Povezivanje inovacije, znanosti i gospodarstva – održan 4. nZEB.hr stručni skup


Velika posjećenost, razmjena ideja, zanimljiva i poučna predavanja, predstavljanje novih materijala i tehnologija obilježili su još jedan, četvrti po redu nZEB.hr stručni skup.

U organizaciji Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Klastera za energetsku učinkovitost skup je održan na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu koji je već godinama prepoznati dionik u području edukacije za energetski visoko učinkovite i održive zgrade, te jedan od osnivača Klastera nZEB.hr.

Nakon uvodnog govora izv. profesora dr.sc. Zorana Veršića skup je otvorila pomoćnica ministra za graditeljstvo doc. dr.sc. Maja-Marija Nahod.

Osvrnula se na Povelju o suradnji u cilju dekarbonizacije zgrada do 2050. i istaknula kako se upravo Klaster kao jedan od prvih pet partnera pridružio inicijativi Ministarstva i potpisao Povelju. „Kao članica Europske unije Republika Hrvatska se obvezala na postizanje energetskih i klimatskih ciljeva na nacionalnoj i europskoj razini kroz dekarbonizaciju fonda zgrada, obnovom zgrada i građenjem zgrada gotovo nulte energije, svjesni važnosti dodatnog smanjenja emisija stakleničkih plinova, povećanja udjela obnovljivih izvora energije, poboljšanja energetske sigurnosti, te uvođenja inovacija i pametnih tehnologija koje omogućuju zgradama da potpomognu sveukupnu dekarbonizaciju gospodarstva." rekla je Nahod i dodala: "Dosta toga smo si obećali i od ove godine to moramo provoditi intenzivnije nego do sada."

Nahod je zaključila da više nije moguć dosadašnji način projektiranja prema kojem projektanti rade neovisno jedni o drugima, već je danas nužna suradnja: „Mora nastati veća suradnja i zato su ovakvi događaji iznimno važni kao mjesto susreta, razmjena mišljenja, upoznavanje kolega raznih struka, ali i novih tehnologija. Sigurna sam da ćete ovdje steći neka nova znanja i poznanstva ili barem obnoviti ona stara."

Nakon pomoćnice ministra za graditeljstvo riječ je pripala domaćinu i suorganizatoru skupa, izv. prof. art., prodekanu Branimiru Rajčiću. „Živimo u zanimljivim vremenima u kojima imamo priliku ponovno uspostaviti ravnotežu između razvoja civilizacije i održivog korištenja državnih resursa tako da pametno koristimo znanje kojima sudionici struke i građani raspolažu. Skup sudjeluje u tim naporima.", istaknuo je Rajčić.

Nakon predstavljanja i promocije aktivnosti Klastera nZEB,hr uslijedila su predavanja o propisima, smjernicama i planovima iz područja energetske učinkovitosti i održivog razvoja u zgradarstvu, predstavljene su Smjernice za zgrade gotovo nulte energije, govorilo se o projektiranju i izvedbi novih i obnovi postojećih energetski visoko učinkovitih i održivih zgrada, materijalima, proizvodima i sustavima za energetski visoko učinkovite i održive zgrade, a predstavljena su i iskustva i izvedeni primjeri energetski visoko učinkovitih i održivih zgrada.

Popis izlagača i njihove teme možete pogledati ovdje.

Osim Arhitektonskog fakulteta osnivači Klastera nZEB.hr su iz gospodarskog sektora: AGC, Bosch, Knauf-Insulation, Profine Croatia i Wienerberger. Od 2019. godine članovi Klastera nZEB.hr su: Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Velux Hrvatska, Nosivi građevinski elementi, te počasni član Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja RH.

Od 31. prosinca 2019. godine sve nove zgrade moraju biti „zgrade gotovo nulte energije". Zadatak Klastera nZEB.hr je uspostaviti bolju suradnju gospodarstva i institucija te pomoći institucijama pri izradi kriterija za projektiranje i izvedbu zgrada po kriterijima visoke učinkovitosti, kao i po kriterijima održive gradnje, te djelovati u području širenja ideja, znanja i zahtjeva za izgradnju energetski visoko učinkovitih i održivih zgrada.

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi