Ventilirane fasade su fasadne obloge od keramike učvršćene na aluminijsku potkonstrukciju, odvojene 3-4 cm od nosive podloge zračnim (ventiliranim) slojem. Takve fasade u pravilu sadrže termoizolacijski sloj s vanjske strane nosivog pročeljnog zida. Ventilirane fasade se obično izvode sa 4-8 milimetarskim otvorenim fugama.

Prednosti

Bitna prednost pred zatvorenim neventiliranim pročeljima je pozicija negorivog sloja koji se nalazi sa vanjske strane nosivog pročeljnog zida.

U presjeku takvog zida ne dolazi do rošenja tj. difuzna vodena para slobodno difundira prema van i čuva zid suhim.

 • Cijela konstrukcija omogućava difuziju vodene pare.
 • Nema stvaranja hladnih mostova.
 • Nosiva konstrukcija objekta zaštićena je od atmosferskih utjecaja i promjena temperature, što osigurava dugovječnost objekta.
 • Zračni prostor sprečava zadržavanje topline i propadanje objekta od utjecaja vlage.
 • Nosivi vanjski zidovi konstrukcije i toplinska izolacija ostaju stalno suhi i osiguravaju funkciju toplinske izolacije.
 • Termoizolacija osigurava akumuliranje topline u objektu.
 • Sprečava hlađenje zimi i zagrijavanje objekta ljeti i znatno štedi energiju.
 • Štiti građevinu od temperaturnih udara.
 • “Vječna fasada” – nema održavanja, korozije, vlage.
 • Mala težina – manji troškovi prijevoza. Potrebna je manja nosivost podloge.
 • Mogućnost korekcije odstupanja u izvedenom starom ili novom objektu.
 • Oštećene ploče se mogu lako zamijeniti.
 • Montaža je suha i vremenske prilike ne utječu na brzinu montaže.
 • Za vanjsku oblogu koristimo različite materijale: keramičke pločice, eternit, ploče od cementa armirane staklenim vlaknima, laminatne ploče, staklo, prefabricirane betonske ploče, granitne ploče i HPL – laminatne ploče, aluminijske i kompozitne alu ploče (Alucobond).

Sistemi podkonstrukcije

Naša tvrtka zastupnik je njemačke tvrtke BWM-fasadna tehnika specijalizirane za izradu aluminijskih potkonstrukcija za sve tipove ventiliranih kao npr. keramičke pločice, eternit, ploče od granita, umjetnog kamena, laminata, aluminijskih kazeta itd. Koriste se samo visokokvalitetne aluminijske legure Al -Si -Mg. Uz materijal se isporučuje statički proračun, specifikacija materijala, plan montaže te se preuzima 10 godišnja garancija BWM sistema.

Najčešći sistemi podkonstrukcije:

ATK 100 KL i ATK 100

Sistem s vidljivim držačima i nevidljivim sa Sika Tack Panel ljepilom.

Najjednostavniji i najjeftiniji. L-držači s oprugom za podešavanje služe za nošenje vertikalnih T-profila. Na T-profile se fasadne ploče učvršćuju sa kopčama, zakovicama ili SIka Tack Panel ljepilom. Držači za keramičke ploče su od nehrđajučeg čelika i posebno se emajliraju u boji ploča. U držače se ubacuje gumeni umetak da fasadna ploča elastično naliježe.

ATK 102 Minor

Sistem za keramičke i kamene ploče s vidljivim i nevidljivim kopčama.

Kod ovog sistema se u aluminijskom profilu nalaze kanali u koje se ubacuju pojedinačno kopče za vidljivo i nevidljivo učvršćenje ploče. Kod ovog sistema može se izvesti fuga između ploča 4 ili 8 mm. U aluminijski kanal ispod ploča ubacuje se neoprenska guma koja sprječava vibracije i klizanje ploča u stranu i omogućava elastično nalijeganje.

Kako bi se po relativno niskoj cijeni dobio sistem sa nevidljivim držačima, postoji mogućnost zarezivanja ploča. Kopče se ubacuju u te utore i dobija se nevidljivi sistem. Minimalna potrebna debljina ploča za taj način pričvršćenja je 12 mm.

Ovaj sistem je naročito interesantan za kamene i granitne ploče debljine 2 do 4 cm.

ATK 102

Sistem s vidljivim kopčama.

ATK 102 Mirror sistem se najčešće koristi za premošćivanja većih udaljenosti i većih opterećenja i većih težina ploča!

ATK 103 + ATK 100

Sistem s nevidljivim sidrima.

Sastoji se od vertikalnih T-profila, čija udaljenost nije diktirana širinom ploča.

Na T-profile se postavljaju horizontalni profili čija je udaljenost diktirana veličinom ploča po vertikali. Na svakoj ploči se postavljaju 4 KEIL sidra od nehrđajučeg čelika s držačima za vješanje na horizontalne profile.

Rupe za KEIL sidra sa držačima mogu se izvesti i montirati u tvornici ili na gradilištu (jeftinije). Sistem je za gotovo 50% skuplji od sistema s vidljivim držačima. Preporuča ga se koristiti za fasadu u visini očiju do prve etaže.

Ovaj sistem se koristi i za oblaganje fasada kamenim i granitnim pločama debljine 2 -3 cm. U ovom slučaju se kamene i granitne ploče mogu montirati i u zimskim uvjetima. Kod većih udaljenosti granitnih ploča od nosive konstrukcije sistem je jeftiniji od klasičnih sidara i debljine granitnih ploča od 3 cm.

Zahtjevi za fasadne keramičke ploče

Uobičajeni formati koji se danas racionalno koriste za oblaganje ventiliranih keramičkih fasada su: 300×600mm, 600×600mm, 600×900mm, 600×1200mm, 900×900mm. Debljina keramike treba biti 10-12mm. Danas se naveliko koriste tanke keramičke ploče debljine do 4 mm veličine 3000 × 1000 mm armirane poleđine. Postava za tako tanke ploče se izvodi ljepljenjem Sika Tack Panel ljepilom.

Za ventilirane fasade se koriste neglazirane i glazirane keramičke ploče. Glazirane keramičke ploče mogu se dobiti u bilo kojoj boji, dok su boje neglazirane keramike ograničene. Neglazirane keramičke ploče se mogu dobiti u imitaciji kamena i drva.

Primjeri ventiliranih keramičkih fasada

Izvor: Keratek d.o.o.

KERATEK d.o.o.
KERATEK d.o.o.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi