Što je potrebno za sanaciju i nadogradnju kata obiteljske kuće - niske prizemnice?


Na koji način realizirati ili riješiti sanaciju i nadogradnju kata obiteljske kuće (niske prizemnice od 110 m2) u Španskom? Želja je nadograditi kat i sanirati ravno krovište (ravnu deku koja prokišnjava, pa bi istovremeno bio riješen i taj problem). Kuća se nalazi u Španskom i sagrađena je 1966. godine. Površina čestice je 60 hvati tj. širina parcele je 12 metara, a dubina 18 metara.

Sadašnja kuća ima oblik slova L i površine je 109 metara kvadratnih (niska prizemnica) te 109 metara kvadratnih je i dvorište. Oko nas su sve kuće različitih visina tj. višlje od naše i imaju bar 2 kata. A iza naše parcele gradi se nova kuća koja ima također 2 kata i potkrovlje.

Mi smo najniži u ulici. Nasuprot nas je zgrada visine 4 kata. S obzirom da se cijelom dužinom ulice i to s naše lijeve strane nalaze velike obiteljske kuće s velikim dvorištima taj dio neće ući u rušenje jer vlasnici nisu željni prodaje velikih kuća i okućnica.

Kome se trebamo obratiti i od kuda krenuti u realizaciju, sanacije, adaptacije i rekonstrukcije. Koja prava imaju starosjedioci i kakve pogodnosti mladi bračni parovi imaju za takvu realizaciju.

Za početak Vam je najbolje zatražiti uvjete građenja. Oni se traže u područnom uredu. Mislim da ste Vi područni ured Susedgrad. Uvjeti građenja daju zakonske gabarite za Vašu stambenu zonu gdje živite. Bez obzira na okolne kuće dobro je da imate od područnog ureda takav dokument. U njemu će pisati sve ono što Vam je za gradnju bitno. Isto tako, važnost tog dokumenta se ogleda i u tome što Vam su planovi ozakonjeni kroz njihove uvjete gradnje.

Ne može općina koja izdaje dozvolu za gradnju ne dati kada su već izdali uvjete gradnje. Kod Vas je kombinacija poboljšanja stambenih uvjeta (ne treba dozvola za gradnju) i rekonstrukcije (treba dozvola za gradnju). Možda bi tako trebalo i navesti u zahtjevu za uvjete gradnje.

Što se tiče mladih bračnih parova to bi prije trebalo u istom područnom uredu priupitati ali ne gdje je graditeljstvo nego socijalna skrb ili isto tako porezna uprava. Ako Vam je prva nekretnina i gradite možda ste oslobođeni nekih poreza pa bar možete građevinski materijal nabaviti bez poreza.

SUDSKI VJEŠTAK ZA GRADITELJSTVO I PROCJENE NEKRETNINA
SUDSKI VJEŠTAK ZA GRADITELJSTVO I PROCJENE NEKRETNINA
Internet adresa

{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi