Bosch bilježi stabilan rast u Hrvatskoj


Godišnji financijski izvještaj 2019.

  • Bosch Hrvatska bilježi prihod od 441.8 milijuna HRK u 2019. godini
  • Bosch predstavlja inovativne tehnologije i rješenja za hrvatsko tržište
  • Smanjena prognoza za 2020. godinu zbog pandemije koronavirusa

Zagreb – Bosch, vodeći svjetski dobavljač tehnologije i usluga, završio je 2019. fiskalnu godinu s oko 442 milijuna HRK (58.9 milijuna EUR) u konsolidiranoj prodaji te time zabilježio stabilan rast od tri posto u odnosu na prethodnu godinu.

„Povećanje prodaje u 2019. godini uglavnom je rezultat našeg širokog portfelja inovativnih proizvoda, usredotočenosti na kupce i snažne timske suradnje među odjelima", izjavila je Mirsada Kudrić, generalna direktorica tvrtke Bosch za Hrvatsku i Sloveniju. Broj zaposlenih na dan 31. prosinca 2019. godine u tvrtki Bosch u Hrvatskoj bio je 65.

Što se tiče trenutne poslovne godine, Bosch Hrvatska predstavlja ublaženu prognozu s obzirom na pandemiju koronavirusa.

„U vidu pandemije koronavirusa, poduzeli smo sve potrebne mjere kako bismo najprije zaštitili naše djelatnike te koordiniranim i timskim pristupom osigurali kontinuitet poslovanja", izjavila je Kudrić te dodala da iako očekuju izazovnu godinu zbog trenutne situacije, i dalje ostaju uporni na tržištu te njegovom dugotrajnom potencijalu.

Stabilan razvoj kroz sva Boschova poslovna područja

Bosch Hrvatska predstavio je niz inovativnih proizvoda i rješenja na lokalnom tržištu u 2019. godini. Na području Industrijske Tehnologije tako je je predstavljena ctrlX AUTOMATION platforma s operativnim sustavom Linux koja suvremenom tehnologijom nadvladava klasične granice između strojne kontrole, IT okruženja i Interneta stvari.

Poslovno područje Rješenja za Mobilnost, osim stabilnog poslovnog rezultata, obilježilo je i uspostavljanje novih web stranica vezanih za Bosch Car servisnu mrežu koja čini jednu od najvećih svjetskih neovisnih lanaca s 30 radionica u Hrvatskoj. Nove web stranice pružaju brz i intuitivan pristup svim relevantnim informacijama o proizvodu.

Zahvaljujući preciznim i pouzdanim tehničkim rješenjima te stručnoj podršci, Bosch Energetska i Graditeljska Tehnologija drži jednu od vodećih pozicija u svojim područjima djelovanja. Značajan rast ostvaren je i u prodaji industrijskih kotlova, a poseban iskorak napravljen je je u razvoju novih rješenja spremnika kotlovnica za potrebe objekata koji nemaju dovoljno prostora za unutarnju kotlovnicu ili je žele pozicionirati van objekta.

Pametna rješenja i digitalizacija dobivaju na sve većem značaju o čemu svjedoči i velika potražnja za Bosch regulacijom EasyControl CT200 koja se u potpunosti prilagođava korisnicima: prati navike, prikazuje potrošnju i omogućava kontrolu putem pametnog telefona ili tableta. Također, Bosch kontinuirano jača poslovanje prilagođenim rješenjima za automatizaciju zgrada, sigurnosnu tehnologiju i energetsku učinkovitost.

Osim akumulatorskih alata koji postaju sve prisutniji u kućanstvima, područje Potrošačke Robe svoj rast u 2019. godini jednim dijelom može pripisati uvođenju nove tehnologije ćelija unutar PRO CORE akumulator te jedinstvenom X-LOCK sustavu izmjene pribora na kutnim brusilicama, koji predstavlja novi standard u korištenju alata, čime se ubrzava rad i produktivnost korisnika.

Društveno odgovorno poslovanje u Hrvatskoj

Slijedeći viziju svog osnivača, Bosch kontinuirano podržava društveno odgovorne projekte u Hrvatskoj. Najvažniji projekti uključuju dugogodišnju suradnju sa SOS Dječjim selom Lekenik, potom suradnju s Javnom vatrogasnom postrojbom Zagreb u obliku donacije alata za pomoć u sanacijama štete uzrokovane razornim potresom u ožujku 2020. godine.

Grupa Bosch prva je je kompanija koja se obvezala postati CO2 neutralna do kraja 2020. godine na svim svojim lokacijama diljem svijeta. U skladu s tim ciljem, Bosch Hrvatska podržava projekte poput {"Blago Jadranskog mora"}, kojem je cilj osvijestiti javnost o blagodatima Jadranskog mora te o potrebi njegovog očuvanja.

Bosch je i jedan od glavnih sponzora projekta {"Kronike globalnog zatopljenja"}, putopisa predvođenim timom eksperata iz područja klime, ekologije i održivosti, s glavnim ciljem da istraže i približe se problematici i promjenama životnih uvjeta izazvanih klimatskim utjecajem.

Bosch Grupa: Pogled na 2020. godinu i smjer dugoročne strategije

U vidu pandemije koronavirusa, Bosch očekuje znatne izazove za globalnu ekonomiju u tekućoj poslovnoj godini. Bit će potrebno uložiti znatan trud kako bi se postigli uravnoteženi rezultati, zaključila je uprava Bosch Grupe tijekom Godišnje konferencije za medije u Njemačkoj.

Unatoč izazovima zbog trenutnih okolnosti, Bosch ustraje u svojoj dugoročnoj strategiji: dobavljač tehnologije i usluga i dalje sustavno nastoji ostvariti ambiciozne klimatske ciljeve te razvija djelatnosti potrebne za podržavanje širenja održive mobilnosti.

„Iako su trenutno drugi problemi u središtu pozornosti, ne smijemo zaboraviti na budućnost našeg planeta", rekao je Volkmar Denner, Bosch CEO.

Bosch će postići svoj cilj da na svih svojih 400 lokacija diljem svijeta postane klimatski neutralan. Dodatno, Bosch si je postavio cilj da uzlazne i silazne djelatnosti duž lanca vrijednosti budu što je više moguće klimatski neutralne – do 2030. godine očekuje se da će povezane emisije pasti za 15 posto.

Nadalje, društvo namjerava objediniti znanje gotovo 1000 Boschevih stručnjaka diljem svijeta i iskustvo stečeno kroz više od 1000 vlastitih projekata energetske učinkovitosti u novom savjetodavnom društvu pod nazivom {Bosch Climate Solutions}.

Borba protiv klimatskih promjena ubrzava strukturne promjene u mnogim sektorima. Vodik postaje sve važniji, kako u automobilskoj industriji tako i u graditeljskoj tehnologiji. Bosch stoga radi s partnerima na prenosivim i stacionarnim gorivnim člancima. Kada je riječ o održivoj mobilnosti, ono što je važno, kaže Denner, široki je spektar tehnologije, koji nije samo fokusiran na električna rješenja, već uzima u obzir i efikasnost motora na unutarnje izgaranje, poglavito na obnovljiva sintetička goriva.

Kad god je to moguće, Bosch želi doprinijeti suzbijanju pandemije koronavirusa, primjerice, novorazvijenim brzim testom na COVID-19 i uređajem za analizu Vivalytic. Bosch namjerava proizvesti više od milijun brzih testova u 2020. godini te taj broj utrostručiti sljedeće godine.

Dodatno, Bosch proizvodi maske za lice i sredstvo za dezinfekciju u nekim regijama, poglavito namijenjeno za zaštitu Boschevih zaposlenika.

ROBERT BOSCH d.o.o. Toplinska tehnika
ROBERT BOSCH d.o.o. Toplinska tehnika
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja na području cijele Hrvatske.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi