Sveobuhvatno sigurni s DokomDokin bočni zaštitni sustav XP pruža univerzalno sigurnosno rješenje za sve zadatke bočne zaštite uz mogućnost brze i jednostavne montaže.
Foto: Safety1©Doka.jpg
© Doka

Prema procjenama Međunarodne organizacije rada, uslijed ozljeda na radu i profesionalnih oboljenja godišnje nastaju troškovi u iznosu od 3 milijarde dolara. To za jednog od najvećih poslodavaca širom svijeta – građevinsku industriju – znači veliki potencijal u pogledu sigurnosti. Doka stoga stalno radi na novim rješenjima za veću sigurnosti i ekonomičnost na gradilištu.

Kako se s relativno malim resursima može postići veliki učinak, pokazuju dva najnovija proizvoda koja su razvili Dokini stručnjaci za oplate: proširenje bočnog zaštitnog sustava XP i zaštitno platno Xclimb 60.

Zaštita sa svih strana

Padovi predstavljaju izvor opasnosti s velikim rizikom od ozljeda. Ovdje pomaže bočni zaštitni sustav XP tvrtke Doka koji pruža univerzalno sigurnosno rješenje za sve zadaće bočne zaštite – bilo kao zaštita od pada u rohbau gradnji, pri oplaćivanju, kod stepeništa ili kao ograda na rubovima zgrada. Ovaj kompaktni sustav sastoji se od dva podupirača koji se uz pomoć rešetaka, drvenih dasaka ili cijevi brzo i jednostavno montiraju u ogradu.


Konzola za atike XP pruža zaštitu specijalno kod radova na atici i kod svih kasnijih radova.
Foto: Safety2©Doka.jpg
© Doka

Sustav XP sada se po prvi put može koristiti i pri gradnji s gotovim montažnim elementima. To omogućavaju dva nova proširenja. Bočni zaštitni sustav može se pomoću adaptera za montažne dijelove XP montirati na betonskom montažnom dijelu već prije premještanja i to sigurno s tla. Daljnja bitna prednost je u tome što se ograda pomoću adaptera za montažne dijelove XP naginje za 15 stupnjeva prema van, što stvara više mjesta za radove betoniranja. Novost je i konzola za atike XP, koja je razvijena specijalno za siguran rad na atici, a povrh toga pruža i zaštitu za sve kasnije radove. Pored zaštite od pada ova konzola istovremeno se može primjenjivati i kao čeona oplata za betonske stropove.

Oba proširenja primjenjiva su i u gradnji armiranim betonom i pridonose većoj sigurnosti, a time i većoj učinkovitosti na gradilištu.

Sa sigurnošću u visine

Sigurnost je važan faktor upravo kod građevinskih radova na vrtoglavim visinama. Zaštitno platno Xclimb 60 pruža sveobuhvatnu zaštitu najviših razina građevine posebno kod projekata visokogradnje te na taj način povećava produktivnost. Mogućnost zatvaranja punom površinom trapeznim limom, rešetkom ili polikarbonatom štiti osoblje na gradilištu od pada, vjetra i vremenskih utjecaja. Zahvaljujući mobilnom hidrauličkom sustavu, zaštitno se platno može premještati u sljedeću etapu rada bez dizalice i to čak pri velikim brzinama vjetra.

Još veći stupanj sigurnosti u visokogradnji ubuduće će pružati mreža za zadržavanje materijala, koja osigurava dodatnu zaštitu. Ona se može montirati na vanjskoj strani zaštitnog platna i sprečava padanje predmeta, kao npr. alata i sitnih dijelova. Doka je razvila ovo proširenje specijalno za primjenu kod vodećih čeličnih skeletnih konstrukcija. To je vrlo važna značajka jer se kod ovog načina gradnje montaža čelične skeletne konstrukcije odvija iznad zaštitnog platna. To vrijedi i kod gradnje Signature Towera u Kuala Lumpuru, u Malaziji, koja je dala poticaj za razvoj ovog specijalnog proizvoda i kod koje je ovo proširenje primijenjeno po prvi put. Radi se o megaprojektu jer će se po završetku gradnje 2018. godine ovaj neboder visine 452 m ubrajati među 15 najviših građevina svijeta. Nositelj gradnje novog nebodera je indonezijska Mulia Group, koja je planirala projekt sa 106 etaža.


Pri gradnji Signature Towera u Kuala Lumpuru sveobuhvatnu zaštitu pruža zaštitno platno Xclimb 60. Za dodatnu zaštitu brine se mreža za zadržavanje materijala, koja je pričvršćena na zaštitnom platnu i koja je razvijena specijalno za ovaj projekt.
Foto: Safety3©Mulia Group.jpg
© Mulia Group

Sigurnost od faze projektiranja sve do završetka gradnje

Međutim, za Doku sigurnost ne počinje tek na gradilištu. Doka ovdje slijedi cjeloviti pristup, koji počinje još pri samom razvoju proizvoda i seže od sigurnosnog savjetovanja do sveobuhvatne ponude sigurnosnih proizvoda i usluga. Dokini sustavi raspolažu integriranim radnim platformama i rješenjima za bočnu zaštitu. I na sigurnu montažu misli se već u fazi razvoja. Pravilno, a time i sigurno rukovanje pored uputa i osposobljavanja osiguravaju i Dokini instruktori za postavljanje oplate, koji na licu mjesta upućuju osoblje na gradilištu u pravilno baratanje i montažu oplate.

Studije pokazuju da se investicije u sigurnost kupcu isplate u svakom slučaju. Prema njima, svaki euro investiran u sigurnost i zaštitu zdravlja pri radu daje povrat investicije u prevenciju „return on prevention" od 2,2 do 2,5 €.

O tvrtki Doka:
Doka je jedno od vodećih svjetskih poduzeća u razvoju, proizvodnji i prodaji oplatne tehnike za sva područja gradnje. Uz vrhunske oplatne sustave, Doka također nudi usluge stručnog konzaltinga i planiranja oplate. S više od 160 prodajnih i logističkih sjedišta u preko 70 zemalja svijeta, Doka Grupa posjeduje učinkovitu prodajnu mrežu i garantira time maksimalnu profesionalnost, brzu raspoloživost materijala i usluga uz stručnu tehničku podršku. Doka je član Umdasch Grupe i zapošljava preko 6000 djelatnika diljem svijeta.

DOKA HRVATSKA d.o.o.
DOKA HRVATSKA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Djelujemo na području cijele Hrvatske i BiH preko predstavništva u Hrvatskoj.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi