 4 puta veća od vanjske temperature. Brzi protok vrućeg i vlažnog zraka neophodan je i jako važan za dobru mikroklimu u potkrovnom stanu te za dugotrajnost krovne konstrukcije i pokrova. Odzračni crijep je jedan od najčešće korištenih načina odzračivanja krova i potkrovlja. Odzračivanje krova mjeri se u površini presjeka izlaza zraka što kod odzračnog crijepa iznosi 18 cm2. Minimalan utrošak odzračnog crijepa na jednom krovu je 2 kom. po metru dužnom sljemena i grebena.

TONDACH Renoton 14 Rubni desni/lijevi crijep
Najbolje konstrukcijsko rješenje za bočni završetak krova je TONDACH rubni crijep za odgovarajuće rubno područje. Bočni preklop rubnog crijepa je idealna zaštita zabata od vremenskih utjecaja.

Srednja pokrovna širina

Dva reda po dvanaest crepova se položi i mjeri licem prema dolje, jednom u rastegnutom, a drugi put u zbijenom položaju. Aritmetička sredina mjerenja na 10 srednjih crepova daje pokrovnu širinu.

TONDACH je prirodni građevinski materijal. Radi toga je moguće, da na temelju različitog prirodnog sastava sirovog materijala prilikom pečenja dođe do manjih razlika u boji. Da bi se postigla ujednačena boja krova, crijep mora biti iz iste serije i pri polaganju se mora uzimati izmjenično iz različitih paleta.

 

Priprema za pokrivanje TONDACH Renoton 14 crijepom

Letvanje kod zadnje letve do sljemena ovisi o nagibu krova i kreće se od 3 do 4,5 cm.

Odzračivanje

U pravilu bi trebalo kod svake krovne konstrukcije, neovisno o nagibu krova osigurati dovod zraka ispod crijepa. Prema suvremenoj građevinskoj tehnici duž cijele strehe krova treba osigurati ulaz zraka a duž cijele dužine sljemena treba osigurati izlaz zraka. Protok zraka ispod crijepa uzrokovan je s jedne strane različitim tlakom zbog vjetra a s druge strane termičkim uzgonom. Velike razlike u temperaturi zraka ispod crijepa, zatim duge i hladne kiše kao i druge vremenske neprilike uzrokuju nastajanje vlage ispod crijepa. Baš uz pomoć navedenog odzračivanja sprječavamo nastajanje vlage i time štitimo letvu i drvenu krovnu konstrukciju od trulenja i propadanja. Neovisno da li je krovište napravljeno od drveta ili je to AB ploča, da li je krovište toplinski izolirano, da li će u potkrovlju biti potkrovni stan ili će to biti samo prazan tavan, KROVIŠTE SE MORA ODZRAČIVATI.

Dimenzioniranje provjetravanja krovnog prostora različito je za svaki krov. Najbolji ulaz zraka na strehi krova postiže se preko kontra letve. Za odzračivanje sljemena krova postoji više načina. Za odabir pravog načina odzračivanja naročito će utjecati dva faktora: nagib krova i dužina rogova. Što je nagib krova blaži i što su rogovi duži odzračivanje mora biti veće. Što je nagib krova strmiji i rogovi kraći odzračivanje može biti manje. Najmanje što svaki krov mora imati je sa svake strane sljemena i grebena ugraditi jedan odzračni crijep na dužni metar. Još postoji odzračivanje suhom montažom sljemenjaka, PVC ili metalnog odzračnog elementa i sl. Odabrati bolje prozračivanje krova nikad nije pogrešno. Koji god način odaberete, a da je veći od minimuma napravili ste dobro za svoj krov.

Rubni crijep

 

Detalj krova Renoton 14 s rubnim lijevim i rubnim desnim crijepom

Nacrti nisu u mjerilu. Statiku konstrukcije treba posebno utvrditi!

WIENERBERGER d.o.o.
WIENERBERGER d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Proizvodi su dostupni u cijeloj Hrvatskoj.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi