Koridor Vc: Učinkovita kolica za maksimalno brzo oplaćivanjeOba mosta Studenčica i Trebižat dio su nove poveznice sjevera i juga na ruti kroz Bosnu i Hercegovinu

Tvrtka Hering d.d. Široki Brijeg, podizvođač češkog konzorcija OHL ŽS, na ovom je projektu, zahvaljujući primjeni Doka kolica za konzolnu gradnju te time produženim odsječcima betoniranja, uspjela skratiti potrebno vrijeme izgradnje za čak osam tjedana!

*Izgradnjom paneuropskog Koridora Vc značajno će se skratiti vrijeme putovanja od Budimpešte do južne Dalmacije. Uslijed komplicirane topografije, na trasi kroz Bosnu i Hercegovinu dužine 397 km grade se brojni tuneli i mostovi. Tako su u sklopu projekta dionice autoceste Počitelj-Bijača na koridoru Vc, poddionica Zvirovići-Kravice, koja obuhvaća dio autoceste od čvorišta Međugorje do granice s Hrvatskom, u izgradnji dva mosta – prvi koji prelazi široku dolinu rijeke Studenčice kod mjesta Donji Studenci, a drugi povrh sjevernih padina doline rijeke Trebižat kod mjesta Vranješ, gdje je dolina rijeke najuža.
Za izgradnju navedenih mostova Doka je isporučila oplatno rješenje izvedeno od ukupno deset kolica za konzolnu gradnju, te tako dala značajan doprinos izgradnji infrastrukture.*


Učinkovita i na velikoj visini: Sveukupno deset jedinica Doka kolica za konzolnu gradnju osiguravaju brzu i sigurnu gradnju obaju mostova na Koridoru Vc

Gradnja mostova Studenčice i Trebižata

Europska ruta 73 duga je ukupno 702 km, a A1 kroz Bosnu i Hercegovinu predstavlja važan dio ove dionice, prolazeći od sjeverne granice preko Zenice, Sarajeva i Mostara sve do Jadrana. U blizini općina Ljubuški i Čapljina, u svrhu povezivanja dvaju dolina, u tijeku je izgradnja dvaju mostova – Studenčice i Trebižata.

Tvrtka Hering d.d. Široki Brijeg, podizvođač češkog konzorcija OHL ŽS, na ovom je projektu zahvaljujući primjeni Doka kolica za konzolnu gradnju te time produženim odsječcima betoniranja, uspjela skratiti potrebno vrijeme izgradnje za gotovo osam tjedana. Mnogobrojni zajednički projekti, učinkoviti oplatni sustavi kao i mogućnost najma oplatnog materijala i ovaj puta su pozitivno doprinijeli sklapanju posla i ugovora s tvrtkom Doka Hrvatska d.o.o.

Brzo napredovanje gradnje na velikoj visini

Autocesta je projektirana za puni profil, pa su mostovi projektirani kao dvojne građevine, tj. za svaki smjer autoceste posebna građevina. Most Studenčica, svojom dužinom od 555 m od upornjaka do upornjaka te maksimalnom visinom od 87,5 m iznad doline, odnosno 81 m do ispod rasponske konstrukcije, definitivno predstavlja veći, tj. duži i viši među njima. Ovdje se na ukupno pet stupova, čija međusobna udaljenost iznosi 120 metara, izvode ukupno četiri rasponske konstrukcije širine 12,4 m.

Istovremeno su za njegovog manjeg pandana most Trebižat, ukupne dužine od 365 m te visine od 59,5 m, dostatna samo tri stupa. Doka je za izvedbu oba mosta razvila nadasve sigurno i brzo oplatno rješenje primjenom Doka kolica za konzolnu gradnju. Tako je za izvedbu ukupno 12 pozicija slobodne konzolne gradnje dužine 120 m u primjeni sveukupno pet pari unajmljenih Doka kolica za konzolnu gradnju, koja pridonose brzom napredovanju gradnje na velikoj visini – četiri para kolica-krletki na projektu mosta Studenčica te jedan par na projektu mosta Trebižat.

Prvo uvis, onda ravno naprijed

Učinkovita kolica za konzolnu gradnju omogućuju betoniranje odsječaka veličine 5 m u tjednom taktu, ali postizana su i vremena gradnje od pet odnosno čak i četiri dana, kada se radilo noću i u toplijim uvjetima. Potpuno identično dizajnirana kolica za konzolnu gradnju predviđene nosivosti 250 tona, u okviru projekta Koridor Vc nose maksimalnu težinu od 196,5t. „Zahvaljujući produženim odsječcima betoniranja veličine 5 m reducira se broj potrebnih segmenata i spojeva, te time štedi vrijeme i novac." kazao je voditelj projekta Mario Jurišić.

Prijedlogom Kompetencijskog centra za razvoj poslovanja te Kompetencijskog centra za mostove tvrtke Doka, odsječci betoniranja produžuju se na 5 m, čime se, primjenom učinkovitih kolica za konzolnu gradnju, smanjuje broj potrebnih odsječaka betoniranja za ukupno osam. To ujedno znači, s obzirom na tjedne cikluse, da će se projekt završiti osam tjedana prije planiranih rokova. Ovdje treba napomenuti da je s istom opremom moguće raditi kampade dužine do 5,15 m i težine segmenata do 250 t, čime se značajno može utjecati na ukupan broj koraka građenja kod zahtjevnih raspona.


Za izgradnju mostova dužine 555 m i 365 m, Doka je pomoću kolica za konzolnu gradnju razvila učinkovito oplatno rješenje, kojim su zahvaljujući produženim odsječcima betoniranja omogućene značajne uštede u pogledu vremena i resursa

Zbog promjene poprečnog nagiba kao i dimenzija zidova nosive konstrukcije, svaki je odsječak posebno projektiran, tako da oplatu nije potrebno prilagođavati. Posebno izrađeni oplatni elementi te specijalno rješenje s ponovo iskoristivim zamjenskim elementima u unutarnjoj oplati sprečavaju gubitak većih količina materijala. Ovaj sustav omogućuje visinsku prilagodbu unutarnje oplate na kolicima za naguravanje i to posebice na promjenjivi poprečni nagib.

Učinkovita rješenja za posebne zahtjeve

Betoniranje samih stupova izvodi se također s Doka oplatama. U tu svrhu u primjeni su penjajuća oplata MF240 podizana kranom i oplata Top 50, te okvirna oplata Framax Xlife za izvedbu dijela glave stupova, dok se za podupiranje oplate glave stupa upotrebljavaju visoko učinkoviti podupirači jednostrane oplate postavljeni horizontalno. Kako bi se oplatna kolica mogla uspješno postaviti na visini od 87,5 m, Doka Hrvatska je u suradnji s Kompetencijskim centrom za mostove dokazala maksimalnu preciznost u pogledu planiranja kao i kreativnost. Dijelovi portalnog krana postavljeni na konstrukciju kolica omogućuju podizanje podne rešetke s oplatom donje ploče kompletno montiranom na zemlji. Za pravilno podizanje oplate brinu se djelatnici tvrtke Hering, uz podršku Doka instruktora na gradilištu prilikom postavljanja u konačnu poziciju.

Skučeni radni prostori na glavama stupova dimenzija od 8 m dužine zahtijevali su učinkovito rješenje. Dok se po principu konzolne gradnje gotovo 80 t teška oplatna kolica pomiču simetrično u dva smjera, na ovom se projektu s glave stupa pokreću najprije samo jedna kolica za konzolnu gradnju. Ovdje su inženjeri tvrtke Doka morali tehnološki riješiti uvođenje druge krletke nakon pomicanja prve i to u fazi kada nije bilo dovoljno prostora da se ubace druge šine, već su šine prve krletke iskorištene za montažu druge krletke. To konkretno znači da je tek nakon betoniranja prvog segmenta ispod druge krletke bilo moguće namontirati i kompletnu drugu krletku te nastaviti normalan rad tj. simetrično napredovanje. Kako bi se zaobišla procedura podizanja, kolica za konzolnu gradnju se nakon jednog završenog raspona ponovo vraćaju na polaznu poziciju, te se zatim premještaju i koriste na slijedećem stupu.


Pomoću toranjskih dizalica i dijelova portalnog krana u startnu je poziciju uspješno postavljeno ukupno deset jedinica (5 pari) Doka kolica za konzolnu gradnju.

Prekogranična suradnja

Oplatna kolica u potpunosti su opremljena zaštitnim platformama i sigurnim sustavima ljestava s osiguranim prilazima svim radnim mjestima na oplatnim kolicima. To omogućuje sigurno napredovanje gradnje čak i na velikim visinama. Detaljno planiranje rezultat je timskog rada Dokinog Kompetencijskog centra za mostove i razvoj poslovanja, dok lokalni tehničari osiguravaju nesmetan tijek gradnje na licu mjesta. „Već dugi niz godina poslujemo s Dokom. Unatoč početnim kašnjenjima u izgradnji, uspjeli smo se i ovaj put držati zadanih rokova zahvaljujući pouzdanom partnerstvu" zaključio je voditelj projekta Mario Jurišić.

Koridor Vc:

  • Lokacija: Čapljina, Bosna i Hercegovina
  • Izvođač radova: Hering d.d. Široki Brijeg (podizvođač češkog konzorcija OHL ŽS a.s.)
  • Početak gradnje: lipanj 2013. * Završetak gradnje: srpanj 2014.
  • U primjeni:
    • proizvodi: kolica za konzolnu gradnju, nosiva skela Staxo, oplata Top 50
  • usluge: projektiranje oplate, instruktor na gradilištu

DOKA

Doka je jedno od vodećih svjetskih poduzeća u razvoju, proizvodnji i prodaji oplatne tehnike za sva područja gradnje. Uz vrhunske oplatne sustave, Doka također nudi usluge stručnog konzaltinga i planiranja oplate. S više od 160 prodajnih i logističkih sjedišta u preko 70 zemalja svijeta, Doka Grupa posjeduje učinkovitu prodajnu mrežu i garantira time maksimalnu profesionalnost, brzu raspoloživost materijala i usluga uz stručnu tehničku podršku. Doka je član Umdasch Grupe i zapošljava preko 6000 djelatnika diljem svijeta.

Izvor: DOKA HRVATSKA d.o.o.

DOKA HRVATSKA d.o.o.
DOKA HRVATSKA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Djelujemo na području cijele Hrvatske i BiH preko predstavništva u Hrvatskoj.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi