Energetskom obnovom do 60 posto nižih računa za energiju


Oko stotinu obrtnika, predstavnika Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, drugih institucija i tvrtki, HGK, zainteresiranih udruga, upravitelja zgrada i drugih, okupilo se 27. svibnja u HOK-u na okruglom stolu "Energetska obnova višestambenih zgrada i obiteljskih kuća", što potvrđuje sve veći interes stručne i opće javnosti za ovu temu.

Pitanja i problemi iz prakse bili su u središtu rasprave na okruglom stolu, kojeg je Hrvatska obrtnička komora organizirala u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom i tvrtkom Alfa inženjering.
Da je energetska obnova obiteljskih kuća i stambenih zgrada prilika za građevinare, istaknuo je na otvorenju skupa član Upravnog odbora HOK-a i predsjednik Udruženja obrtnika Zagreba Antun Trojnar, i sam građevinar.

- Energetska obnova zgrada, koja će trajati više godina, nova je tržišna niša za građevinare, stoga je nužno osigurati sve informacije i kvalitetno se pripremiti za ove poslove, naglasio je Trojnar.

- Do sada smo odobrili energetsku obnovu za oko 500 zgrada u Hrvatskoj, što uključuje zamjenu fasada, stolarije, ugradnju kotlova na biomasu, solarnih kolektora i sl, no suočavamo se s neujednačenim regionalnim interesom, pri čemu prednjači istarsko, riječko i splitsko područje, rekla je dr.sc. Vesna Bukarica iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

U Hrvatskoj je oko 700 certifikatora koji obavljaju inicijalni pregled zgrada, i procjenjuju mogu li ste vlasnici zgrada prijaviti za korištenje sredstava ovog Fonda, tj. u kojoj se mjeri radovi potrebni za postizanje energetske učinkovitosti zgrade uklapaju u kriterije postavljene u natječajima Fonda.

Potom je s vlasnicima ili upraviteljima (višestambenih) zgrada potrebno utvrditi postoje li za to sve potrebne pravne osnove (da je zgrada legalizirana, da vlasnik ima i prebivalište u zgradi, itd.), nakon čega slijedi izrada projektne dokumentacije (koja se također može financirati od strane Fonda), da bi se u roku od 2 godine planirani radovi na zgradi u prilog energetskoj učinkovitosti zgrade, i izveli.

Izvor: HOK – Hrvatska obrtnička komora

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi