Razlika između građevinske procjene vrijednosti nekretnine i tržišne procjene vrijednosti nekretnine. Koriste li se u procjeni zemljišta općinske cijene za zemljište?


Koja je razlika između građevinske procjene vrijednosti neke nekretnine i kada se ona radi i tržišne procjene vrijednosti te iste. Da li se za procjenu tržišne vrijednosti zemljišta neke nekretnine koriste propisane općinske cijene za zemljište po zonama?

Kada se procjenjuje kuća ili stan onda je građevinska vrijednost ona kada bi tu istu kuću danas gradili umanjeno za iznos amortizacije. Građevinska vrijednost je u čitavoj RH manje više slična. Međutim tržišna vrijednost se ocjenjuje po pojedinim faktorima, čiji zbroj pomnožen sa građevinskom vrijednošću, daje tržišnu vrijednost kuće ili stana. Tržišna vrijednost je vrlo različita i može ovisiti o dosta faktora.

Tržišna vrijednost može biti veća od građevinske (faktori tržišta pozitivni), ali i manja (faktori tržišta negativni). Kod procjene zemljišta nema građevinske vrijednosti nego samo tržišna vrijednost. Nema nažalost propisanih cijena za zemljište od strane općine. Postoje kod porezne uprave, ali oni to ne daju običnim ljudima nego samo za sudske potrebe.

SUDSKI VJEŠTAK ZA GRADITELJSTVO I PROCJENE NEKRETNINA
SUDSKI VJEŠTAK ZA GRADITELJSTVO I PROCJENE NEKRETNINA
Internet adresa

{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi