ROCKWOOL najavljuje ambiciozne ciljeve kao doprinos globalnoj dekarbonizaciji


ROCKWOOL je dobio nezavisno odobrenje za nove ciljeve dekarbonizacije od Science Based Targets inicijative (SBTi). Provedba tih ciljeva dodatno će ojačati naš položaj kao tvrtke s negativnom emisijom ugljika

ROCKWOOL, vodeći svjetski proizvođač rješenja od kamene vune, najavljuje ambiciozne i znanstveno utemeljene ciljeve dekarbonizacije koje je odobrila Science Based Targets inicijativa (SBTi).

Glavni elementi plana dekarbonizacije ROCKWOOL grupe uključuju:

- smanjenje ukupnih emisija iz tvornica za 38% do 2034. (u odnosu na referentnu 2019. godinu) [1]
- smanjenje ukupnih emisija stakleničkih plinova tijekom životnog vijeka naših proizvoda za 20% do 2034. (u odnosu na referentnu godinu 2019.)2

Ovi ciljevi ukupnog smanjenja emisija koji nadopunjuju naše postojeće ciljeve za održivost, dovest će do ambicioznog smanjenja emisija stakleničkih plinova za jednu trećinu tijekom životnog ciklusa proizvoda ROCKWOOL grupe (opsezi 1., 2. i 3.) do 2034., dok će se istovremeno osigurati smanjenje emisija ugljikovog dioksida tijekom naše proizvodnje.

Predsjednik uprave ROCKWOOL grupe Jens Birgersson kaže: „Ponosni smo što smo jedan od rijetkih proizvođača s velikom potrošnjom energije čije je ciljeve za smanjenje emisija odobrila SBTi inicijativa. Ovi novi ciljevi nadograđuju se na naš snažni temelj da smo mi već sada tvrtka s negativnim ugljičnim otiskom. Iako se ovime može pohvaliti tek nekolicina tvrtki, mi isto tako znamo da to nije dovoljno. Zbog toga smo se posvetili ovom ambicioznom planu dekarbonizacije."

Jens Brigersson u nastavku je dodatno pojasnio angažman ROCKWOOL grupe u pogledu dekarbonizacije: „Postizanje ovih ciljeva za smanjenje emisija bit će važan korak u ostvarenju globalne težnje smanjenja emisija stakleničkih plinova na nulu do 2050." Pokazavši da proizvođač s velikom potrošnjom energije može postići ove ciljeve nadamo se da ćemo nadahnuti druge da se angažiraju kako bismo omogućili ekološki čišću i održiviju budućnost."

Alberto Carrillo Pineda, voditelj odjela Science Based Targets u organizaciji CDP, koja je jedan od partnera SBT inicijative, dodao je: „Čestitamo ROCKWOOL grupi što je Science Based Targets inicijativa odobrila njihove ciljeve za smanjenje emisija i što su tako postali predvodnici u svom području. Postavljanjem ciljeva koji se temelje na klimatskim studijama ROCKWOOL grupa se usmjerila na uspješan prijelaz na gospodarstvo s nultom stopom emisija."

Novi angažman u pogledu dekarbonizacije temelji se na postojećem statusu ROCKWOOL grupe kao ugljični (CO2e) negativne tvrtke. Zahvaljujući proizvodima za izolaciju zgrada koje je ROCKWOOL grupa prodala 2019. u atmosferu će bit emitirano 100 puta manje ugljikovog dioksida u usporedbi s emisija koje su nastale tijekom njegove proizvodnje3. Zbog mogućnosti beskonačnog recikliranja bez utjecaja na kvalitetu, kamena vuna se također razlikuje od onih građevnih materijala koji se ne mogu reciklirati i inače se spaljuju, zbog čega dolazi do emisije na kraju njihova životnog vijeka. Recikliranje kamene vune u našim tvornicama doprinosi smanjenju emisija ugljikovog dioksida tijekom proizvodnje.

Budući da već desetljećima nastojimo poboljšati energetsku učinkovitost u svom poslovanju, smanjenje izravnih emisija tijekom proizvodnje glavni je fokus u našim tehnološkim inovacijama. Na primjer, radimo na tehnologiji električnog taljenja velikih količina sirovina koja je prikladna za zemlje u kojima električna mreža već ima nizak ugljični otisak. Zato ćemo u našoj tvornici u Mossu u Norveškoj koristiti najveću električnu peć za taljenje u našoj industriji. Pokretanjem nove peći za taljenje tvornica u Mossu imat će oko 80% manje emisija ugljikovog dioksida.

Daljnjom dekarbonizacijom već ubiremo plodove značajnih ulaganja u naprednu tehnologiju taljenja uz fleksibilno korištenje goriva. Ona nam omogućava da se prebacimo s ugljena na goriva s manjim emisijama ugljikovog dioksida kao što su prirodni plin ili bioplin u postrojenjima u kojima se upotrebljava ta tehnologija. Osim što smo našu tvornicu u Danskoj prebacili na prirodni plin 2020. a drugu na certificirani klimatski neutralni bioplin 2021.godine, također ćemo prebaciti jednu od naših tvornica u Poljskoj na prirodni plin 2021., a s radom će započeti i naše najnovije postrojenje koje se gradi u SAD-u, i to na prirodni plin, umjesto na ugljen. Tijekom sljedećih nekoliko godina planiramo prebaciti i druge tvornice s ugljena na plin pomoću ove tehnologije taljenja uz fleksibilnu upotrebu goriva.

Znanje koje stječemo putem ovih višestrukih inovacija i naš neprestan angažman u pogledu energetske učinkovitosti primijenit će se i drugim aspektima globalnog poslovanja ROCKWOOL grupe.

[1] Cilj od 38 posto obuhvaća emisije iz 1. i 2. opsega

[2] Cilj od 20 posto obuhvaća emisije iz 3. opsega

[3] Uključujući neizravne emisije koje nastaju dobivanjem i transportom sirovina i goriva

ROCKWOOL ADRIATIC d.o.o.
ROCKWOOL ADRIATIC d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Dostupnost na području cijele Hrvatske, BiH, Crne Gore, Srbije i Slovenije.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi