Viktor Kovačić - Duh onkraj svega – VK 150/100


U srijedu, 05.lipnja 2024. u Muzeju grada Zagreba je održana konferencija za novinare povodom obilježavanja 150 godina od rođenja i 100 godina od smrti našeg poznatog arhitekta Viktora Kovačića. Njegova simbolična izjava, svojstvena njegovom duhu „Ja sam sunčeva zraka novog umjetničkog stremljenja“ označila je novo razdoblje i to upravo jednim svjetionikom – natječajni projekt za memorijalni Kolumbov svjetionik i Vladinu palaču u Dominikanskoj Republici arhitekta Ferdinanda Florshuetza. 

Tim povodom u dvorištu Muzeja predstavljena je i zajednička instalacija četvorice  hrvatskih istaknutih arhitekata Damira Rake, Miroslava Rajića, Tomislava Ćurkovića i Krešimir Rogina, posvećena upravo ovom hrvatskom arhitektu. Instalacija pod nazivom „Paradigma“ prva je u programu „Duh onkraj svega – VK 150/100“, a slijedit će je niz događanja tijekom godine posvećenih ovom arhitektu.

Jedno od događanja biti će u jesen u Muzeju grada Zagreba posvećeno Kovačiću pod nazivom „Bijela knjiga“ O čemu se radi pojasnio je Krešimir Rogina, autor koncepta i kurator izložbe. Podijelit će se bijele knjige intelektualcima koji će u njih upisati svoje dojmove o Viktoru Kovačiću. Sve će se nastaviti radionicama i izložbama, turama po Zagrebu predvođene Krešimirom Galovićem,  koji je i ujedno suautor programa, za vrijeme kojih će se obilaziti Kovačićeva djela i ona koja su nastala pod njegovim utjecajem.

Krešimir Galović, Damir Rako i Krešimir Rogina

Objašnjavajući događaj Rogina je istaknuo da je ova instalacija realizirana htjenjem, entuzijazmom i duhom prisutnih arhitekata, a upravo je Kovačić taj koji poručuje da je duh jači od materije, neuništiva vrijednost koja nas vodi i dalje i više.

Arhitekt Damir Rako je nazvao instalaciju činom alternativne kulture jer su je oni napravili sami vlastitim sredstvima što ukazuje na razliku između službene kulture i arhitekture i one koja je nastala kao spontani čin. Njihov rad predstavlja međusobne odnose u prostoru što je i tema koja postoji u arhitekturi oduvijek, od antike pa do danas.

Krešimir Galović je naglasio da je Kovačić važan ne samo za hrvatsku arhitekturu nego i za umjetnost.

Predviđen je poseban program 28. kolovoza na  Kovačićev rođendan kada se planira da se u Kovačićevoj zgradi Burze (sjedište HNB-a) održi predavanje za uzvanike, te isto tako održi misa u crkvi Svetog Blaža koja je jedno od istaknutijih Kovačićevih djela moderne arhitekture.

Okupljenima se je obratio i akademik Andrija Mutnjaković sa svojim osvrtom na stvaralaštvo i utjecaj Viktora Kovačića na razvoj Hrvatske moderne arhitekture.

Andrija Mutnjaković

PROGRAM:

IZLOŽBA PARA/DIG/ME

Mjesto i vrijeme održavanja: Veliko dvorište Muzeja grada Zagreba, Opatička 20, lipanj 2024.

U velikom dvorištu Muzeja grada Zagreba, od 5. lipnja 2024. godine postavljena je instalacija kojom se predstavljaju arhitekti Damir Rako, Miroslav Rajić, Tomislav Ćurković, Andrija Mutnjaković, David Mikhail, Roger Riewe, Yoshiharu Tsukamoto i Cedric Price. Odabrani autori ostavili su neizbrisiv trag u razvoju suvremene arhitektonske misli, a instalacijom u dvorištu Muzeja predstavljaju vlastite projekte koje posvećuju arhitektu Viktoru Kovačiću, čiji rad vide kao ishodište razvoja moderne arhitekture.

POPRATNI PROGRAM KOVAČIĆEV ZAGREB

Mjesto i vrijeme održavanja: Muzej grada Zagreba, Opatička 20 (početna točka), 8. 6. 2024., 7. 9. 2024., 21. 9. 2024., 5. 10. 2024., 19. 10. 2024., 11 sati

Popratni program Kovačićev Zagreb osmišljen je kao tematska šetnja pod vodstvom povjesničara umjetnosti Krešimira Galovića. Polazište šetnji su projekti i prostori koji su neposredna ostavština Viktora Kovačića, ali i ona djela koja su nastala pod njegovim neposrednim utjecajem. Šetnje imaju za cilj dočarati vrijeme u kojem je arhitekt Viktor Kovačić težio uspostavljanju specifičnosti hrvatske moderne arhitekture.

Akademik Andrija Mutnjaković, Miroslav Rajić i Tomislav Čurković

MEĐUNARODNA STUDENTSKA RADIONICA KOVAČIĆ KAO BREND

Mjesto i vrijeme održavanja: Muzeja grada Zagreba, Opatička 20, 13. – 14. 6. 2024.

U okviru izložbe PARA/DIG/ME održat će se dvodnevna međunarodna studentska radionica Kovačić kao brend pod vodstvom arhitekta Ardijana Karla Gashija. Radionica će okupiti studente i arhitekte autore instalacija u dvorištu Muzeja s ciljem propitivanja prisutnosti djela Viktora Kovačića u svakodnevnom životu.

POPRATNI PROGRAM DUH KOVAČIĆEV

Mjesto i vrijeme održavanja: Muzej grada Zagreba, 14. 6. 2024., 30. 8. 2024., 13. 9. 2024., 27. 9. 2024. i 11. 10. 2024., 19 sati

Popratni program Duh Kovačićev pod vodstvom arhitekta Krešimira Rogine i povjesničara umjetnosti Krešimira Galovića, predstavit će manje poznate radove Viktora Kovačića kroz analizu i pokretanje diskusije s ciljem njihove odgovarajuće valorizacije.

IZLOŽBA BIJELI ALBUM

Mjesto i vrijeme održavanja: Muzej grada Zagreba, 28. 8. 2024. – 21. 10. 2024.

Izložba Bijeli album predstavlja 69 numeriranih knjiga praznih listova, koje su poslane osobama iz kulturnog i javnog života iz Hrvatske i inozemstva kako bi u njih upisali misli o arhitektu Viktoru Kovačiću. Otvorenjem izložbe obilježit ćemo Kovačićev rođendan, a zatvaranjem obljetnicu njegove smrti. Tijekom trajanja izložbe, održat će se međunarodna studentska radionica pod nazivom Crtamo i pišemo Kovačića s naglaskom na interpretaciju njegova opusa.

POPRATNI PROGRAM KOVAČIĆEV S(T)AN

S obzirom na nemogućnost posjete stana Viktora Kovačića u Masarykovoj ulici radi oštećenja nastalih potresom, a u nastojanju „održavanja sjećanja“ na zbirku-stan kojom upravlja Muzej grada Zagreba, unutar prostora Muzeja arhitekt Krešimir Rogina osmišljava kreativne rekonstrukcije dijelova stana. Navedene intervencije prvenstveno predstavljaju refleksije i poveznice s načinom razmišljanja Viktora Kovačića.

POPRATNI PROGRAM DIGI-KOVAČIĆ

Popratnim programom Digi-Kovačić lik i djelo Viktora Kovačića komunicira se putem društvenih mreža kroz predstavljanje digitalizirane građe Ministarstva kulture i medija, koja uključuje pisanu građu i projekte, studije, crteže i skice.

 

 

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi