Može li se ostava u dvorištu koja je vezana uz stan, odvojiti vlasnički nezavisno od stana?


Suprug je naslijedio kuću u kojoj je 5 stanova i različiti su vlasnici. Kuća je etažirana i stanovi imaju sve vlasničke listove i svoje vlasnike.

Mi imamo stan u polusuterenu na koji je etažirana ostava u dvorištu od 40 m2. Stan bi prodali, ali pošto je u suterenu, cijena je niska, a u stvari uz stan kupac dobiva i ostavu u dvorištu od 40 m2. Zanima me na koji način i po kojoj cijeni bi se ta ostava od 40 m2 mogla odvojiti od stana kao samostalna i da joj suprug ostane vlasnik nezavisno od stana tj. da li bi trebalo ponovo etažirati cijelu kuću i sve opet ispočetka ili postoji jednostavniji i jeftiniji način obzirom da već postoji etažni elaborat, može li se napraviti nekako razdvajanje?

Svaka cjelina koja se razdvaja mora funkcionirati kao samostalna uporabna cjelina. Tu samostalnost je zakon propisao kao stan, garaža, lokal, parkirno mjesto. Samo se oni mogu pisati kao samostalni. Međutim šupa kao takva nije u popisu samostalnih cjelina mada je odvojena u podrumu.

Ona se računa kao pripadak tj. nešto što uz stan pripada. Tako da se razdvajanje ne može provesti na legalan način da se upiše šupa kao samostalna cjelina u vlasnički list. To je u konačnici i cilj da je svaka cjelina vrijedna samo, ako se može uknjižiti.

SUDSKI VJEŠTAK ZA GRADITELJSTVO I PROCJENE NEKRETNINA
SUDSKI VJEŠTAK ZA GRADITELJSTVO I PROCJENE NEKRETNINA
Internet adresa

{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi