Kakvu procjenu nekretnine treba napraviti kako bi se izračunao dio vrijednosti stambenog objekta prilikom ostavinske rasprave?


Imam slijedeći problem: u toku je ostavinska rasprava nakon koje ću vjerojatno morati isplatiti dio vrijednosti stambenog objekta.

Zanima me procjena vrijednosti na način na koji sudski vještak procjenjuje nekretninu kako bih imao polazište za pokušaj dogovora sa suprotnom stranom odnosno kako bih znao što me otprilike (financijski) čeka u građanskoj parnici kojom će se vjerojatno odrediti visina isplate ili kao krajnje rješenje sudska prodaja putem dražbe kako bi se namirila suprotna strana.

Da li je uopće moguće na ovaj način napraviti neku procjenu i koji su sve podaci potrebni kako bi se što približnije procjena izvršila? Kolika je okvirna cijena za takvu uslugu?

Radi se o 1/4 stambenog objekta (odnosno 1/8 dvojnog stambenog objekta) što iznosi oko 18m kvadratnih. Kuća je na zemljištu koje se još vodi kao nacionalizirano u Dubravi, Zagreb. Građena je prije skoro 50 godina, a gradnja je nekvalitetna (pod između kata i prizemlja su drvene grede s daskama i trstikom s donje strane na koju je nanesena stropna žbuka koja puca te ju drži stropna tapeta, na nekim zidovima nastaju manje pukotine i slično).

Nema centralnog grijanja (postoje plinske peći), a PVC stolarija je stavljena naknadno prije 7-8 godina. Dio od 18m kvadratnih (pola jedne od dviju etaža) nije moguće izdvojiti kao zasebnu cjelinu s odvojenim ulazom. Tramvaj je blizu.

Postoji dosta velika mogućnost imovinsko pravnog spora sa susjedom otraga čija je kuća naslonjena na zadnji dio garaže, a koji vodi imovinsko pravni spor s vlasnikom drugog dijela istog dvojnog objekta.

Tu se mora procijeniti čitava dvojna kuća da bi se od toga utvrdio Vaš dio. Ne može se procijeniti 1/8 nego čitav dio. Za procjenu treba zemljišni izvadak i po mogućnosti katastar. Sudski vještak treba napraviti očevid i fotografije i tek nakon toga ide procjena.

SUDSKI VJEŠTAK ZA GRADITELJSTVO I PROCJENE NEKRETNINA
SUDSKI VJEŠTAK ZA GRADITELJSTVO I PROCJENE NEKRETNINA
Internet adresa

{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi