Tondach Biber crijep zrači jednostavnom i nenametljivom ljepotom.

Neprolazna ljepota
Mnoge povijesne zgrade nakon autentične sanacije prekrivene su upravo Tondach Biber crijepom. I hrvatske ljepotice poput katedrale Sv. Petra u Đakovu obnovljene su ovim šarmantnim crijepom. No, njegova romantična ljepota nije rezervirana samo za tradicionalnu arhitekturu. Zbog širokog izbora oblika i boja u mat ili sjajnoj izvedbi idealan je crijep i za modernu arhitekturu. Geometrijski pravocrtne i dizajnerski čiste linije ravno rezanog Biber cijepa čine Biber neodoljivim izborom u modernoj, pa čak i avangardnoj arhitekturi.

Postojana boja i kvaliteta.
Različito oplemenjivanje gornje površine crijepa osigurava postojanost boja i trajno kvalitetan krov, koji će zadovoljiti i najzahtjevnije graditelje i naručitelje. Za Biber crijep ne vrijedi izreka kako je ljepota prolazna. Naprotiv, njegova ljepota iznova se potvrđuje iz stoljeća u stoljeće. Osim dokazane ljepote, Biber donosi i dugovječnu kvalitetu o čemu svjedoče i 33 godine garancije koje vam jamči Tondach.

PREDNOSTI

 • Uklapanje u modernu i tradicionalnu arhitekturu.
 • Veliki izbor boja u mat ili sjajnoj izvedbi.
 • Klizno letvanje.
 • Oplemenjena površina za dugotrajnu estetiku.
 • Prirodni proizvod.
 • 33 godine jamstva.

Tehnički podaci

 • Dimenzije: 19 x 40 cm
 • Klizno letvanje:
  • Dvostruko pokrivanje: 17,0 - 14,5 cm
  • Krunsko pokrivanje: 29,0 - 30,0 cm
 • Utrošak po m2: 30,4 - 36,1 kom/m2
 • Masa: 1,9 kg
 • Srednja pokrovna širina (cca): 19,2 cm
 • Minimalni nagibi (ovisno o sekundarnom krovu):
  • Bez sekundarnog krova: 30º stupnjeva
  • Sa sekundarnim krovom (visokoparopropusna folija Tondach)*: 25º stupnjeva
  • S povećanim zahtjevima na sekundarni krov (lijepljenje preklopa i sastava paropropusne folije, postavljanje brtve ispod kontra letve): 23º stupnjeva
 • Pakiranje: 480 kom/pal
 • Pokrivanje: S preklopom na pola crijepa

Navedene dimenzije su nominalne vrijednosti. Zbog tolerancija u pečenju i promjena osobina sirovine, moguća je pojava manjih odstupanja u dimenzijama. Pri isporuci crijepa na gradilište moraju se provjeriti letvanje i pokrovna širina (vidi ulomak sa grafičkim prikazom).

TONDACH je prirodni građevinski materijal. Radi toga je moguće, da na temelju različitog prirodnog sastava sirovog materijala prilikom pečenja dođe do manjih razlika u boji. Da bi se postigla ujednačena boja krova, crijep mora biti iz iste serije i pri polaganju se mora uzimati izmjenično iz različitih paleta.

TONDACH Biber
Vučeni crijep, klasične ljepote, jednostavan i nenametljiv. Biber ima najdužu tradiciju i proizvodi se u nekoliko oblika. Biber se proizvodi u slijedećim oblicima: Biber blago zaobljeni, Biber šiljasti, Biber gotički i Biber crkveni. Ravni vučeni crijep, ima dva nosa i dvije rupe za čavle, polukružno odrezan.

TONDACH Biber Odzračnik
Svaki krov sukladno pravilima struke mora imati odzračivanje. Temperatura zraka ispod crijepa je 3 do 4 puta veća od vanjske temperature. Brzi protok vrućeg i vlažnog zraka neophodan je i jako važan za dobru mikroklimu u potkrovnom stanu te za dugotrajnost krovne konstrukcije i pokrova. Odzračni crijep je jedan od najčešće korištenih načina odzračivanja krova i potkrovlja. Odzračivanje krova mjeri se u površini presjeka izlaza zraka što kod odzračnog crijepa iznosi 20 cm2. Minimalan utrošak odzračnog crijepa na jednom krovu je 2 kom. po metru dužnom sljemena i grebena.

TONDACH Biber Rubni lijevi/desni crijep
Najbolje konstrukcijsko rješenje za završetak krova je TONDACH rubni crijep za odgovarajuće rubno područje. Rubni crijep i završna ploča predstavljaju idealnu zaštitu od nevremena.

Priprema za pokrivanje TONDACH Biber crijepom

Prva letva ovisi o nagibu krova i položaju oluka.
Najčešće letvanje je cca. 16 cm.
Prva letva je za 3 cm viša od ostalih letvi.

Letvanje kod zadnje letve do sljemena ovisi o nagibu krova.
Najčešće letvanje je cca. 9 cm.
Razmak letvi „C“ određuje se prema nagibu krova.

Odzračivanje

U pravilu bi trebalo kod svake krovne konstrukcije, neovisno o nagibu krova osigurati dovod zraka ispod crijepa. Prema suvremenoj građevinskoj tehnici duž cijele strehe krova treba osigurati ulaz zraka a duž cijele dužine sljemena treba osigurati izlaz zraka. Protok zraka ispod crijepa uzrokovan je s jedne strane različitim tlakom zbog vjetra a s druge strane termičkim uzgonom. Velike razlike u temperaturi zraka ispod crijepa, zatim duge i hladne kiše kao i druge vremenske neprilike uzrokuju nastajanje vlage ispod crijepa. Baš uz pomoć navedenog odzračivanja sprječavamo nastajanje vlage i time štitimo letvu i drvenu krovnu konstrukciju od truljenja i propadanja. Neovisno da li je krovište napravljeno od drveta ili je to AB ploča, da li je krovište toplinski izolirano, da li će u potkrovlju biti potkrovni stan ili će to biti samo prazan tavan, KROVIŠTE SE MORA ODZRAČIVATI.

Dimenzioniranje provjetravanja krovnog prostora različito je za svaki krov. Najbolji ulaz zraka na strehi krova postiže se preko kontra letve. Za odzračivanje sljemena krova postoji više načina. Za odabir pravog načina odzračivanja naročito će utjecati dva faktora: nagib krova i dužina rogova. Što je nagib krova blaži i što su rogovi duži odzračivanje mora biti veće. Što je nagib krova strmiji i rogovi kraći odzračivanje može biti manje. Najmanje što svaki krov mora imati je sa svake strane sljemena i grebena ugraditi jedan odzračni crijep na dužni metar. Još postoji odzračivanje suhom montažom sljemenjaka, PVC ili metalnog odzračnog elementa i sl. Odabrati bolje prozračivanje krova nikad nije pogrešno. Koji god način odaberete, a da je veći od minimuma napravili ste dobro za svoj krov.

Rubni crijep

Detalj krova Biber s rubnim lijevim i rubnim desnim crijepom

 

Na svaki TONDACH® proizvod koji je ugrađen po postojećim standardima i s keramičkim priborom (pritom prvenstveno mislimo na odzračni crijep i krovište koje ima zračnu cirkulaciju potkonstrukcije – kontra letva min. 5 cm; suha montaža sljemena) imate JAMSTVO OD 33 GODINE.

WIENERBERGER d.o.o.
WIENERBERGER d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Proizvodi su dostupni u cijeloj Hrvatskoj.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi