"Želim da me radnik pita kakvu kacigu da nosi, a ne da ja njega kontroliram nosi li je uopće!"


Predstavljamo sasvim drugačiju tvrtku iz zaštite na radu, djelatnici ove tvrtke nastoje vratiti fokus na ljudski život i zdravlje.

Kada neka tvrtka na recenzijama ima ocjenu 5.0 i to gotovo od 50 klijenata, ne može a da ne privuče našu pažnju. Donosimo vam priču o tvrtki Anparo d.o.o., tvrtki koja pruža usluge zaštite na radu na domaćem tržištu već više od 15 godina, ono što nam je privuklo pozornost je nešto drugačiji pristup, a i sam stav koji ih razlikuje od ostalih.

Razgovarali smo s Petrom Kaićem, direktorom i vlasnikom Anparo-a, koji je ujedno i stalni sudski vještak za zaštitu na radu i kome je zaštita na radu ekspertiza kojom se bavi već dugi niz godina. Kako sam kaže; jedno od elementarnih pitanja na koje struka danas ne uspijeva naći odgovor je: Što je to zaštita na radu uopće? Vjerujte, to nije hrpa pečatiranih papira čiji je zadatak da zadovolji zakonsku formu. Strogo gledano pak, zaštita na radu je dio neke struke, specijalizacija u nekom području. Svaka djelatnost je svoj svijet sa svojim problemima i specifičnostima te su profesionalci iz tog područja (uz dodatno osposobljavanje) zapravo najkompetentniji za pronalaženje izvora opasnosti.

Ovlaštene kuće za zaštitu na radu su zbir inženjera strojarstva, elektrotehnike, kemije i sigurnosti i drugih struka kojima je zajednička samo usluga koju pružaju. Ovdje će se možda osjetiti prozvani inženjeri sigurnosti kojih sam i sam dio, ali kao što je u samom pravilniku o ovlaštenjima za poslove zaštite na radu vidljivo, nigdje se isti ne spominju tj. spominje se samo x struka + stručni ispit za stručnjaka zaštite na radu. Taj stručni ispit se može gledati kao ta specijalizacija koju sam spomenuo - ističe Kaić.

Čime se zapravo zaštita na radu bavi, s čime bi se trebala baviti i što je njena istinska srž?

Zaštita na radu se bavi identifikacijom izvora opasnosti i prenošenjem informacije o tom izvoru opasnosti na radnika. I to je sve. Osobno vjerujem da je odnos tih dviju stvari 10 % naspram 90 % u korist prenošenja informacija. Danas je vrlo lako pronaći izvor opasnosti, 50 % je zdrav razum, 40 % su iskustvo i vrlo dostupni podaci, a ostatak je ono što znaju profesionalci iz sigurnosti.

Iz svega ovog proizlazi da ako bi postojala neka struka, ta struka bi se trebala baviti identifikacijom opasnosti i načinom prenošenja informacije kroz osposobljavanja, upute, oznake i izvještavanja - govori nam Kaić, zaključujući na temelju svega navedenog da je njihov osnovni zadatak pronalaziti metode osvještavanja koristi zaštite na radu, te održavanja i svih ostalih radnji koje eliminiraju ili smanjuju izvore opasnosti. Želim da me radnik pita kakvu kacigu da nosi, a ne da ja njega kontroliram nosi li je uopće. Ako osvijestimo nekome korisnost nošenja kacige ili bilo čega drugog, rješenja će se pronaći, u trenutku kad osvijestimo radnika mi smo izvršili naš zadatak i poslanje - dodaje Kaić.

Mrkva, batina i četkica za zube

S obzirom na činjenicu da provođenje procesa u zaštiti na radu kod poslodavaca izaziva jednu veliku odbojnost, jer smatraju kako je ista zakonom nametnuta, i kako će gomilanjem potrebnih papira spasiti se od kazne, zaboravlja se na onaj osnovni razlog zašto zaštita na radu uopće postoji.

Kada ne bismo na poduzetnike išli batinom (kaznama) već prvo mrkvom (nagrađivanjem) za njihovo osvješćivanje o benefitima koje zaštita na radu donosi za njih i njihove djelatnike, vjerujemo kako bi ostvarivali uspjehe na svim poljima. Jer siguran zaposlenik je sretniji zaposlenik, a sretniji zaposlenik je produktivniji zaposlenik, ergo, direktno je povezano s prosperitetom tvrtke na svim poljima.

Trenutno smo zapeli u donošenju brda papira koji na neki način, postaju sami sebi svrha. Recimo to ovako; mi se cijelo vrijeme bavimo s time je li neka četkica za zube dovoljno dugačka, debela, savitljiva... Jesu li njene dlačice pretvrde ili premekane, dobro raspoređene i savitljive, i dok trošimo vrijeme na to, nitko se ne pita: peru li ljudi uopće zube?!

Pitajte, ništa ne košta

U Anparo smatramo kako je naša uloga osvještavanje poslodavaca, i upravo zato se trudimo približiti naša znanja, iskustva i ekspertizu općenito svima koji imaju bilo kakvih nedoumica ili pitanja. Tvrtka se bavi provođenjem usluga iz domene zaštite na radu, zaštite od požara, DDD mjera, zaštitom okoliša i ostalim srodnim uslugama. Tako smo i koncipirali naše internetske stranice, na njima možete pronaći niz savjeta i primjera iz prakse. Kreirali smo i LinkedIn te Facebook grupe naziva "ZAŠTITA NA RADU, Vi pitate - mi odgovaramo! Pitanja i odgovori iz prakse za poduzetnike" gdje također možete postaviti pitanja na koja mi odgovaramo i vidjeti ostale primjere i odgovore iz prakse.

Preporuka za poslodavce?

Najvrjedniji dio vašeg poduzeća su vaši djelatnici. Samim time što o nečem brinemo, to "nešto" činimo sigurnim, uzmimo za primjer auto - ako o njemu ne brinemo, ni on neće dugo biti siguran. Brinuti o vašem najvrjednijem dijelu poduzeća znači brinuti o vašim zaposlenicima, ako o njima brinete, činite ih sigurnim. Tu vam pomaže zaštita na radu, jer samo siguran djelatnik može biti sretan i zadovoljan djelatnik, a samo sretan djelatnik može biti produktivan i produktivniji djelatnik.

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi