Uz Orsol stupove slobodni ste izabrati tehniku za izradu konstrukcije koja vam odgovara – tradicionalna ili revolucionarna – KOMPOSE tehnika koju je razvio i patentirao Orsol.

Tradicionalna gradnja stupa

Iskopajte temelj, oko 50 cm dubine i oko 10-15 cm širi od dimenzije elementa stupa. Postavite željeznu armaturu sa vertikalnim rebrastim šipkama promjera minimalno 10 mm i visine gotovo koliko će iznositi i stup koji radite. Zatim izlijte beton za temelj. Kada se osuši provjerite nivo temelja, koji treba biti ravan. Postavite elemente jedan na drugi tako je da je izbočeni rub za povezivanje okrenut prema gore.

Prije nego što izlijete mort važno je da prvo, cijelu unutrašnju površinu stupa obložite slojem pjenaste folije 3mm debljine, što će spriječiti nastanak mikro pukotina.

Stup se ispunjava odozgo lijevanjem ne više od jednog vertikalnog metra na 24 sata. Preporučena je gusta mješavina od 300 kg cementa na m3. Postavite ‘kapu’ na stup koristeći mort. Za kraj, preporučljivo je da se ispune svi vidljivi utori na stupu (horizontalni i vertikalni) sa Orsol mort fugom i Orsol vrećom za fugiranje.


pjenasta folija u roli

Inovativna gradnja stupa – KOMPOSE

1. IZLITI temelj i PRIČVRSTITI baznu ploču stupa

  • otkopajte temelj 50 cm dubine i 50 cm širine
  • pripremite gustu mješavinu betona za temelje stupova i zatim je izlijte do nivoa koji je 5 cm ispod završnog nivoa podloge. Pritisnite ploču u svaki temelj stupa.
  • ostavite da se suši 24 sata

2. SASTAVLJANJE i SPAJANJE

  • spojite elemente stupa jedan na drugi sa visoko kvalitetnim ljepilom
  • ponovite postupak sa svih 5 elemenata, ukoliko ćete postavljati više od 5 elemenata zatražite dodatnu posudu ljepila
  • istim postupkom postavite i završnu ‘kapu’ stupa.
  • ugradite zglobne šarke (pante) i utičnicu (ukoliko će vrata biti automatska)

Sada ste spremni za ugradnju dvorišnih vrata i automatskih otvarača.

PRILAGODBA:

Tipovi vrata prikladni za ovu vrstu stupa: puna, ručno izrađena vrata, maksimalne težine 200 kg po jednom vratnom krilu. Možete ugraditi šarke sa vijkom za podešavanje (“podešavajući pant”), a utičnice namijenjene za vanjsku uporabu.

Ovo je prvi postupak za konstrukciju stupova predložen za temeljito ispitivanje u laboratoriju za istraživanje u građevini.

Postavljanje zidnih kapa

Provjerite da je zid na koji ćete postavljati kape ravan. Aplicirajte mort ljepilo na zid i na zidnu kapu sa donje strane nazubljenom gladilicom (9 × 9 mm). Ostavite razmak od 5 mm između susjednih kapa. Kako bi osigurali optimalno brtvljenje, razmake između kapa možete 24 sata nakon lijepljenja ispuniti Orsol fugirnim mortom. Fugiranje je olakšano uporabom Orsol vrećice za fugiranje pomoću koje se sprječava pretrpavanje razmaka i prelijevanje fugirne mase po kamenu.

Izvor: TERRA SOL d.o.o.

TERRA SOL d.o.o.
TERRA SOL d.o.o.
Prodaja materijala, edukacija primjene i mogućnost izrade cijelog projekta na području cijele Hrvatske i navedenih zemalja.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi