TONDACH® Biber je vučeni crijep, klasične ljepote, jednostavan i nenametljiv. TONDACH® Biber ima najdužu tradiciju i proizvodi se u nekoliko oblika. TONDACH® Biber se proizvodi u slijedećim oblicima: Biber blago zaobljeni, Biber šiljasti, Biber gotički i Biber crkveni. Ravni vučeni crijep, ima dva nosa i dvije rupe za čavle, polukružno odrezan. Posebno izdvajamo paket za starogradsku jezgru, kojom je pokrivena npr. cijela jezgra grada Graza – molim da nazovete naše brojeve telefona, kako bismo Vam poslali info materijal!

Tehnički podaci

 • Preporučeno letvanje od 25° (cm): cca 14,5
 • Preporučeno letvanje od 35° (cm): cca 15,0
 • Preporučeno letvanje od 40° (cm): cca 15,5
 • Preporučeno letvanje od 45° (cm): cca 16,0
 • Pokrovna širina (cm): cca 19,2
 • Ukupna širina(cm): cca 19,0
 • Ukupna dužina(cm): cca 40,0
 • Težina (kom/kg): cca 2,10
 • Utrošak (kom/m²): cca 32,0 – 35,3
 • Minimalan nagib krova sa podaskanim krovištem: 25°
 • Minimalan nagib krova ako krovište nije podaskano: 30°

Navedene dimenzije su nominalne vrijednosti. Zbog tolerancija u pečenju i promjena osobina sirovine, moguća je pojava manjih odstupanja u dimenzijama. Pri isporuci crijepa na gradilište moraju se provjeriti letvanje i pokrovna širina (vidi ulomak sa grafičkim prikazom).

TONDACH je prirodni građevinski materijal. Radi toga je moguće, da na temelju različitog prirodnog sastava sirovog materijala prilikom pečenja dođe do manjih razlika u boji. Da bi se postigla ujednačena boja krova, crijep mora biti iz iste serije i pri polaganju se mora uzimati izmjenično iz različitih paleta.

TONDACH Biber
je vučeni crijep, klasične ljepote, jednostavan i nenametljiv. Biber ima najdužu tradiciju i proizvodi se u nekoliko oblika. Biber se proizvodi u slijedećim oblicima: Biber blago zaobljeni, Biber šiljasti, Biber gotički i Biber crkveni. Ravni vučeni crijep, ima dva nosa i dvije rupe za čavle, polukružno odrezan.

TONDACH Biber Odzračnik
Svaki krov sukladno pravilima struke mora imati odzračivanje.Temperatura zraka ispod crijepa je 3 do 4 puta veća od vanjske temperature. Brzi protok vrućeg i vlažnog zraka neophodan je i jako važan za dobru mikroklimu u potkrovnom stanu te za dugotrajnost krovne konstrukcije i pokrova. Odzračni crijep je jedan od najčešće korištenih načina odzračivanja krova i potkrovlja. Odzračivanje krova mjeri se u površini presjeka izlaza zraka što kod odzračnog crijepa iznosi 20 cm2. Minimalan utrošak odzračnog crijepa na jednom krovu je 2 kom. po metru dužnom sljemena i grebena.

TONDACH Biber Rubni lijevi/desni crijep
Najbolje konstrukcijsko rješenje za završetak krova je TONDACH rubni crijep za odgovarajuće rubno područje. Rubni crijep i završna ploča predstavljaju idealnu zaštitu od nevremena.

Priprema za pokrivanje TONDACH Biber crijepom

Prva letva ovisi o nagibu krova i položaju oluka.
Najčešće letvanje je cca. 16 cm.
Prva letva je za 3 cm viša od ostalih letvi.

Letvanje kod zadnje letve do sljemena ovisi o nagibu krova.
Najčešće letvanje je cca. 9 cm.
Razmak letvi „C“ određuje se prema nagibu krova.

Odzračivanje

U pravilu bi trebalo kod svake krovne konstrukcije, neovisno o nagibu krova osigurati dovod zraka ispod crijepa. Prema suvremenoj građevinskoj tehnici duž cijele strehe krova treba osigurati ulaz zraka a duž cijele dužine sljemena treba osigurati izlaz zraka. Protok zraka ispod crijepa uzrokovan je s jedne strane različitim tlakom zbog vjetra a s druge strane termičkim uzgonom. Velike razlike u temperaturi zraka ispod crijepa, zatim duge i hladne kiše kao i druge vremenske neprilike uzrokuju nastajanje vlage ispod crijepa. Baš uz pomoć navedenog odzračivanja sprječavamo nastajanje vlage i time štitimo letvu i drvenu krovnu konstrukciju od truljenja i propadanja. Neovisno da li je krovište napravljeno od drveta ili je to AB ploča, da li je krovište toplinski izolirano, da li c´e u potkrovlju biti potkrovni stan ili c´e to biti samo prazan tavan, KROVIŠTE SE MORA ODZRAČIVATI. Dimenzioniranje provjetravanja krovnog prostora različito je za svaki krov. Najbolji ulaz zraka na strehi krova postiže se preko kontra letve. Za odzračivanje sljemena krova postoji više načina. Za odabir pravog načina odzračivanja naročito c´e utjecati dva faktora: nagib krova i dužina rogova. Što je nagib krova blaži i što su rogovi duži odzračivanje mora biti veće. Što je nagib krova strmiji i rogovi kraći odzračivanje može biti manje. Najmanje što svaki krov mora imati je sa svake strane sljemena i grebena ugraditi jedan odzračni crijep na dužni metar. Još postoji odzračivanje suhom montažom sljemenjaka, PVC ili metalnog odzračnog elementa i sl. Odabrati bolje prozračivanje krova nikad nije pogrešno. Koji god način odaberete, a da je veći od minimuma napravili ste dobro za svoj krov.

Rubni crijep

Detalj krova Biber s rubnim lijevim i rubnim desnim crijepom

Na svaki TONDACH® proizvod koji je ugrađen po postojećim standardima i s keramičkim priborom (pritom prvenstveno mislimo na odzračni crijep i krovište koje ima zračnu cirkulaciju potkonstrukcije – kontra letva min. 5 cm; suha montaža sljemena) imate JAMSTVO OD 33 GODINE.

Više:

WIENERBERGER d.o.o.
WIENERBERGER d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Proizvodi su dostupni u cijeloj Hrvatskoj.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi