Parcelacija zemljišta za kuću koja je sagrađena kao dvojni objekt, a prema građevinskoj dozvoli je jedan objekt.


Živimo u kući, dvojni objekt, na jednoj parceli. U zemljišnim knjigama su dva vlasnika, u katastru također. Htjeli smo napraviti parcelaciju zemljišta tako da imamo sve čiste papire svatko za sebe.

Tu nastaju problemi.

Da bi napravili parcelaciju moramo imati riješenu građevinsku, lokacijsku dozvolu što i imamo, međutim u građevinskoj dozvoli stoji da je kuća kao jedan objekt a ne dvojni što dodatno otežava stvari. Znači moramo napraviti etažiranje objekta.

Išli smo se raspitati za postupak, cijene i ostalo vezano za to i ustanovilo se da je kuća sagrađena nešto veća nego je po građevinskoj dozvoli (dozvola 10×8 a sagrađeno 12×9), Također se vidjelo da parcela u katastru nije iste veličine kao u zemljišnoj knjizi (moramo raditi usklađenje parcele).

Sve vuče jedno drugo i ne znamo od kuda krenuti. Iskreno malo me strah ići na blef pitati za legalizaciju da mi ne bi to još više zakompliciralo stvari pa vas molim za savjet.

Postupak etažiranja je nešto što se radi tek na kraju postupka. To je postupak kojim ćete napraviti razvrgnuće suvlasništva između uknjiženih i legalnih (građevinska dozvola) građevinskih posebnih cjelina.

Da bi se to postiglo trebalo bi izvršiti legalizaciju kuće. To što Vi imate lokacijsku i građevinsku dozvolu na jedan objekt sada Vam ne vrijedi jer nije izvedeno po njoj. Kod Vas bi trebao postupak legalizacije biti jednostavniji jer ste već ispunili neke uvjete u prethodnoj dozvoli tako da čete možda raditi samo dopunu ove razlike između stvarnog stanja i građevinske dozvole.

Prema novom Zakonu o prostornom uređenju i gradnji legalizacija objekta je pojednostavljena na način da su objekti razvrstani s obzirom na vrijeme gradnje. Vi provjerite u najbližem područnom uredu postupak legalizacije. Vrijeme gradnje se zatraži u gradskom katastru.

SUDSKI VJEŠTAK ZA GRADITELJSTVO I PROCJENE NEKRETNINA
SUDSKI VJEŠTAK ZA GRADITELJSTVO I PROCJENE NEKRETNINA
Internet adresa

{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi