Bjelin postaje najveći proizvođač hrastovog furnira u Europi akvizicijom hrvatske Spačve


Bjelinova matična tvrtka Pervanovo Invest AB, sa sjedištem u Vikenu na jugu Švedske, stekla je zajedno s podružnicama u Hrvatskoj 98 posto udjela u zagrebačkoj tvrtki Spačva. Sa sjedištem u Vinkovcima, u blizini šuma u kojima raste sirovina, Spačva proizvodi furnir od hrastovine za visokokvalitetne podne obloge. Kupnjom Pervanovo osigurava opskrbu vrlo traženom hrastovom sirovinom koja je jedna od glavnih komponenti Bjelinovih podnih obloga.

„Hrast je oskudan resurs i akvizicijom ćemo povećati opskrbu hrastom u našoj proizvodnji za 100 posto. U usporedbi s tradicionalnijim tehnologijama proizvodnje, naša najnovija revolucionarna inovacija nova je Woodura tehnologija koja nam omogućuje da od jednog hrastovog trupca proizvedemo čak deset puta veću količinu od normalne količine tvrdih podnih obloga. Kupnjom Spačve osiguravamo opskrbu hrastovim furnirom i postajemo vodeći europski proizvođač drvenih podova s proizvodnjom od preko 20 milijuna četvornih metara podova“, kaže Darko Pervan, izvršni direktor tvrtke Pervanovo Invest AB.

Spačva će biti izbrisana sa Zagrebačke burze, a novo ime tvrtke bit će Bjelin Spačva. Dodatnih 850 zaposlenika bit će dodano radnoj snazi grupe poduzeća koja će nakon toga postati jedan od najvećih europskih proizvođača hrastova furnira. S ukupno 1700 zaposlenika raspoređenih u pet proizvodnih pogona u Hrvatskoj, grupa poduzeća s Pervanovom na čelu postat će nakon akvizicije najveći hrvatski proizvođač obrađenih drvnih materijala. U Vikenu na jugu Švedske će i dalje biti smješten jedan proizvodni pogon.

„Većina našeg hrastovog furnira dolazi iz proizvodne jedinice Bjelin Otok u Hrvatskoj. Furnir izrađen od hrastovih trupaca iz šume Spačva savršeno je pogodan za proizvodnju dugih i širokih dasaka koje se koriste za Bjelinove tvrde podne obloge. Kvalitetu jamči FSC certifikat održivosti koji naši kupci jako cijene“, kaže Zoran Mihajlović, izvršni direktor Bjelin Švedska AB.

Veći dio hrastova furnira koristit će se za proizvodnju Bjelinovih tvrdih drvenih podnih obloga u pogonu Viken na jugu Švedske i u Ogulinu u Hrvatskoj, koristeći patentiranu Woodura tehnologiju koju je razvila tvrtka Välinge Innovation.

„Sirovi hrastov materijal može se učinkovitije prerađivati koordinacijom naših pet proizvodnih pogona u Hrvatskoj. Naše tvornice furnira u Vinkovcima i Otoku prerađuju 90 posto svih trupaca za furnir posječenih u šumi Spačva. Kratke udaljenosti između izvora sirovina i proizvodnih pogona smanjuju troškove, povećavaju kvalitetu gotovih proizvoda i minimaliziraju utjecaj na okoliš. Značajna ulaganja bit će uložena u obje tvornice kako bi se furnir prilagodio proizvodnji tvrdih drvenih podova proizvedenih prema tehnologiji Woodura koju je patentirala tvrtka Välinge Innovations“, kaže Stjepan Vojnić, izvršni direktor Pervanovo Hrvatske.

BJELIN CROATIA d.o.o.
BJELIN CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi