Individualnost i estetika za najzahtjevnije kupce

Traditon 9 (Jupiter) je crijep velikog formata, a osim što je estetski lijep, odlikuje se vrhunskom kvalitetom te prilagodbom svakom krovu.

Tondach Traditon 9 je prepoznatljive površine s dva duboka žlijeba odvojena središnjim hrptom čime se postiže sigurna zaštita protiv jake kiše ili snažne mećave. Zahvaljujući malom utrošku po kvadratnom metru krova (od 9,5 kom), pokrivanje ovim crijepom je znatno jeftinije i brže u odnosu na slične crijepove nešto manjeg formata (npr. Renoton 14). Osim toga, ovaj crijep ima mogućnost kliznog letvanja.

Prednosti

 • Veliki format - 10 kom/m2
 • Jednostavno, brzo i ekonomično postavljanje
 • Izvrsno rješenje za renovacije i novogradnju
 • Kompletan sistem dodatne opreme
 • 33 godine jamstva

TONDACH Traditon 9 (Jupiter)
Prešani crijep sa dvostrukim horizontalnim i bočnim utorima. Tim crijepom postiže se sigurno prekrivanje protiv jake kiše, vjetrova, snježne mećave i prašine.

TONDACH Traditon 9  polovica crijepa
Prema pravilima krovopokrivačkog zanata i radi povećanja sigurnosti od kiše preporuča se pokrivanje krova sa preklopom. (Na pola crijepa) To nam omogućava fazonski komad polovica crijepa. Zavisno od širine krova, stavljaju se u svaki drugi red po dvije polovice crijepa ili u svaki red jedna polovica crijepa. Na taj je način moguće širinu krova mijenjati i time izbjeći rezanje crijepa na rubovima krova.

TONDACH Traditon 9  odzračnik
Svaki krov sukladno pravilima struke mora imati odzračivanje.Temperatura zraka ispod crijepa je 3 do 4 puta veća od vanjske temperature. Brzi protok vrućeg i vlažnog zraka neophodan je i jako važan za dobru mikroklimu u potkrovnom stanu te za dugotrajnost krovne konstrukcije i pokrova. Odzračni crijep je jedan od najčešće korištenih načina odzračivanja krova i potkrovlja. Odzračivanje krova mjeri se u površini presjeka izlaza zraka što kod odzračnog crijepa iznosi 25 cm2. Minimalan utrošak odzračnog crijepa na jednom krovu je 2 kom. po metru dužnom sljemena i grebena.

TONDACH Traditon 9 rubni desni/lijevi crijep
Najbolje konstrukcijsko rješenje za bočni završetak krova je TONDACH rubni crijep za odgovarajuće rubno područje. Bočni preklop rubnog crijepa je idealna zaštita zabata od vremenskih utjecaja.

Tehnički podaci

 • Dimenzije: 29,2 x 48,6 cm
 • Letvanje: 38,5 - 42,5 cm
 • Utrošak po m²: 9,5 - 10,6 kom/m²
 • Masa: 4,08 kg
 • Srednja pokrivna širina (cca): 25,0 cm
 • Minimalni nagibi (ovisno o sekundarnom krovu)
  • Bez sekundarnog krova: 27º stupnjeva
  • Sa sekundarnim krovom (visokoparopropusna folija Tondach)*: 22º stupnjeva
  • S povećanim zahtjevima na sekundarni krov*: 20º stupnjeva
 • Pakiranje 240 kom/pal
 • Pokrivanje: Na pola crijepa

Navedene dimenzije su nominalne vrijednosti. Zbog tolerancija u pečenju i promjena osobina sirovine, moguća je pojava manjih odstupanja u dimenzijama. Pri isporuci crijepa na gradilište moraju se provjeriti letvanje i pokrovna širina (vidi ulomak sa grafičkim prikazom).

TONDACH je prirodni građevinski materijal. Radi toga je moguće, da na temelju različitog prirodnog sastava sirovog materijala prilikom pečenja dođe do manjih razlika u boji. Da bi se postigla ujednačena boja krova, crijep mora biti iz iste serije i pri polaganju se mora uzimati izmjenično iz različitih paleta.

Srednja pokrovna širina

Priprema za pokrivanje TONDACH Traditon 9 crijepom

Odzračivanje krova

Prozračivanje i odzračivanje za konstrukciju hladnog krova
U pravilu bi trebalo kod svake krovne konstrukcije, neovisno o nagibu krova, osigurati dovod zraka ispod crijepa, ovisno o načinu izvedbe krovnog prostora. To je moguće preko otvora na strehi krova i na sljemenjacima. Prema suvremenoj građevinskoj tehnici, na svim stranama strehe treba predvidjeti proreze za zrak. Protok zraka u međuprostorima koji je nužan za funkcionalnost krova, uzrokovan je s jedne strane različitim tlakom zbog vjetra, a s druge strane termičkim uzgonom. Svrha prozračivanja je ukloniti vlagu koja se javlja zavisno od načina korištenja potkrovlja, kao i izbjeći toplinske napone u nosivoj konstrukciji. Dimenzioniranje provjetravanja krovnog prostora ovisno je o lokalnim i građevinskim uvjetima, prodoru vlage količini padalina, klimi, položaju smjeru vjetra, krovnoj konstrukciji, itd. Otvori za dovod zraka na strehi, odnosno otvori za odvod zraka u području sljemenjaka određuju se sukladno dužini greda i nagibu krova.

 

Na svaki TONDACH® proizvod koji je ugrađen po postojećim standardima i s keramičkim priborom (pritom prvenstveno mislimo na odzračni crijep i krovište koje ima zračnu cirkulaciju potkonstrukcije – kontra letva min. 5 cm; suha montaža sljemena) imate JAMSTVO OD 33 GODINE.

 

WIENERBERGER d.o.o.
WIENERBERGER d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Proizvodi su dostupni u cijeloj Hrvatskoj.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi