BLOK PO BLOK: Naš napredak u izgradnji održive tvrtke u sektoru građevinskog materijala


Izvještaj o održivosti XELLA GRUPE

 Xella održivost

Ostvarujemo brz i značajan napredak u segmentu održivosti, čime smanjujemo troškove našim kupcima, a u isto vrijeme pozitivno utječemo na okoliš i našu planetu. Prošle smo godine uspostavili novi ESG sustav upravljanja, smanjili intenzitet emisija CO2 za 6,6 posto i pokrenuli program sigurnog liderstva kojim smo omogućili 2850 individualnih sati sigurnosne obuke za naše lidere seniore. Od zdravlja i sigurnosti do klime i okoliša svjesni smo da Xella i naš širi sektor mora ići još dalje i brže u svom razvoju.

OVDJE PREDSTAVLJAMO PAR ODLOMAKA KOJI GOVORE O NAPRETKU U 2021:

 • Uloženo je preko 5 milijuna eura u istraživanje i razvoj postrojenja za poboljšanje reciklaže i razvijanja dodatno održivih proizvoda. Mi smo jedina velika tvrtka za proizvodnju građevinskog materijala koja ima vlastiti Istraživački institut.
 • Xella je ocijenjena kao kompanija sa najmanjim ESG rizikom u našoj industriji, a od strane ESG istraživačke firme Sustainalytic.
 • Uspjeli smo osigurati 100% primjenu našeg Kodeksa ponašanja dobavljača od strane naših relevantnih dobavljača.
 • Koristeći digitalne alate u Njemačkoj  smo izbjegli slanje 7.500m2 potencijalnih proizvodnih ostataka na deponije.
 • Broj godišnjih satova obuke po zaposlenom povećan je za više 56% u cijeloj Grupi, u 2021.
 • Uspjeli smo dostići ekvivalent smanjene emisije od procijenjenih 7.700 tona CO 2 diljem naše Grupe.
 • Udio žena menadžera u našoj Grupi porastao je na 19%. Cilj nam je dostići 25%. do 2025.
 • U našoj smo tvornici realizirali tri projekta ugradnje solarnih panela s kapacitetom većim od 3 MW.

“Kada su građevinski materijali u pitanju naša filozofija je jednostavna: ako se ne mogu reciklirati, nemojmo ih ni proizvoditi.” Thomas Bois Glavni operativni direktor Građevinskih materijala

NAŠI CILJEVI I REZULTATI

Zalažemo se za učinkovita, inovativna i održiva rješenja za potpunu izgradnju domova. Postavili smo si ambiciozne ciljeve na području zaštite okolišta, društvenih i upravljačkih faktora i izvješća o učinku, a u odnosu na postavljene obaveze. Neki od naših osnovnih ESG KPIs, ažuriranih za 2022. su:

Osnovni ciljevi ESG:

Upravljački

 • Nulta tolerancija prema prevari, korupciji i antikonkurentskim aktivnostima
 • Udio relevantnih dobavljača koji funkcioniraju u skladu sa našim Kodeksom ponašanja dobavljača.

Društveni

 • Povećati godišnje sate obuke po zaposlenom za 30% do 2025. (Osnovna godina: 2019.)
 • Stopa učestalosti ozljeda (broj evidentirane ozljede na radu / Broj sati rada x 1.000.000)
 • Doseći 25% udjela žena menadžera do 2025.

Okolišni

 • Smanjiti CO2 intenzitet emisija (područje 1 + 2) dd 30% do 2030. [Osnovna godina: 2019.]
 • Smanjiti postotak ostataka AAC i CSU usmjerenih od naših postrojenja do deponija.

„Naša je misija dizajnirati energetski učinkovit, isplativ i održiv sustav gradnje, stanovanja i kvalitetnog življenja... Uz jasno postavljanje ciljeva smanjenja emisija CO2, uspostavljanja resursa očuvanja okoliša te raznolikih i jednakih mogućnosti razvoja karijere. Naša ESG strategija omogućava ostvarenje te misije.” Cécile Fages, Šefica održivosti i službenica za komunikacije Xella grupe.

Smanjenje našeg utjecaja na okoliš

U Xelli nastojimo zaštititi životnu sredinu i minimizirati naš utjecaj na okoliš, kako prilikom proizvodnje materijala, tako i upravljanjem ostacima u proizvodnji te izbjegavanjem slanja otpada na deponiju.

Klimatske promjene

Klima koja se mijenja ogroman je izazov za Xellu i globalnu građevinsku industriju u cjelini. Smanjili smo intenzitet emisija CO2 za 6,6% u 2021. te smo napravili značajan napredak u planovima za ugradnju solarnih panela, zamjenu kotlova na ugljen, korištenje energetski učinkovitijih strojeva i održivog transporta. Također smo mapirali emisije što ih proizvode naši dobavljači (Scope 3 emisije) – od kojih je značajan dio čine emisije stakleničkih plinova –  te ih planiramo smanjiti u idućim godinama. Posvećeni smo i odgovornom korištenju vode te je ponovo korištenih 57% povučene vode u 2021. godini, pomoglo smanjenju korištenja svježe vode u proizvodnji.

Upravljanje otpadom i resursima

Sve poslovne jedinice Xella Grupe nastoje izbjeći rasipanje, tako što nastoje prenamijeniti ostatke materijala ili ponovo uvesti što više ostataka materijala u proizvodni proces. Imamo ambiciozne ciljeve da do 2025 i 2030. količine porobetona (AAC) i ostataka kalcij-silikata (CSU) koji se iz naših postrojenja usmjeravaju na deponije, svedemo na nulu.

Naši proizvodi: Ugrađena održivost

Svi naši građevinski materijali imaju visoke vrijednosti, učinkovitu toplinsku izolaciju, optimalnu protupožarnu zaštitu i visoku nosivost. Milijuni zračnih šupljina u našim proizvodima od porobetona (AAC) pružaju neke od najboljih vrijednosti toplinske izolacije građevinskih materijala.

Nadalje, svi naši građevinski materijali se u potpunosti mogu reciklirati, jer su napravljeni od čisto mineralnih sirovina. Neki naši proizvodi nositelji su certifikata Cradle to Cradle (Ytong i Multipor proizveden u Alzenauu, Njemačka). Xella Grupa je u prosincu 2021. godine ocijenjena kao niskorizična od strane rejting agencije Sustainalytics i najbolje je rangirana prema kriteriju održivosti među tvrtkama u sektoru građevinskog materijala.

SVI XELLA PROIZVODI PREDSTAVLJAJU

Osiguranje kvalitete:

Testiramo sirovine prije i tijekom upotrebe te kontinuirano unaprjeđujemo održivost proizvoda – primjerice, koristeći sirovine s manje ugljika. Naš Centar za Istraživanje i razvoj također je akreditirani centar za europsko tržište.

Znanje:

Optimizacija građevinskih materijala zahtijeva znanje i razumijevanje njihovih unutarnjih struktura. Vodimo temeljita istraživanja kako bismo poboljšali karakteristike zgrada i izolacije materijala.

Istraživanje primjene:

Nove građevinske materijale i sustave izlažemo ekstremnim opterećenjima kao što su vrućina, mraz, vlaga, vjetar, vatra i potres. Također, optimiziramo aspekte kao što je kvaliteta života i zdravlja u zgradama.

Zajednički razvoj inovacija i razmjena znanja:

Naš otvoreni pristup inovacijama otvara naš inovacijski proces za vanjski svijet. Kako svi prelazimo u svijet nulte mreže, sve važnije će biti razvijati nova rješenja zajedno sa partnerima te svjesno dijeliti znanje.

KRUŽNI NAČIN RAZMIŠLJANJA

U Xelli kontinuirano radimo na inovacijama kako bismo prilikom proizvodnje koristili manje materijala i manje energije.

 • Najvažnije sirovine dolaze s lokacija koje su od naših pogona udaljene manje od 80 kilometara
 • 20 % je dosegnuti postotak AAC praha koji dolazi iz ostataka u proizvodnji
 • 30% našeg direktnog intenziteta emisija CO2 bit smanjeno do 2030.
 • 20% iznose uštede troškova izgradnje korištenjem naših digitalnih alata
 • 67 % drvenih paleta isporučenih u Francuskoj u 2021. ponovno je iskorišteno

O XELLA GRUPI

Xella Grupa je europski dobavljač učinkovitih i održivih rješenja za zidove kompletnih objekata. Xella je dom poznatih brendova kao što su Ytong, Silka, Hebel i Multipor te je pionir u digitalno podržanim građevinskim procesima. Naši proizvodi visokih performansi na bazi prirodnih sirovina zadovoljavaju potrebu za učinkovitom gradnjom i potražnju za održivim građevinskim rješenjima. Grupa pokreće inovacije duž cijelog lanca vrijednosti, od planiranja do proizvodnje i ugradnje.

Xella unaprjeđuje održivost zgrada tijekom cijelog njihovog životnog ciklusa i doprinosi smanjenju emisija CO2 ostajući u skladu s kružnom ekonomijom. Sa sjedištem u Duisburgu, Njemačka, Xella Grupa bez URSA-e ostvarila je u 2021., s više od 5.300 zaposlenih, prodaju u iznosu od oko 1,2 milijarde eura.

Za više informacija o Xella Grupi, posjetite: www.xella.hr

YTONG POROBETON d.o.o.
YTONG POROBETON d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Gradnja kuća na području cijele Hrvatske
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi