Više novca za obnovu višestambenih zgrada u 2015.


Sven Müller, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u razgovoru za PRO Gradnju najavio je nove natječaje za višestambene zgrade već početkom 2015., kao i više sredstava za sufinanciranje energetske obnove

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ove je godine odobrio više od 44 milijuna kuna poticaja za certifi-ciranje, izradu projektne dokumentacije i energetsku obnovu višestambenih zgrada. Upravo to je bio povod za razgovor sa Sve-nom Müllerom, direktorom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, o dosadašnjim rezultatima te planovima za 2015. godinu.

IAKO JE ODAZIV 10 PUTA VEĆI NO LANI, MALI DIO ZGRADA SPREMNO ZA OBNOVU

PRO Gradnja: Jeste II zadovoljni odazivom upravitelja višestambenih zgrada na ovogodišnji natječaj za sufinanciranje energetske obnove zgrada?

Sven Müller: Zadovoljni smo njihovim odazivom ove godine, s obzirom da smo zaprimili čak 130 prijava na natječaj za energetsku obnovu zgrada, što je deset puta više nego prošle godine, kada smo krenuli sa sufinanciranjem. Međutim, znajući kako u Hrvatskoj danas Ima više od pola milijuna stanova, a tek ih je 13% građeno nakon 2000. godine, svjesni smo kako je to tek mali dio zgrada koje su zapravo već spremne za obnovu. Dakle, većina naših zgrada zapravo ne udovoljava postojećim tehničkim propisima i imaju jako lošu ili nikakvu izolaciju. Gubici energije su značajni, a samim tim je velik i potencijal ušteda provedbom energetske obnove i seže i do 60%. To je osobito važno suvlasnicima, koji trebaju biti upoznati s mogućnostima financiranja. Dakle, zadovoljni jesmo, ali vjerujem da rezultati mogu biti još bolji, a sam program ćemo nastaviti provoditi i narednih godina. Inače, u posljednje tri godine za projekte energetske učinkovitosti odobrili smo ukupno 800 milijuna kuna poticaja, što je 40% više nego u 7 godina ranije.

LOŠE PRIPREMLJENA DOKUMENTACIJA

PRO Gradnja: Koji su najčešći nedostaci koje ste primijetili u pristiglim prijavama, a zbog kojih neke zgrade nisu prošle na natječaju?

Sven Müller: Dio prljava smo nažalost morali odbaciti I to većinom zbog neadekvatno pripremljene dokumentacije. To je veliki problem u dosadašnjoj provedbi programa, pa I ovim putem napominjem upraviteljima I suvlasnicima da zaista ozbiljno shvate uvjete natječaja. Dakle, ključno je dostaviti cjelovitu dokumentaciju, ali i paziti na zadovoljavanje tehničkih uvjeta. Cilj nam je poticati izvrsnost, odnosno one projekte koji osiguravaju značajnije uštede energije, a samim tim služe i kao ogledni primjer.

PRO Gradnja: Koji je grad prijavio najviše projekata, a kojem je odobreno najviše projekata energetskih obnova višestambenih zgrada?

Sven Müller: Rijeka i Zagreb prednjače s brojem prijavljenih projekata. Oko polovice prihvaćenih projekata, tj. njih 40-ak odnose se na zgrade s područja Rijeke, dok su u Zagrebu sredstva odobrena za 15 zgrada.

NOVI NATJEČAJI VEĆ POČETKOM 2015.

PRO Gradnja Ove godine bilo je planirano 20 milijuna kuna poticaja za stambene zgrade, no Fond je povećao poticaje na 44 milijuna kuna. Koliko sredstava planirate osigurati za 2015. godinu i kada možemo očekivati nove natječaje?

Sven Müller: Da, ove smo godine više nego udvostručili planirana sredstva. Za konkretne projekte obnove 82 zgrade odobrili smo 34 milijuna kuna, a očekujemo kako će te zgrade na energiji godišnje štedjeti oko 4,5 milijuna kuna, odnosno oko dvije tisuće kuna po stanu. Samim tim će se uštedjeti više od 3.000 tona CO2 – koliko ispusti tisuću automobila u jednoj godini.

U 2015. nastavljamo s poticajima, svjesni velikog interesa i suvlasnika i upravitelja. Sasvlm sigurno ćemo osigurati veća sredstva, ali koliko točno ćemo utvrditi financijskim planom koji je trenutno u izradi. Nove natječaje planiramo već početkom sljedeće godine i ponovo ćemo sufinancirati sva tri koraka energetske obnove – energetske preglede i certificiranje, izradu projektne dokumentacije te projekte obnove.

Izvor: Časopis PRO GRADNJA

LETAK NAKLADA d.o.o. - PRO Gradnja
LETAK NAKLADA d.o.o. - PRO Gradnja
Internet adresa

Društvene mreže

{{ errors . name[0] }}
{{ errors . email[0] }}
{{ errors . location[0] }}
{{ errors . phone[0] }}
{{ errors . message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi