Vodootporna, za širine spojnica do 20 mm. Idealna za balkone i terase.

OSOBINE

  • Elastična, pogodna za sisteme s podnim grijanjem
  • Vodootporna
  • Za balkone i terase
  • Otporna na habanje i prljavštinu
  • Za unutarnju i vanjsku primjenu
  • Ojačana vlaknima

PODRUČJE PRIMJENE

Masa za fugiranje Ceresit CE 43 pogodna je za fugiranje keramičkih, staklenih i kamenih pločica (osim prirodnog mramora koji je osjetljiv na promjene boje), na vodoravne i okomite površine.

Zahvaljujući visokom stupnju hidrogenizacije (aquastic efekt), vodene kapljice ostaju na površini, u obliku perlica, bez prodiranja u strukturu. To omogućava upotrebu fuga na mjestima koja su periodično izložena vodi, npr.: kupaonice, tuš kade. Kuhinje.

CE 43 može se upotrijebiti u bazenima, za bazenske fuge do 60 cm visine vodenog stupca, kupaonice i zahode, saune, dvorane, predvorja. Može se upotrijebiti na unutarnjim i vanjskim dijelovima zgrada. Posebno se preporuča u slučajevima kada se pločice polažu na kritične podloge: podove s podnim grijanjem, ploče od iverice ili gips-kartonske ploče, terase, balkone. CE 43 ispunjava uvjete od PN-EN 13888: standard 2002 – CG2 Ar W klasa (masa za fugiranje visokih standarda, povećane otpornosti na mrvljenje i smanjene upojnosti vode).

U slučaju radnih fuga između pločica, fuga u kutevima zidova i mjestima gdje se zidovi spajaju s podom, te sanitarne opreme upotrijebite sanitarni silikon Ceresit CS25.

PRIPREMA PODLOGE

Uklonite prljavštinu sa rubova pločica. Nakon što se ljepilo za pločice u potpunosti osušilo, započnite sa fugiranjem. Prije nanošenja, provjerite da li masa za fugiranje CE 43 trajno ne maže površinu prekrivenu pločicama. Očišćeni krajevi pločica trebali bi biti navlaženi mokrom spužvom.

PRIMJENA

Zamiješajte izmjerenu količinu CE 43 u izmjerenu količinu čiste vode i miješajte dok ne nestanu grudice. Za miješanje smjese nikada ne koristite hrđave posude ili alate. Pričekajte 3 minute, te ponovo promiješajte. Gustoća mase za fugiranje zidnih i podnih pločica ovisi o količini dodane vode.

1. Fugiranje podnih pločica

Polu-tekuća masa za fugiranje na površinu pločice nanosi se gumenim gleterom ili lopaticom. Uklonite višak materijala i očistite površinu pločice spužvom (često ispiranom). Nakon sušenja, prebrišite cijeli pod glatkom, mokrom spužvom. Vratite sjaj pločicama suhom vunenom krpom.

2. Fugiranje zidnih ili podnih pločica

Masu za fugiranje plastične konzistencije, utisnite u prostor između pločica pomoću gumene lopatice. Nakon sušenja, počistite pločice spužvom (često ispiranom). Ako se fuge prebrzo suše, potrebno ih je navlažiti mokrom, glatkom spužvom. Vratite sjaj pločicama suhom vunenom krpom.

3. Fugiranje zidova od opeke

Stavite masu za fugiranje vlažne konzistencije u fuge između opeka i zagladite sa čeličnom lopaticom malo užom od širine fuga. Započnite s popunjavanjem okomitih fuga kratkom lopaticom, a nakon toga popunite vodoravne fuge dužom lopaticom. Radovi trebaju biti izvršeni od vrha prema dnu. Nakon sušenja, četkom uklonite višak mase.

Hodanje je dozvoljeno 5 sati nakon nanošenja mase. Prvi kontakt s vodom dozvoljen je nakon 24 sata. Tijekom prvih 5 dana nakon nanošenja mase, upotrebljavajte samo čistu vodu, bez deterdženata. Fuge postižu potpunu vodonepropusnost 5 dana nakon nanošenja mase za fugiranje.

UPOZORENJE

Radove izvodite u suhim uvjetima pri temperaturi zraka od +5 °C do +25 °C. Navedeni podaci odnose se na temperaturu od +23 °C i 50 % vlažnosti zraka. U ostalim uvjetima, potrebno je uzeti u obzir mogućnost bržeg ili sporijeg stvrdnjavanja materijala.

Pretjerano, intenzivno glađenje fuga može uzrokovati ispiranje finih čestica mase, te učiniti površinu grubom. Intenzivno pranje fuga velikom količinom vode, može smanjiti efekt nepropusnosti fuga i dovesti do promjene boje. Mokra podloga ispod pločica, nejednako doziranje vode i različiti uvjeti sušenja mogu uzrokovati različitost boje fuge.

Ne upotrebljavajte sredstva za čišćenje intenzivnih boja. CE 43 sadrži cement koji u dodiru s vodom djeluje alkalno, što može uzrokovati iritacije, zato zaštitite kožu i oči.

U slučaju kontakta s očima, obilno isperite vodom te posjetite liječnika. Udio kroma VI manji je od 0,002 %, za vrijeme roka trajanja, u slučaju pravilnog skladištenja.

OBRATITE PAŽNJU

Svježe fuge, dok se u potpunosti ne stvrdnu, moraju biti zaštićene od kiše, rose i spuštanja temperature ispod +5°C.

Ovaj tehnički list određuje područje primjene mase za fugiranje i način izvođenja radova, no ne može zamijeniti profesionalnu pripremu graditelja. Što se tiče ovdje sadržanih preporuka, radovi trebaju biti izvršeni u skladu sa zakonom o građenju i pravilima o zaštiti na radu. Proizvođač jamči kvalitetu proizvoda, no nema nikakvog utjecaja na uvjete i način njegove upotrebe. U slučaju nedoumica, potrebno je napraviti pokusni test. Izdavanjem ovog tehničkog lista, svi ranije izdani postaju nevažeći.

SKLADIŠTENJE

Do 12 mjeseci, od datuma proizvodnje, ukoliko se proizvod čuva na paletama, u suhim uvjetima, u originalnom i neoštećenom pakiranju.

PAKIRANJE

Plastična kanta od 5kg.

Izvor: Henkel Croatia d.o.o.

HENKEL CROATIA d.o.o.
HENKEL CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Dostava prema dogovoru s Vašim komercijalnim zastupnikom.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi