Lagana krovna ploča prikladna za pokrivanje različitih vrsta zgrada. Dimenzija 2000 x 855 mm. Broj valova 9, dostupne u natur color crnoj, zelenoj, smeđoj i crvenoj boji...

Praktično i povoljno rješenje

Saniranje ne mora nužno biti skupo: najbolji primjer za to su bitumenske valovite ploče za prekrivanje krovova. Vrijeme je za novi pokrov na vašoj vrtnoj kućici ili gospodarskom objektu?! U tom slučaju visoko kvalitetne, dugovječne a istovremeno povoljne GUTTAPRAL bitumenske valovite ploče idealno su rješenje za vas. Možete birati između 4 atraktivne boje.

Ploče su diljem godina upotrebljavane za oblaganje zidova kao i ostala saniranja okućnice i vrta.

Dugovječno rješenje za krov i zid

Na visoko kvalitetne GUTTAPRAL bitumenske valovite ploče, gutta izdaje 15 godišnju garanciju na vodonepropusnost. Pored toga materijal ima mnoge druge prednosti: otpornost na mraz i ostale vremenske uvjete, robustan je, može se lako obrađivati, iznimno lagan. Zahvaljujući ovim iznimnim karakteristikama, GUTTAPRAL bitumenske valovite ploče jednostavne su za obradu i rukovanje, samim time omiljen izbor majstora diljem svijeta.

Moderniziranje krovova sa GUTTAPRAL bitumenskim valovitim pločama

Visokoj stabilnosti ploče uvelike pridonosi višeslojna struktura koja omogućuje polaganje na laganu potkonstrukciju. S obzirom na to da se mogu prilagoditi različitim potkonstrukcijama, GUTTAPRAL bitumenske valovite ploče mogu se jednako koristiti za moderniziranje kao i za saniranje.

Savjeti za sigurniju i jednostavnu ugradnju

Ako slijedite osnovne upute za ugradnju, polaganje GUTTAPRAL bitumenskih valovitih ploča polazit će vam od ruke brzo i jednostavno. Važnu ulogu ima paropropusna, vodonepropusna krovna folija koja sprječava prodiranje vode koja može nastati kondenziranjem. Preporučujemo pritom korištenje guttafol visokokvalitetnih krovnih folija. Nakon opisane pripreme potkonstrukcije, slijedi jednostavno i brzo polaganje GUTTAPRAL bitumenskih valovitih ploča korištenjem pile, čekića i čavala pripadajuće boje.


Postavljanje ploča vrši se u suprotnom smjeru najčešćeg smjera vjetra. Obavezno obratite pažnju na bočno zamaknuto polaganje za pola ploče. Detaljnije upute potražite na uputama za ugradnju.

Prednosti

 • povoljan pokrov
 • dugovječan, bez održavanja
 • dostupan u četiri prirodne boje
 • iznimno lagan
 • jednostavna obrada i brzo polaganje
 • 15 godišnje jamstvo prema jamstvenim uvjetima

Mogućnosti primjene

 • prekrivanje krovova
 • oblaganje zidova
 • saniranje starog krova
 • i ostale vaše ideje...

Guttapral bitumenska ploča - skica vala

Guttapral K9 bitumenska ploča - tehnički podaci

 • Dužina (mm): 2000
 • Širina (mm): 855
 • Bruto površina: 1,71 m2
 • Neto pokrivna površina: 1,40 m2
 • Razmak između valova (mm): 95
 • Visina valova (mm): 34
 • Broj valova: 9
 • Razred zapaljivosti: B2
 • Gornja površina: strukturirana
 • Težina cca.: 2,4 kg/m2
 • Pakiranje: 150 kom/paleta

Upute za montažu guttapral bitumenskih ploča

Pravilo br. 1

Nagib krova ne smije biti manji od 7°. Prije ugradnje nosivih letvi, na krov je potrebno postaviti guttafol paropropusnu foliju . Drvenu građu prije ugradnje na krov obavezno zaštiti sredstvom protiv crvotočine. Letve za povišenje nosivih rogova moraju biti minimalnih dimenzija 45x45mm, pričvršćuju se na rogove čavlima. Kontra letve moraju biti minimalnih dimenzija 60x60mm i postavljaju se kontra (pod kutom od 90 ° ) na letve rogova te pričvršćuju čavlima na letve za povišenje rogova.

Razmak letvi za guttapral bitumenske ploče pod opterećenjem snježne mase (zavisno od snježne mase propisane na području ugradnje):

46cm = 200kg/m 2

31cm = 350kg/m 2

Postavu letvi potrebno je izvesti na navedeni način iz razloga ventiliranja krova. Alat za ugradnju: čekić, pila za drvo i usmjereni konac za ravnine (slika br. 1).

Na kontra letve postavlja se valovita guttapral bitumenska ploča. Pravilan smjer i kut polaganja odrediti pomoću konca ili letve kutnika.

Pribor (slika br. 1). 

Pravilo br. 2

Polaganje se vrši nasuprot najčešćeg smjera vjetra i to u smjeru od ruba do ruba krova po horizontali i od žljeba prema sljemenu po vertikali. Obavezno obratiti pažnju na bočno zamaknuto polaganje za pola ploče, drugi red početi s pola ploče (slika br. 2).

Ploče se pričvršćuju gutta čavlima s kapicom , preklapanje se vrši preko jednog vala ili dva vala za jako kišna područja. Preklop ploča po horizontali min. 15 cm, a za jako kišna područja min. 20 cm.

Rezanje ploča vrši se podmazanom pilom za drvo. U sljemenu razmak ploča mora biti min. 5 cm (slika br.3). Izmaknuti dio ploče na području sljemena može biti maksimalno 5 cm.

Slika br. 2

Slika br. 3

Pravilo br. 3

Čavle zabijati uvijek okomito i na vrh vala, a prilikom pričvršćenja bočnog prekrivajućeg vala ploče, zabiti čavao ukoso. Na taj način se sprječava napetost koja bi kod okomitog zabijanja čavala mogla uzrokovati podizanje ruba ploče (slika br. 4, 5).

U rubnom području sljemena i žljeba čavle je potrebno zabiti u svaki val na krajnjim letvama. U ostalim dijelovima krova čavle zabiti u svaki treći val i na spojeve ploča. Za zatvaranje sljemena i zaba upotrijebiti gutta sljemenjake i gutta kutnike koji se pričvršćuju kao i ploče. Umjesto gutta kutnika bočno zatvaranje ploča može se izvesti pomoću gutta završnog profila od pocinčanog lima, pričvršćivanje isto kao i ploče.

Slika br. 4

Slika br. 5

Pravilo br. 4

Zbog izbjegavanja kondenzata i nastajanja akumulacijske topline, treba voditi računa o dovoljnom provjetravanju i stražnjem ventiliranju bitumenskih valovitih ploča prema DIN 4108.

Izračun ventiliranja:

1. Dužina krakova – rogova do 10m

Ventilacijski ulaz: 200 cm2/m'

Ventilacijski izlaz: 100 cm2/m'

2. Dužina krakova – rogova od 10m

Ventilacijski ulaz: 2000 cm2 / 100m2

Ventilacijski izlaz: 1 ventilacijskog ulaza

Napomena: Valoviti profil ploče nije dovoljan za prozračivanje!

 

Pravilo br. 5

Za pristup i hodanje po krovu neophodno je voditi računa o postavljanju drvenih dasaka tijekom hodanja radi raspodjela težine. Nije dozvoljeno gaziti direktno na ploče. Oštećenja izazvana direktnim gaženjem ne podliježu garanciji.

Svjetlosne pohe

Koristiti isključivo originalne guttagliss valovite poliester ploče za guttanit . Vrijede ista pravila polaganja kao za guttapral bitumenske ploče.

Priključak na zidove

Spoj guttapral bitumenskih ploča i zida izvodi se limarskim opšavom od pocinčanog lima, olovnom pregačom ili plastičnim materijalima namijenjenim za navedene radove.

Transport i skladištenje ploče do obrade

Guttapral bitumenske ploče moraju se skladištiti na suhom i čistom mjestu bez vlage iz razloga propadanja ploča. Pri transportu obavezno obratiti pažnju da su ploče položene na čvrstu ravnu podlogu (npr. palete ili drvene ploče).

Više:

Izvor: Gutta Hrvatska d.o.o.

GUTTA HRVATSKA d.o.o.
GUTTA HRVATSKA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Proizvodi su dostupni u trgovinama građevinskog materijala na području cijele Hrvatske.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi