Postoji li pri utvrđivanju tržišne cijene građevinskog zemljišta osnovni "koeficijent" ili početni postotak umanjenja vrijednosti zbog nepostojanja pristupnog puta?


Pitanje: Postoji li u praksi pri utvrđivanju tržišne cijene građevinskog zemljišta osnovni “koeficijent” ili početni postotak umanjenja vrijednosti zbog nepostojanja pristupnog puta?

Obrazloženje: Naime, kupio bih zemljište od rodbine koje graniči s mojim na kojem je već izgrađena kuća (nažalost također bez pristupnog kolnog puta). Cilj mi je proširiti okućnicu, a ne graditi novi objekt. Htio bih platiti fer cijenu, no nepostojanje puta je po meni bitan faktor koji umanjuje cijenu od prosječne cijene okolnih zemljišta (npr., nemogućnost iskorištenja zemlje za gradnju).

Kod zemljišta je osnovna kategorija da li se može graditi i koliko na zemljištu. Treba zatražiti urbanističke uvjete od nadležnog Ureda za graditeljstvo. Pa ako oni kažu da se može graditi onda zatražiti koliki postotak izgrađenosti. To su osnovna mjerila za gradnju.

Uglavnom nema univerzalnog koeficijenta kojim smanjujete cijenu kada ne znate niti koja je osnovna cijena da bi ste istu smanjili za koeficijent.

SUDSKI VJEŠTAK ZA GRADITELJSTVO I PROCJENE NEKRETNINA
SUDSKI VJEŠTAK ZA GRADITELJSTVO I PROCJENE NEKRETNINA
Internet adresa

{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi