Kod etažiranja kuće koje priključke treba posjedovati stambena jedinica? Postoje li zakonske odredbe koje definiraju zasebnu stambenu jedinicu kao cjelinu?


Moj sin je kupio devastiranu kuću katnicu na način da je digao hipotekarni kredit na istu. Iznos hipoteke (vrijednost) pokriva njegov kat kuće tako da ja mogu pokrenuti proces etažiranja prizemlja. Ja sam financirala adaptaciju i ostalo.

Dogovorili smo se u startu da moje bude prizemlje, a on sa obitelji bude na katu. Sada bi zajedničkim dogovorom to htjeli etažirati, tako da se ja upišem kao vlasnik prizemlja, jer imam još djece i htjela bih danas-sutra da budu čisti papiri oko podjele moje imovine.

Molim vas recite mi što treba posjedovati stambena jedinica (prizemlje), mislim na priključak vode i struje? Da li moramo zasebno imati svoj priključak struje i vode (svatko za sebe)? Postoje li još koje zakonske odredbe koje definiraju zasebnu stambenu jedinicu kao cjelinu?

Kod etažiranja pitanje instalacija i priključaka nije bitno. Važnije je da budu riješene zemljišne knjige i katastar te da one budu čisto riješene. Isto tako je bitna legalnost građevine u smislu građevinske dozvole ili izgrađenosti do 68. godine. Inače moj savjet je da se angažira odvjetnik koji će pregledati sve papire tako da kada on kaže da se počne s etažiranjem onda je to posao za sudskog vještaka.

SUDSKI VJEŠTAK ZA GRADITELJSTVO I PROCJENE NEKRETNINA
SUDSKI VJEŠTAK ZA GRADITELJSTVO I PROCJENE NEKRETNINA
Internet adresa

{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi