Procjenjuju li se nekretnine izgrađene na zemljištu koje se procjenjuje u postupku diobe prilikom ostavinske rasprave?


Da li u procjenu idu nekretnine – objekti koji su izgrađeni na nekretnini – zemljištu, koje se sada u postupku diobe procjenjuje.

Primjer: iza očeve smrti ostala su četiri sina, od kojih su dva sina još za života oca izgradili sebi po stambeni objekt na očevoj zemlji-vlasništvo za vrijeme života oca nisu riješila, tj. izgradili su bespravne objekte, i tvrde što je i utvrđeno da su ih svojim novcem izgradili, jer otac nije ni imao sredstava za sebe, živio je od “neke male poljoprivrede” (tako oni kažu), dok ostala dva su poslije smrti isto izgradila objekte.

Međutim, država je dozvolila postupak legalizacije, što povlači za sobom rješavanje vlasništva, diobničari su sklopili sporazum o diobi, iz katastra su dostavili izvatke na kojima se vodi samo (logično) zemljište, komisija za procjenu nekretnina utvrdila je na terenu postojanje objekata, gdje je došlo do problema (zamrzavanja postupka) dok se ne utvrdi što ide u procjenu.

Interesira me samo zakonski put – idu li i objekti u procjenu ili ne, više različitih tumačenja sam dobila, ali zakonski nisam ih potvrdila. Molim vas na odgovor

Nema zakonskog utvrđenja da li se procjenjuje ili ne. Ali po mom dosadašnjem iskustvu uzimaju se svi objekti na parceli i utvrđuje se njihova vrijednost. Ako neki nemaju dozvolu to se evidentira u smislu smanjenja tržišne vrijednosti nekretnine. Znači njena vrijednost je nešto smanjena. Koliko se smanjuje nije propisano i ovisi o više okolnosti. Uglavnom ne može se negirati postojanje kuće na parceli bez obzira na dozvolu.

SUDSKI VJEŠTAK ZA GRADITELJSTVO I PROCJENE NEKRETNINA
SUDSKI VJEŠTAK ZA GRADITELJSTVO I PROCJENE NEKRETNINA
Internet adresa

{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi