Tradicionalni, vučeni crijep s utorom. Gornja površina crijepa ima nekoliko simetričnih crta na površini. S donje strane crijep ima utore, kao i šupljine kroz sredinu crijepa koji služe za bolji protok zraka.

Tehnički podaci

 • Dimenzije: 22 x 40 cm
 • Klizno letvanje:
  • Nagib od 30° do 35°: 25,0 - 26,0 cm
  • Nagib od 35°: 25,0 - 28,0 cm
 • Utrošak po m2: 17,8 - 20 kom/m2
 • Masa: 2,9 kg
 • Srednja pokrovna širina (cca): 19,9 cm
 • Minimalni nagibi (ovisno o sekundarnom krovu):
  • Bez sekundarnog krova: 35º stupnjeva
  • Sa sekundarnim krovom (visokoparopropusna folija Tondach)*: 30º stupnjeva
 • Pakiranje: 384 kom/pal
 • Pokrivanje: S preklopom na pola crijepa

Navedene dimenzije su nominalne vrijednosti. Zbog tolerancija u pečenju i promjena osobina sirovine, moguća je pojava manjih odstupanja u dimenzijama. Pri isporuci crijepa na gradilište moraju se provjeriti pokrovna dužina i širina.

TONDACH je prirodni građevinski materijal. Radi toga je moguće, da na temelju različitog prirodnog sastava sirovog materijala prilikom pečenja dođe do manjih razlika u boji. Da bi se postigla ujednačena boja krova, crijep mora biti iz iste serije i pri polaganju se mora uzimati izmjenično iz različitih paleta.

TONDACH Utoreni Biber
Tradicionalni, vučeni crijep sa utorom. Gornja površina crijepa ima nekoliko simetričnih crta na površini. Sa donje
strane crijep ima utore, kao i šupljine kroz sredinu crijepa koji služe za bolji protok zraka.

TONDACH Utoreni Biber odzračnik
Odzračnik ima površinu presjeka izlaza zraka 20 cm2.

TONDACH Utoreni Biber polovica crijepa
Prema pravilima krovopokrivačkog zanata i radi povećanja sigurnosti od kiše pokrivanje krova radimo sa preklopom. Zavisno od širine krova, stavljaju se u svaki drugi red po dvije polovice crijepa ili u svaki red jedna polovica crijepa. Na taj način moguće je pokrovnu širinu krova mijenjati za širinu polovice crijepa.

Priprema za pokrivanje TONDACH Utoreni Biber crijepom

Prva letva ovisi o nagibu krova i položaju oluka. Najčešće letvanje je cca. 28 cm. Prva letva je za 3 cm viša od ostalih letvi.

Letvanje kod zadnje letve do sljemena ovisi o nagibu krova. Najčešće letvanje je cca. 5 cm.

Odzračivanje

U pravilu bi trebalo kod svake krovne konstrukcije, neovisno o nagibu krova osigurati dovod zraka ispod crijepa. Prema suvremenoj građevinskoj tehnici duž cijele strehe krova treba osigurati ulaz zraka a duž cijele dužine sljemena treba osigurati izlaz zraka. Protok zraka ispod crijepa uzrokovan je s jedne strane različitim tlakom zbog vjetra a s druge strane termičkim uzgonom. Velike razlike u temperaturi zraka ispod crijepa, zatim duge i hladne kiše kao i druge vremenske neprilike uzrokuju nastajanje vlage ispod crijepa. Baš uz pomoć navedenog odzračivanja sprječavamo nastajanje vlage i time štitimo letvu i drvenu krovnu konstrukciju od truljenja i propadanja. Neovisno da li je krovište napravljeno od drveta ili je to AB ploča, da li je krovište toplinski izolirano, da li će u potkrovlju biti potkrovni stan ili će to biti samo prazan tavan, KROVIŠTE SE MORA ODZRAČIVATI.

Dimenzioniranje provjetravanja krovnog prostora različito je za svaki krov. Najbolji ulaz zraka na strehi krova postiže se preko kontra letve. Za odzračivanje sljemena krova postoji više načina. Za odabir pravog načina odzračivanja naročito će utjecati dva faktora: nagib krova i dužina rogova. Što je nagib krova blaži i što su rogovi duži odzračivanje mora biti veće. Što je nagib krova strmiji i rogovi kraći odzračivanje može biti manje. Najmanje što svaki krov mora imati je sa svake strane sljemena i grebena ugraditi jedan odzračni crijep na dužni metar. Još postoji odzračivanje suhom montažom sljemenjaka, PVC ili metalnog odzračnog elementa i sl. Odabrati bolje prozračivanje krova nikad nije pogrešno. Koji god način odaberete, a da je veći od minimuma napravili ste dobro za svoj krov.

Detalj krova lijevi i desni završetak sa Utorenim Biberom

Na svaki TONDACH® proizvod koji je ugrađen po postojećim standardima i sa keramičkim priborom (pritom prvenstveno mislimo na odzračni crijep i krovište koje ima zračnu cirkulaciju potkonstrukcije – kontra letva min. 5 cm; suha montaža sljemena) imate JAMSTVO OD 33 GODINE.

WIENERBERGER d.o.o.
WIENERBERGER d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Proizvodi su dostupni u cijeloj Hrvatskoj.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi