OPĆE INFORMACIJE

Prvo se postavljaju obložni elementi poput nadvoja, ugaonih elemenata, klupčica, itd. a zatim se plohe između oblažu zidnim kamenom ili opekom. Obloge ugrađujete tako, da u konačnici obloženi zid izgleda vjerodostojan onome koji je sazidan pravim kamenom / opekom. Pokušajte kod ugradnje ugaonih elemenata obratiti pažnju da na jednoj plohi postavljate naizmjence širu pa užu stranicu ugaonog elementa, kako bi u konačnici ugrađene obloge izgledale realistično, odnosno da ugao zida izgleda kao da je sazidan pravim kamenom tj. opekom.

POSTAVLJANJE obložnih elemenata

Ugradnja: Ugaoni elementi

Ugaoni elementi mogu biti kombinirani sa Orsol zidnim oblogama(kamen ili opeka) ili se mogu postaviti pojedinačno kao ukras na ožbukani zid. Nanesite mort ljepilo na zid i na kutne obloge pomoću nazubljene gladilice. Postavite elemente jedan po jedan, jedan iznad drugog izmjenjujući stranu zida na kojoj se nalazi duži dio elementa i odstranite eventualno zarobljeni zrak pomičući ga lijevo-desno prilikom lijepljenja na podlogu. Ostavite razmak od 0,5 cm pomoću klinova.

Ugradnja: Nadvoji

Dolaze u različitim dužinama ovisno o tipu nadvoja. Nadvoji moraju biti 10-20 cm duži od završne širine otvora iznad kojeg se postavljaju. Prema potrebi možete spojiti nadvoje različitih dimenzija ili zaglavni kamen. Ovi elementi imaju raznovrsnu uporabu: mogu se koristiti kao prag ili okvir za vrata i prozor, kao prozorske klupčice, kao obloge za stepenice ili u vrtu…

Ako postavljate i Ugaone elemente, postavite ih prije nadvoja. Prije nego li pristupite lijepljenju, nadvoj morate prilagoditi otvoru. Nakon što ste ga iskrojili i isprobali da nadvoj dobro naliježe na mjesto gdje ćete ga ugraditi, pripremite i potpornje koje ćete staviti ispod nadvoja nakon što ga zalijepite. Ljepilo nanesite na zid i na nadvoj nazubljenom lopaticom. Postavite nadvoj i odstranite zarobljeni zrak pomičući ga lijevo-desno prilikom lijepljenja. Osigurajte potporu za nadvoj tijekom slijedeća 24 sata nakon što ste ga zalijepili.

Ugradnja: Pragovi za vrata / Klupčice za prozore

Orsolove prozorske klupčice i pragovi za vrata su proizvodi atestirani za uporabu u novogradnji ili kod renoviranja.

Novogradnja:

Urežite 5-10cm u zidani okvir sa obje strane otvora kako bi klupčica bila šira od stvarnog otvora. Provjerite da je donji rub prozorskog otvora u potpuno horizontalnom položaju i na njega nanesite 2-3 cm Orsol mort ljepila. Postavite klupčicu na mort, provjeravajući da je u horizontalnom položaju. Ispunite praznine okolo utora u zidu. Uzdignuti rubovi na krajevima klupčice, sada ukopani u zid, osiguravaju potpunu zaštitu pružajući izolaciju od kapilarne vlage.

Renoviranje:

Pripremite podlogu tako da je potpuno ravna, bez izbočina. Izrežite klupčicu tako da savršeno odgovara postojećem otvoru Ako ste primorani odrezati uzdignute rubove, tada zabrtvite spoj poliuretanskim ljepilom.

Ugradnja: elementi drvo – COLOMBAGE

‘Colombage‘ elementi dolaze u dužinama od 1,2 metra. Možete postaviti elemente jedan iza drugog i tako postići veće dužine ili jedan do drugog i tako dobiti veću širinu. Bez obzira da li ćete koristiti dekorativne obloge (kamen ili opeku) ili ćete ožbukati plohu između ovih obloga iz opusa drvo COLOMBAGE, one se uvijek moraju ugraditi prve.

Nanesite mort ljepilo na zid i na obloge pomoću nazubljene lopatice. Postavite elemente jedan po jedan i odstranite eventualno zarobljeni zrak pomičući ih lijevo-desno i gore-dolje. Premažite kistom cijelu površinu ‘Colombage’ elemenata slojem blijedo-sive patine ili patine boje hrasta. Kada se taj završni sloj osušio, zaštitite elemente zaštitnom pik trakom prije fugiranja.

POSTAVLJANJE obloga iz opusa KAMEN i OPEKA

Ugradnja: kamen MANOIR i CAUSSE

Prvo sortirajte obloge prema njihovoj visini. U jednu grupu izdvojite obloge koje su do 10-tak cm visine (male), u drugu visine 10 do 15 cm (srednje), u treću obloge od oko 20-tak cm (velike) i u četvrtu izdvojite sasvim male obloge(sitni kamenčići tzv. “škalja”) kojima ćete ispunjavati rupe. Označite horizontalnu liniju na svakih 30-tak cm po visini zida. Kod lijepljenja, nanesite Orsol mort ljepilo i na zid i na obloge pomoću nazubljene gladilice.

Postavljajte kamene obloge horizontalno u redovima, slažući kamenje istih veličina u jedan red ostavljajući razmak između kamenja od 0,5 do 2 cm. Izbacite zarobljeni zrak ispod svakog kamena tako što ćete ga malo pomicati lijevo-desno dok obloga dobro ne prilegne uz podlogu.

Kada krenete na novi red pazite da se razmaci između kamenja (fuge) u susjednim redovima ne poklapaju. Mijenjajte veličinu kamena od jednog reda do drugog (veliki, srednji, manji) iako možete postaviti i dva ista reda jedan za drugim. Da izbjegnete previše horizontalnih fuga, u sredini reda promijenite veličinu kamene obloge. Na primjer, počnite postavljati jedan red sa oblogama veličine 10 cm, zatim promijenite na one od 15 cm (razliku možete ispraviti u slijedećem redu).

Ako je ostala neka veća praznina između obloga ispunite je kamenom iz grupe najmanjih obloga. Nakon što prođe 24 sata od lijepljenja, možete započeti ispunjavanjem mortom slobodnog prostora među postavljenim oblogama, odnosno – fugiranjem. Kao što smo već prije naveli, Orsol ima gotovu mort mješavinu za fugiranje – bež i oker boje, a fugirati možete pomoću Orsol vreće za fugiranje kao što je prikazano na slici.

Kada mort fuga postane suha odstranite višak mekom žičanom četkom ili gleterom i tvrdom četkom od čekinja.

Za vanjsko postavljanje upotrijebite Vodoodbojni premaz – Hydrofuge kako bi postigli najbolju zaštitu.

I to je to, posao je završen!

Ugradnja: kamen BRECY

Kamene obloge BRECY dolaze u paketima od po 3 komada, 30 cm visine te od 50 do 60 cm dužine. Dužine obloga su različite kako se fuge iz jednog reda ne bi poklopile točno sa sredinom obloge iz idućeg reda. Postavite obloge horizontalno, ostavljajući pri tome 0,5 cm prostora između obloga (pomoću klinova) i odstranite zarobljeni zrak ispod obloge pomičući kamen lijevo-desno te gore-dolje.

Nakon što prođe 24 sata od lijepljenja, možete započeti ispunjavanjem mortom slobodnog prostora među postavljenim oblogama, odnosno – fugiranjem. Kao što smo već prije naveli, Orsol ima gotovu mort mješavinu za fugiranje – bež i oker boje, a fugirati možete pomoću Orsol vreće za fugiranje kao što je prikazano na slici.

Kada mort fuga postane suha odstranite višak mekom žičanom četkom ili gleterom i tvrdom četkom od čekinja.

Za vanjsko postavljanje upotrijebite Vodoodbojni premaz – ‘Hydrofuge’ kako bi postigli najbolju zaštitu.

I to je to, posao je završen!

Ugradnja: opeka Brique/ Briquette

Ove kamene obloge se mogu koristiti na različite načine. Možete ih postavljati horizontalno kao da je zid sazidan iz opeke ili možete raspustiti maštu i kreirati različite oblike na zidu, podu ili stropu. Nanesite Orsol mort ljepilo na zid i na obloge pomoću nazubljene lopatice. Postavite obloge jednu po jednu, ostavljajući razmak od 0 do 2 cm i odstranite zarobljeni zrak pomičući oblogu lijevo-desno. Nanesite Orsol mort ljepilo i na zid i na obloge nazubljenom gladilicom.

Nakon što prođe 24 sata od lijepljenja, možete započeti ispunjavanjem Orsol mortom za fugiranje slobodnog prostora među postavljenim oblogama tj. fugiranjem. Fugirati možete pomoću Orsol vreće za fugiranje kao što je prikazano na slici.

Kada mort fuga postane suha odstranite višak mekom žičanom četkom ili gleterom i tvrdom četkom od čekinja.

Za vanjsko postavljanje upotrijebite Vodoodbojni premaz – ‘Hydrofuge’ kako bi postigli najbolju zaštitu.

I to je to, posao je završen!

Izvor: TERRA SOL d.o.o.

TERRA SOL d.o.o.
TERRA SOL d.o.o.
Prodaja materijala, edukacija primjene i mogućnost izrade cijelog projekta na području cijele Hrvatske i navedenih zemalja.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi