COP27: Novim partnerstvima s tvrtkama Novelis, Hydro i BayWa VELUX je postavio nove Net Zero obveze


Suradnje su ključne za smanjenje emisije CO2 u lancu vrijednosti tvrtke i proizvodnji

U novom ugovoru o partnerstvu, VELUX Grupa nastavlja raditi prema cilju smanjenja emisija u lancu vrijednosti i dekarbonizaciji vlastitih operacija s obnovljivom energijom u sljedećim godinama. Upotrebom Hydro aluminija s niskim udjelom ugljika, emisije ugljika po kilogramu aluminija korištenog u proizvodnji VELUX prozora, roleta i sjenila značajno će se smanjiti. Osim toga, zahvaljujući partnerstvu s tvrtkom Novelis, najvećim svjetskim proizvođačem aluminija, aluminij koji se koristi u oblogama VELUX krovnih prozora imat će udio recikliranog materijala od oko 70 %. Kako bi do 2024. godine svoju europsku proizvodnju opskrbila zelenom električnom energijom, VELUX Grupa naručila je od tvrtke BayWa r.e. da izgradi dva solarna parka koja objedinjuju po prvi puta ikada simbiozu solarnih elektrana u Španjolskoj, integrirajući poljoprivredu, bioraznolikost i zajednicu s proizvodnjom obnovljive energije.

Konferencija Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama, COP27 2022. održana je u Egiptu. VELUX je sudjelovao na konferenciji i dao važan doprinos ciljevima konferencije i predstavljanju najboljih praksi o tome kako građevinski sektor može doprinijeti Pariškom sporazumu.

Prema Ujedinjenim narodima, nalazimo se u desetljeću djelovanja: doba planiranja i promišljanja o našoj proizvodnji završilo je, moramo napraviti promjene sada jer će naši postupci u nadolazećim godinama odrediti našu budućnost na planetu. VELUX je proteklih godina aktivno tražio rješenja kako bi cijeli svoj lanac učinio održivim i smanjio svoj ugljični otisak. Rezultati jasno pokazuju da velike tvrtke moraju poduzeti radnje u interesu promjene stava svojih partnera i kriterija o održivosti. VELUX je predan smanjenju emisije CO2 ne samo u svojim proizvodima, već i u lancu vrijednosti tvrtke jer VELUX sam proizvodi samo 6 % ugljičnog otiska svojih proizvoda, dok 94 % toga dolazi od dobavljača VELUX grupe. Da bi se napravila stvarna razlika, planovi održivosti moraju obuhvatiti cijeli lanac – to je način na koji VELUX pokušava napraviti razliku kao multinacionalno poduzeće.

Višegodišnji ugovor o partnerstvu između tvrtki Novelis i VELUX ima za cilj doseći emisiju ugljika ispod 4,0 kg po kilogramu isporučenog valjanog aluminija do kraja 2024., što je znatno ispod polovice prosječnog ugljičnog otiska primarnog aluminija koji se koristi u Europi. Partneri imaju za cilj daljnje smanjenje ugljika do 2030. Aluminij će imati reciklirani sadržaj od oko 70 %, što predstavlja povećanje od oko 30 % u odnosu na ono što Novelis trenutačno isporučuje tvrtki VELUX. Recikliranje aluminija zahtijeva samo 5 % energije i rezultira s do 95 % manje emisija ugljika od proizvodnje primarnog aluminija.

Sporazum o partnerstvu između tvrtki Hydro i VELUX ima za cilj doseći razinu ispod 2,0 kg emisija ugljika po kilogramu aluminija do 2030., što je manje od jedne petine europskog prosjeka od 11,3 kg. Ovaj ambiciozni cilj uključuje cijeli lanac vrijednosti aluminija i temelji se na prosjeku svih komponenata od ekstrudiranog aluminija kojeg Hydro isporučuje tvrtki VELUX. Već do kraja 2022. VELUX očekuje da će partnerstvo rezultirati smanjenjem ugljika od 15.000 do 20.000 tona. Upotrebom nisko ugljičnih proizvoda Hydro REDUXA® i Hydro CIRCAL®, emisije ugljika po kilogramu aluminija korištenog u proizvodnji VELUX krovnih prozora, prozora za ravne krovove i dodataka (roleta i sjenilima) smanjit će se.

Hydro REDUXA se proizvodi pomoću obnovljivih izvora energije iz vode, vjetra i sunca, kao i hiperučinkovite tehnologije elektrolize. Hydro CIRCAL također se proizvodi upotrebom obnovljive električne energije, a osim toga izrađen je od najmanje 75 % recikliranog aluminijskog otpada nakon upotrebe. Hydro REDUXA® i Hydro CIRCAL emitiraju 4,0 kg odnosno 2,3 kg CO2 po kilogramu aluminija.

Osim ovih sporazuma, VELUX Grupa naručuje od tvrtke BayWa r.e. izgradnju dvaju solarnih parkova za napajanje svojih europskih operacija zelenom strujom do 2024. Kao što je najavljeno na COP27 u Egiptu, ovi će parkovi biti prva simbioza solarnih postrojenja u Španjolskoj koja će integrirati poljoprivredu, bioraznolikost i zajednicu s proizvodnjom obnovljive energije.

Spajanjem na mrežu 2023. i 2024. dvije će elektrane svake godine proizvoditi 167 GWh obnovljive električne energije za VELUX, što je jednakovrijedno potrošnji električne energije u približno 45.000 europskih domova. Gotovo 80 % ukupne električne energije proizvedene u postrojenjima bit će proizvedeno zahvaljujući ugovoru o otkupu električne energije s tvrtkom VELUX. Novi ugovor smanjit će ugljični otisak tvrtke VELUX za približno 40.000 tona CO2e iz europske proizvodnje i aktivnosti tvrtke na godišnjoj bazi. Proizvedena električna energija pokrivat će 100 % europskih operacija VELUX grupe i do 90 % globalne potrošnje.

U skladu s ciljevima COP27, ovakav ugovor o otkupu električne energije je pionirski koncept simbioze solarnih postrojenja koji integrira proizvodnju solarne energije s prirodom i zajednicom na obostranu korist. Borba protiv klimatskih promjena zajednička je svrha čovječanstva, a VELUX vjeruje da je u interesu svih nas da imamo najbolje rezultate kada su u pitanju obnovljivi izvori energije. Ugovor će se provoditi u Španjolskoj za najbolje rezultate, ali prednosti će biti globalne.

Sporazumi o partnerstvu ključni su u cilju smanjenja emisija VELUX Grupe koji su određeni našom strategijom održivosti 2030.

O tvrtki Novelis

Novelis Inc. vođen je svojom svrhom zajedničkog oblikovanja održivog svijeta. Globalni smo lider u proizvodnji inovativnih aluminijskih proizvoda i rješenja te najveća svjetska tvrtka koja reciklira aluminij. Naša je ambicija biti vodeći pružatelj održivih aluminijskih rješenja s niskim udjelom ugljika i postići potpuno kružno gospodarstvo uz partnerstvo s našim dobavljačima, kao i našim kupcima u zrakoplovnoj, automobilskoj industriji, industriji limenki za piće i specijalnih proizvoda diljem Sjeverne Amerike, Europe, Azije i Južne Amerike. Novelis je u fiskalnoj godini 2022. imao neto prodaju od 17,1 milijardu dolara. Novelis je podružnica Hindalco Industries Limited, vodeće tvrtke u industriji aluminija i bakra, te vodeće tvrtke u industriji metala, Aditya Birla Group, multinacionalnog konglomerata sa sjedištem u Mumbaiju.

Novelis se uvelike usredotočuje na svoj kružni poslovni model i u svojoj je zadnjoj fiskalnoj godini koristio prosječno 57 % recikliranog sadržaja u svom asortimanu proizvoda. Tvrtka nastoji postići ugljičnu neutralnost do 2050. ili ranije. Više informacija potražite na novelis.com.

O tvrtki Hydro

Hydro je vodeća aluminijska i energetska tvrtka koja gradi poslove i partnerstva za održiviju budućnost. Hydro razvija industrije koje su važne ljudima i društvu. Od 1905. Hydro je pretvorio prirodne resurse u vrijedne proizvode za ljude i tvrtke, stvarajući sigurno radno mjesto za svojih 30.000 zaposlenika u više od 140 lokacija i 40 zemalja. Danas posjeduje i upravlja različitim tvrtkama i ima ulaganja s bazom u održivim industrijama. Hydro je prisutan u širokom rasponu tržišnih segmenata za recikliranje aluminija i metala te energiju i obnovljive izvore energije. Nudi jedinstveno bogatstvo znanja i kompetencija. Hydro je predan razvijanju puta prema održivijoj budućnosti, stvaranju održivijih društava razvojem prirodnih resursa u proizvode i rješenja na inovativne i učinkovite načine. Više informacija potražite na hydro.com.

O tvrtki BayWa r.e. AG (BayWa r.e.):

U tvrtki BayWa r.e. razmišljamo o energiji: kako se proizvodi, skladišti i kako se najbolje može koristiti za omogućavanje globalne tranzicije obnovljive energije koja je ključna za budućnost našeg planeta. Mi smo vodeći globalni programer, dobavljač usluga, distributer i pružatelj rješenja te smo donijeli više od 4,5 GW energije na mreži i upravljamo s više od 10 GW imovine. Također smo nezavisni proizvođač električne energije sa sve većim poslovanjem trgovanja energijom.

BayWa r.e. surađuje s tvrtkama širom svijeta kako bi pružio prilagođena rješenja za obnovljive izvore energije. Radeći 100 % ugljično neutralno, mi smo također predani vlastitom putu održivosti. Svaki dan naporno radimo na aktivnom oblikovanju budućnosti energije u raznolikom, pravednom i uključivom radnom okružju. Naši su dioničari BayWa AG, globalni posao vrijedan 19,8 milijardi eura, i Energy Infrastructure Partners, vodeći u ulaganjima u energetsku infrastrukturu.

Informacije o grupaciji VELUX

Grupacija VELUX već 80 godina ljudima diljem svijeta osigurava bolje životno okružje puštajući dnevnu svjetlost i svjež zrak kroz njihove krovove. Naš proizvodni program uključuje krovne prozore i modularne svjetlosne otvore, ukrasne rolete, proizvode za zaštitu od sunca i grilje, kao i rješenja za instalacije i pametne kuće. Ovi proizvodi pomažu osigurati zdravo okružje za rad i učenje, igru i zadovoljstvo u zatvorenom. Djelujemo po cijelom svijetu – s prodajnim mjestima i proizvodnim pogonima u više od 40 zemalja i s oko 11.500 zaposlenih diljem svijeta. Grupacija VELUX u vlasništvu je društva VKR Holding A/S, dioničkog društva u potpunom vlasništvu neprofitnih, dobrotvornih zaklada (THE VELUX FOUNDATIONS) i obitelji. U 2020. godini društvo VKR Holding imalo je ukupan prihod od 22,6 milijardi DKK, a THE VELUX FOUNDATIONS donirao je 142 milijuna EUR u dobrotvorne svrhe. Više informacije potražite na www.velux.com.

VELUX HRVATSKA d.o.o.
VELUX HRVATSKA d.o.o.
Internet adresa

Distribucija putem prodavatelja na području cijele Hrvatske.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi