Pokrovni element sljemena i grebena

Sljemenjak: pokrovni element sljemena i grebena. S obzirom na vremenske prilike, kod postavljanja crjepova treba uzeti u obzir prevladavjući smjer vjetra i svaki element treba učvrstiti. Po mogućnosti, vjetar se ne smije provući ispod sljemenjaka, odnosno količina oborina koji ovdje ulaze mora biti minimalna. Sa zakivanjem ili zaptivanjem sljemenjak je otporan na oluje. Ranije uobičajeni postupak žbukanja ili bojanja se ne preporučuje. Za učvršćivanje letvi sljemena treba koristiti nosač letvi.

 

Početni grebeni sljemenjak: pogodan je za zatvaranje grebena. Posebno je važno učvršćivanje gromobrana, u suprotnome, prilikom jačih udara vjetra može se pomaknuti. Na krajevima sljemena ne preporučuje se njegova primjena. Umjesto njega, treba koristiti pločicu za zatvaranje, koja se može ugraditi na oba kraja sljemena neovisno o položaju.

Crijep grebeni razdjelni – 3: element pogodan za zatvaranje sudara sljemena i grebena. Kut koji zatvaraju sljeme i grebeni u vodoravnoj projekciji iznosi 135°. Element se može koristiti i kod drugih kutova, ukoliko je osigurano odgovarajuće prekrivanje.

Crijep grebeni razdjelni – 4: element pogodan za zatvaranje sudara sljemena i grebena. Kut koji zatvaraju sljeme i grebeni u vodoravnoj projekciji iznosi 90°.

Više o krovnoj opremi

PRIPADAJUĆI DOPUNSKI ELEMENTI

Tvrtka Mediterran Crijep d.o.o. prema zahtjevima današnjeg doba, za pokrivanje distribuira brojne dopunske elemente pomoću kojih je omogućena izvedba kompletne krovne konstrukcije. Njihova ugradnja je, s jedne strane, potrebna radi izvršavanja zahtjeva konstrukcije građevine, s druge strane oni osiguravaju sigurnost, udobnost i trajnost. Materijal dopunskih elemenata u većini slučajeva nije beton, već plastika, aluminij, odnosno pocinčani čelik.

Kao rezultat istraživanja, u prodaju su pušteni samo elementi čiji je životni vijek približno isti kao kod betonskog crijepa. Dane boje prikazuju izbor važeći prilikom izdavanja Uputa za primjenu, u trenutku narudžbe o aktualnom izboru proizvoda i boja interesirajte se kod prodavatelja ili proizvođača.

Izvedba sljemena i grebena

Kod spoja sljemenjaka i osnovnog crijepa treba osigurati zatvaranje praznina, zbog prodora vode i provjetravanja, odnosno učvršćivanje sljemenjaka na način da je otporan na oluju.

MediRoll ECO: distribuiran u roli, fleksibilan element za provjetravanje koji se može lako oblikovati. Može se ugraditi kod sljemena i grebena, kod svih tipova crijepa. Simetrično i u dvije linije kontinuirano probušen podmetač preko kojeg se vrši provjetravanje. Materijal je učvršćen s metalnom mrežom, stoga je otporan na vremenske utjecaje. Trajno se može nalijepiti samo na suhu površinu crijepa na kojoj nema prašine, masti ili ulja. Temperatura ne utječe na ljepljivost materijala.

Univerzalni element sljemena sa četkom: element za provjetravanje koji se može primijeniti kod sljemena i grebena. Ispod pokrova zrak izlazi na rupama promjera od 2 cm, između gustog češlja koji prianja na crijep. Može se nabaviti u dvije varijante, sa kraćim češljem preporučujemo za pokrivanje crjepovima Danubia, Rundo i Zenit, a s dugim češljem za pokrove Coppo. Češljevi se izrađuju od elastične plastike.

Početna – završna sljemena pločica: element koji služi kao zamjena za početni grebeni crijep, kao i početcima i krajevima sljemena. Estetski zatvara sljeme, a provjetravanje je ipak osigurano zbog površine s perforacijom. Element prianja i uz sustav, Danubia, Coppo, Rundo i Zenit, kako u obliku tako i u boji.

Nosač sljemeno grebene letve: Metalni element koji kod sljemena i grebena služi za držanje letve sljemena. Zaptivanjem nosača na kontraletvu, uz dovoljnu sigurnost podupire letvu sljemena, koji se može po svakoj strani učvrstiti na jednoj točki.

Pričvršćivač sljemenog crijepa: pomoću savijene, obojane metalne ploče sljemenjak se može sig urnije učvrstiti nego s običnim zaptivanjem. Njegovom ugradnjom sljeme je otpornije na utjecaj vjetra, stoga, po mogućnosti, svaki sljemenjak treba učvrstiti s kopčom!

Cjenik crijepa i krovne opreme

Izvedba strehe

Kod strehe treba osigurati ulazak vjetra ventilacije, zaštitu od insekata i ptica, odnosno odvod vode.

Element za provjetravanje strehe (sa češljem/bez češlja): kod strehe se ugrađuje umjesto prve krovne letve i osigurava ulazak vjetra. Za proizvode Danubia, Coppo preporučuje se izvedba sa češljem jer kod ovog vrhovi češlja slijede liniju donje površine crijepa. Za crijep Rundo i Zenit se koristi element bez češlja.

Traka za provjetravanje: obično se ugrađuje po rubu strehe i omogućava ventilaciju ispod pokrova. Traka propušta zrak unutra, ali veći insekti i ptice ne mogu ući pod pokrov. Kod valovitog crijepa koristi se zajedno sa češljem za zatvaranje. Traka je napravljena od elastične plastike i učvršćivanje se može izvršiti zaptivanjem, na svakih cca. 20 cm-a radi boljeg prianjanja.

Češalj za zatvaranje: treba ugraditi po rubu strehe. Vrhovi češlja prate liniju donje površine crijepa i pušta unutra zrak za ventilaciju ali veći insekti i ptice ne mogu ući pod pokrov. Češalj je napravljen od elastične plastike i njegovo učvršćivanje se može izvršiti sa zaptivanjem ili pomoću vijaka svakih cca. 20 cm. Može se primijeniti i kod uvala.

Okapni lim za strehu: osigurava zatvaranje prednje strane sekundarnog pokrova koja je najviše izložena vremenskim prilikama. Pari koja se skuplja i koja se taloži ispod crijepa preko strehe treba odvesti s hidroizolacijske folije. Važno je da je folija izvedena sa minimalnim preklopima od 10 cm. Spoj okapnog lima i folije treba izvesti na takav način da voda ne može prodrijeti ispod folije ili lima.

Izvedba uvale

Kod uvale treba osigurati odvodnju oborina, zatvaranje povratne vode, provjetravanje, zatvaranje šupljina ispod vala crijepa.

Element uvale (Aluminij): omogućava sigurno zatvaranje rubova uvale. Može se izvesti u boji prilagođene pokrovu.

Klinastro brtvilo: ugrađuje se radi otklanjanja šupljina između crijepa i uvale. Tako se sprečava prodor vode ili snijega preko uvale pod konstrukciju. Zahvaljujući materijala napravljenog od spužvastog maetrijala, upija malo vode i lako se isušuje.

Traka za zatvaranje uvale: pomoću ovog elementa može se osigurati zatvaranje vode uvala koje se sa dvije strane susreću kod sljemena. Sa svojom samoljepljivom površinom dobro prianja za metalni element uvale.

Oblikovanje rubova zabata, zida i dimnjaka

Pored konstrukcija koji su povezani s pokrovom crjepova, treba osigurati zatvaranje vode i zatvaranje pokrova u bočnom smjeru sa sljedećim dodatnim elementima.

Rub dimnjaka i zida (3D FLEX): fleksibilan element koji služi za zatvaranje priključaka dimnjaka i zidova krova. Temeljni materijal je aluminij, sa slojem ljepila na stražnjoj strani, koji ni na utjecaj topline ne gubi sposobnost prianjanja. Može se lako oblikovati rukom, prianja uz površinu crjepova. Osigurava trajnu zaštitu od prodora kiše i snijega. Isključivo se može lijepiti na suhu površinu na kojoj nema prašine, masti i ulja.

Rubna letva: služi za spajanje uz zid gornjeg ruba 3D FLEX-a. Učvršćuje se sa vijkom na svakih 20 cm-a. Njezino zatvaranje bez šupljina pruža trajnu zaštitu od prodora oborina.

Aluminijski element ruba zabata: s aluminijskim elementom standardne veličine može se izvesti rub zabata pokrova izrađenih od Rundo, Zenit crijepova. Treba ga učvrstiti tako da je otporan na koroziju i oluju. Od rubne daske treba ostaviti dovoljan razmak zbog pomicanja i širenja na toplinu. Kod crijepova Danubia i Coppo preporučuje se primjena rubnog crijepa.

Pogledajte katalog
h2. Proboj krova i osvjetljavanje

Plastični temeljni crijep: Pogodan je za montažu izlazne cijevi za antenu, odnosno ventilacije. Učvršćivanje se vrši za letvu crijepa koristeći žicu.

Adapter izlaza antene: Koristiti za montažu izlazne cijevi za antenu koji prianja uz plastični temeljni crijep, kod nagiba krova od 20-55°. Kod montaže se otkine vrh adaptera zavisno o širine cijevi. Prazninu treba ispuniti elastičnim materijalom za zaptivanje kako oborina ne bi prodrla ispod plastičnog crijepa. Materijal je tvrdi PVC.

Adapter za ventilaciju: Element koji služi za provjetravanje ventilacija odušnih cijevi, koji se može koristiti kod nagiba krova 20-55°. Kapa koja pokriva cijev spriječava prodor oborina, dok rešetka na kraju cijevi spriječava ulazak ptica i insekata. Materijal je tvrdi PVC.

Adapter cijevi za plin: Element koji osigurava provođenje odvoda sagorjenih tvari kotlova sa zatvorenim prostorom za sagorijevanje koji prianja uz plastični temeljni crijep.

Gibljivo crijevo: Element služi za priključenje adaptera ventilacije. Promjer cijevi koja se može ugraditi je Ø 110 mm, odnosno Ø 75 mm.

Ovratnik protiv oluje: pomoću njega možemo osigurati priključak tako da se zabrtvi spoj cijevi sa potkonstrukcijom.

Crijep za osvjetljavanje: služi za jednostavno osvjetljavanje tavanskih prostora. Njegov oblik osigurava prianjanje u površinu, veličina je ista kao kod temeljnih crjepova. Njegovo učvršćivanje se ne vrši pomoću čavla, već s posebnim kopčama pričvrščenih na dvije točke. Prozirna plastika je otporna na mehaničke i vremenske utjecaje. Ovisno o učestalosti korištenja tavanskog prostora preporučuje se postavljanje više osvjetljivača, prvenstveno na južnoj i zapadnoj strani.

Izlazni prozor: prvenstveno omogućuje jednostavan izlaz na krov. Pored toga osigurava prodor svjetla u potkrovlje, odnosno može imati i ulogu ventilacije. Plastično krilo prozora može se otvoriti prema gore, a sa blokadom spona cijeli otvor se može osloboditi. Preporučuje se smještanje izlaza u blizini dimnjaka. Učvršćivanje se svakako mora vršiti za tesarsku konstrukciju pomoću remena montiranih na prozor. Oko prozora zatvaranje vode treba pažljivo napraviti.

Učvršćivanje, zadržavanje snijega, hodanje po krovu

Univerzalni metalni element za hodanje: olakšava kretanje po krovu. Njegova ugradnja se preporučuje prvenstveno kod strmih krovova ili krovova na velikoj visini. Potporne noge prianjaju u utorvalovitih crjepova, međutim u slučaju krovova s ravnom površinom prianjanju na njegovu površinu. Kod crjepova Rundo i Zenit element za hodanje ne smije se nasloniti na bočni žlijeb. Element se sa čavlima mora učvrstiti uz posebnu krovnu letvu uz pomak od jednog crijepa, stepenasto. Površina za hodanje može se staviti u vodoravni položaj pomoću vijaka. Materijal je od nehrđajućeg čelika, boja metalno siva.

Sigurnosna rešetka (za hodanje) i držač rešetke: njezinim korištenjem povećava se sigurnost hodanja na krovu. Preporučuje njezina ugradnja blizu dimnjaka. Rešetka se za nosač može učvrstiti elementom sličnim kao element za hodanje. Nosač treba leći u udubljeni dio valovitih crjepova. Kod crijepa Rundo i Zenit noge držača rešetke ne smiju se nasloniti na bočni žlijeb. Vodoravna površina za hodanje pomoću vijaka može se lako namjestiti. Površinu za hodanje treba učvrstiti za držač rešetke! Materijal i rešetke i držača rešetke je nehrđajući čelik.

Kopča protiv nevremena: savijeni čelični element koji se može koristiti za sigurno učvršćivanje crijepa kod nevremena. Preporučuje se ugradnja kod krovnih konstrukcija koje su izložene odižućem djelovanjem vjetra.

Snjegobran: služi kao prevencija od proklizavanja snijega. Ugradnja se preporučuje prvenstveno kod redova crjepova u blizini strehe, učinkovito zadržavanje na većoj površini rezultira sa gustim postavljanjem. Učvršćivanje se može vršiti za posebne krovne letve, barem na 1 točku. Kod valovitog crijepa snijegobran se montira u uvalu crijepa, a kod crjepova Rundo i Zenit u sredinu elementa. U slučaju strmog krova, velikih visina zgrada više se preporučuje primjena rešetke za zadržavanje snijega.

Rešetka za zadržavanje snijega i element za držanje rešetke za zadržavanje snijega: služi za sprječavanje proklizavanja veće količine snijega, u slučaju strmog krova, odnosno velikih visina zgrada. Treba postaviti blizu nadstrešnice, učinkovito zadržavanje snijega rezultira samo uz ugradnju u cijeloj dužini nadstrešnice. Učvršćivanje se može izvršiti za dasku/ krovnu letvu postavljenu posebno s tim ciljem, na 3 točke, pomoću vijaka. Element za držanje rešetke mora leći u udubljenje valovitog crijepa.

Sekundarni pokrov

Za sekundarni pokrov krova mogu se planirati i ugraditi samo materijali adekvatni za primjenu u gradnji.

Armirane folije za dvostruko ventilirane krovove

Krovna folija ojačana sa mrežom – zbog svojih paronepropusnih svojstava – ne smije velikom površinom doticati građevinsku konstrukciju osjetljivu na vlagu (npr. toplinsku izolaciju ili dasku). U svakom slučaju ispod armirane krovne folije potrebno je izraditi novi – ventilirani zračni sloj.

MediFol TEC 120 g/m2: Armirana polietilenska mikroperforiana folija kao sekundarni pokrov, koja odvodi vlagu koja se nađe ispod crjepova. Zbog paronepropusnih svojstava ne može se položiti neposredno na toplinsku izolaciju, a s drugim krovnim konstrukcijama osjetljivima na vlagu smije se doticati samo na maloj površini. Radi toplinske izolacije preporučljivo je ugradnja paropropusne folije.

Paropropusni sekundarni pokrovi – za krovove s jednim zračnim
slojem za ventilaciju

Paropropusne folije mogu cijelom površinom doticati građevinske konstrukcije osjetljive na vlagu, budući da zbog posebnog načina tkanja propuštaju paru cijelom površinom.

Prednosti paropropusne (difuzne) folije:

  • Nije potreban sloj između folije i toplinske izolacije.
  • Prostor između rogova u potpunosti može biti ispunjen toplisnkom izolacijom.
  • Foliju je moguće bez prekida navesti na sljeme, greben, uvalu.
  • Jednostavnija je izrada krovnih proboja (dimnjak, krovni prozor, krovni proboj za ventilaciju) i na taj način je manja mogućnost greške.

Pogledajte cijene

MediFol Wind Plus: Može se položiti neposredno na toplinsku izolaciju, budući da propušta paru ne postoji opasnost od stvaranja kondenzata na donjoj strani folije. U prvom redu se može preporučiti kod adaptiranog potkrovlja, kod primjene je dovoljno izraditi zračni sloj između pokrova krova i folije. Pri pridržavanju proizvođačevih propisa može se primijeniti i u slučaju manjeg nagibnog kuta od propisanoga (α≥ák-6°).

Delta® Foxx: U prvom redu se preporučuje kod krovova s malim nagibom, može se položiti na daščanu podlogu, troslojni paropropusni sekundarni pokrov. Pridržavajući se uputa proizvođača, može se primijeniti i pri manjem nagibnom kutu od propisanoga (α≥ák-10°).

Temeljna načela projektiranja i izvedbe pogledajte u priloženom dokumentu (PDF, 2.2 MB)

TERRAN CRIJEP d.o.o.
TERRAN CRIJEP d.o.o.
Dostupnost na području cijele Hrvatske. Djelujemo i na području Srbije, BiH i Slovenije.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi