Vrijednost investicija 100 milijuna eura u dizalice topline


  • Rekordan promet od 3,5 milijardi eura u poslovnoj godini 2018.
  • Dobro pozicionirani za energetsku revoluciju zahvaljujući inovativnim proizvodima za digitalizaciju, decentralizaciju i elektrifikaciju
  • Uwe Glock, direktor tvrtke Bosch Thermotechnik: „U sve složenijem svijetu tehnologije grijanja mi smo najbolji partner za specijalizirane klijente te u ovoj složenosti vidimo nove zajedničke prilike."

Wetzlar – Tvrtka Bosch Thermotechnik u 2018. godini ostvarila je rekordan promet u iznosu od 3,5 milijardi eura. Tvrtka je u teškom gospodarskom okruženju narasla za 2,3 % u odnosu na prošlu godinu, a u skladu s tečajem 4,6 %. Na regionalnoj je razini došlo do pozitivnog razvoja prometa u Turskoj, a rast je bio dobar i na glavnim tržištima u Njemačkoj i Velikoj Britaniji. Što se tiče proizvoda, sektor Residential Heating ponovno se pokazao kao pokretač gospodarskog rasta, pri čemu je prodaja dizalica toplina posebno pridonijela tom uspjehu.

Na sajmu ISH Energy u Frankfurtu na Majni tvrtka Bosch Thermotechnik predstavila se u novoj izložbenoj dvorani 12 na otprilike 4000 kvadratnih metara, gdje su se štandovi marki Bosch i Buderus prvi put nalazili jedan uz drugog. „Dobro smo pozicionirani zahvaljujući jakim markama i inovativnim proizvodima za digitalizaciju, decentralizaciju i elektrifikaciju – tri megatrenda u branši.

U sve složenijem svijetu toplinske tehnike i dalje ćemo biti najbolji partner za naše specijalizirane klijente", rekao je Uwe Glock, predsjednik uprave tvrtke Bosch Thermotechnik. Zahvaljujući inovativnoj snazi tvrtke Bosch klijentima je dostupan cijeli niz revolucionarnih rješenja za sobnu klimu i toplu vodu. Cjelovita i fascinantna rješenja iz ruku partnera koji život instalatera i korisnika čini lakšim, umreženijim i neovisnijim.

Investicije u tehnologije budućnosti

Elektrifikacija postaje sve važnija za tehnologiju grijanja i klimatizacije, a električna rješenja danas su jednako važna kao plinski i uljni uređaji. „Svoju ponudu ćemo proširiti dizalicama topline, električnim rješenjima za toplu vodu i klimatizacijskim uređajima. Osim toga, želimo za sebe također otvoriti nove tržišne segmente kao što su upravljanje energijom i energetska rješenja temeljena na gorivim ćelijama", navodi Glock.

Tvrtka Bosch Thermotechnik u narednim će godinama uložiti oko 100 milijuna eura u poslovanje s dizalicama topline. Pritom će naglasak biti na sustavima s digitalnom podrškom koji se mogu jednostavno instalirati.

U 2018. godini već su lansirana tri nova proizvoda na tri nove proizvodne linije na lokaciji Tranås u Švedskoj. Tvrtka Bosch Thermotechnik je na europskom tržištu za dizalice topline, koje čini 95 % svjetskog tržišta, dobro pozicionirana zahvaljujući razvojnim središtima u gradovima Tranås za Sjevernu Europu i Aveiro u Portugalu za Južnu Europu kao i novom razvojnom timu u gradu Wernau u Njemačkoj za Srednju Europu.

Uspjesi regionalno prilagođenog asortimana već se jasno vide: „U Švedskoj smo nakon lansiranja novih dizalica toplina za ispušni zrak i više nego udvostručili svoj tržišni udio, pri čemu smo se fokusirali na jednostavnost putem standardizacije te na jednostavnu instalaciju i primjenu", izjavio je Glock.

Daljnji razvoj tehnologije gorivih ćelija

Bosch nastavlja poticati razvoj gorivih ćelija za potencijalne nove energetske sustave. Zajedno s tehnološkim stručnjakom, tvrtkom Ceres Power iz grada Horsham u Velikoj Britaniji, Bosch želi unaprijediti tehnologiju gorivih ćelija s čvrstim oksidom (SOFC).

Ova strateška suradnja sklopljena 2018. godine uključuje i četiri posto udjela u tvrtki Ceres Power. Cilj je industrijalizirati tehnologiju SOFC stvaranjem volumena i primjenjivati je za umreženu i decentraliziranu proizvodnju energije. Sustavi SOFC trebali bi se primjenjivati u gradovima, tvornicama, podatkovnim centrima ili punionicama za električna vozila. „Visokoučinkovita tehnologija gorivih ćelija uvelike doprinosi energetskoj revoluciji jer povećava sigurnost opskrbe i fleksibilnost energetskog sustava", oduševljeno je izjavio Uwe Glock.

Tehnologija gorivih ćelija je prije svega u sve urbaniziranijem svijetu ključna za sigurnost opskrbe: 2050. godine u gradovima će živjeti više od šest milijardi ljudi, što je 70 % svjetske populacije. Na metropole već danas otpada 75 posto energije koja se potroši u cijelom svijetu.

Do 2035. godine svjetska potrošnja energije porast će za 30 %.U budućnosti se ova povećana potreba za energijom više neće moći pokrivati samo velikim, centraliziranim elektranama. Stoga je cilj suradnje između tvrtke Bosch i Ceres Power uspostaviti novi industrijski standard u pogledu tehnologije SOFC za uporabu u decentraliziranoj opskrbi energijom.

Povezivanje sektora u zgradama: Boschev sustav za upravljanje energijom

Energetski sustav za kuće postaje sve opsežniji, električniji i složeniji. Tvrtka Bosch Thermotechnik s pomoću sustava za upravljanje energijom nudi regulaciju sustava koja uz komfor optimizira i energetske troškove.

Navedeni sustav pomaže vlasniku sustava Smart Home u postizanju energetske neovisnosti i osigurava da se potrošnjom energije te njezinim stvaranjem i pohranom učinkovito upravlja između različitih komponenti poput dizalice topline, fotonaponskog sustava, a ubuduće i električnih vozila.

Softver sustava za upravljanje energijom na inteligentan način povezuje različite komponente i omogućuje potrošnju vlastite energije i učinkovito stvaranje topline. Sustav za upravljanje energijom integriran je u sustav Bosch Smart Home.

Korisnici s pomoću aplikacije imaju pregled nad svim podacima i mogu bez problema povezivati kućanske uređaje. Zahvaljujući učinkovitom digitalnom sustavu upravljanja i obnovljivoj solarnoj energiji u kombinaciji s baterijom za pohranu, korisnici sustava Smart Home mogu uštedjeti i do 70 % troškova električne energije.

Povezivanje sektora u četvrtima: električni sustavi pohrane i infrastruktura za punjenje

Inteligentno povezivanje sektora važan je element za ispunjavanje budućih energetskih potreba ljudi u njihovim stambenim četvrtima. Glock je naglasio koliko je u tom kontekstu važno strateški se pozicionirati kao snažan pružatelj cjelovitih sustavnih rješenja i usluga: „Ako želite provesti energetsku revoluciju, morate biti učinkoviti u svim sektorima, ne uzastopce, već zajedno i istovremeno.

Stoga su u svim sektorima potrebni učinkoviti sustavi i što obnovljivija energija", objasnio je Glock na konferenciji za novinare koju je tvrtka Bosch Thermotechnik održala povodom sajma ISH. Pojedinačne komponente poput električnih akumulatora, stanica za brzo punjenje, tehnologije gorivih ćelija s krutim oksidom i dodatnog softvera za upravljanje energijom moraju se povezati u pametan cjelovit sustav.

Bosch je po tom pitanju na dobrom putu: s 39 % udjela u tvrtci ads-tec Energy GmbH u listopadu 2018. ojačao je svoje aktivnosti na području električnih sustava za pohranu i njihova upravljanja. „Zajedno s tvrtkom ads-tec Energy GmbH možemo ponuditi opsežne sustave za decentralizirano upravljanje energijom u zgradama i stambenim četvrtima te tako značajno doprinijeti energetskoj revoluciji.

Naš udio u tvrtki ads-tec Energy GmbH strateški se savršeno uklapa u naše buduće planove kao poduzeća za digitalnu klimatizaciju i energiju", kaže Glock. Upravljanje decentraliziranim električnim energetskim sustavima sve se više uvodi u gradove i gradske četvrti.

Grupa Bosch vodeći je svjetski dobavljač tehnologija i usluga. Zapošljava oko 402,000 zaposlenika diljem svijeta (podaci od 31. prosinca 2017.). Tvrtka je ostvarila prodaju od 78,1 milijardi eura u 2017. godini. Djelatnosti tvrtke podijeljene su u četiri poslovna područja: Mobility Solutions, Industrial Technology, Consumer Goods i Energy and Building Technology.

Kao jedna od vodećih tvrtki za internet stvari Bosch nudi inovativna rješenja za pametne domove, pametne gradove, povezanu mobilnost i povezanu proizvodnju. Bosch primjenjuje svoju stručnost u tehnologiji senzora, softveru i uslugama, kao i vlastitom oblaku za internet stvari da bi svojim korisnicima iz jednog izvora pružao povezana rješenja iz više domena.

Strateški je cilj Grupe Bosch osmisliti rješenja za povezani život. Inovativnim i inspirativnim proizvodima i uslugama Bosch unapređuje kvalitetu života diljem svijeta. Ukratko, Bosch proizvodi „Tehnologiju za život". Grupa Bosch sastoji se od društva Robert Bosch GmbH i otprilike 440 podružnica i regionalnih društava u oko 60 zemalja. Boscheva globalna mreža proizvodnje, inženjeringa i prodaje te prodajni i servisni partneri tvrtke pokrivaju gotovo sve zemlje svijeta. Osnova rasta tvrtke u budućnosti njezina je snaga inovacije. Bosch zapošljava oko 64.500 zaposlenika u istraživanju i razvoju na 125 lokacija diljem svijeta.

Tvrtku je 1886. godine u Stuttgartu osnovao Robert Bosch (1861.-1942.) kao „Radionicu za preciznu mehaniku i elektrotehniku". Posebna struktura vlasništva tvrtke Robert Bosch GmbH jamči poduzetničku slobodu Grupe Bosch i omogućuje joj dugoročno planiranje i poduzimanje značajnih početnih investicija s ciljem osiguranja budućnosti tvrtke. Ukupno 92 % udjela u tvrtki Robert Bosch GmbH u vlasništvu je dobrotvorne zaklade Robert Bosch Stiftung GmbH. Većinu prava glasa ima industrijski trust Robert Bosch Industrietreuhand KG. Funkcije poduzetničkog vlasništva izvršava trust. Ostatak poslovnih udjela u vlasništvu je obitelji Bosch i tvrtke Robert Bosch GmbH.

Dodatne informacije dostupne su na internetskim stranicama www.bosch.com, www.iot.bosch.com, www.bosch-presse.de, www.twitter.com/BoschPresse.

ROBERT BOSCH d.o.o. Toplinska tehnika
ROBERT BOSCH d.o.o. Toplinska tehnika
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja na području cijele Hrvatske.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi