Godišnji financijski izvještaj 2020. - Bosch bilježi stabilan rast u Hrvatskoj


  • Bosch Hrvatska bilježi stabilan rast od sedam posto u odnosu na prošlu godinu
  • Bosch predstavlja inovativne tehnologije i rješenja za hrvatsko tržište
  • Bosch Hrvatska nastavlja s društveno odgovornim poslovanjem u Hrvatskoj

Zagreb – Bosch, vodeći svjetski dobavljač tehnologije i usluga, završio je fiskalnu 2020. godinu s konsolidiranom prodajom od 471 milijuna HRK (62,9 milijuna eura) u Hrvatskoj, bilježeći time zdrav rast od sedam posto u odnosu na prethodnu godinu.

„Unatoč svim izazovima koje je 2020. godina donijela sa sobom, bilježimo povećanje prodaje i na to smo izuzetno ponosni. To je prije svega rezultat dugogodišnjeg ulaganja u razvoj tržišta, širenje mreže poslovnih partnera, prepoznavanje novih prilika, a sve to ne bi bilo moguće bez iznimno profesionalnog i motiviranog lokalnog tima”, izjavila je Mirsada Kudrić, generalna direktorica tvrtke Bosch za Hrvatsku i Sloveniju. Broj zaposlenih na dan 31. prosinca 2020. godine u tvrtki Bosch u Hrvatskoj bio je oko 65.

Za ovu poslovnu godinu Bosch Hrvatska prognozira rast, no ipak nešto sporiji, a sve zbog svjetske pandemije koronavirusa koja je jako utjecala na cjelokupno gospodarstvo i tržište. „Kao svugdje u svijetu, i u Hrvatskoj očekujemo da će ova godina donijeti osim teškoća i niz novih prilika. Na tim prilikama i dobrim temeljima koje smo gradili sve ove godine, počivaju naša očekivanja u smjeru daljnjeg uspješnog poslovanja i za ovu godinu. Nastavljamo obogaćivati lokalno tržište novim, inovativnim tehnologijama koji naš život čine kvalitetnijim i sigurnijim”, izjavila je Kudrić.

Razvoj Boschevih poslovnih područja: stabilan razvoj u svim Boschevim poslovnim područjima unatoč koronakrizi

Poslovno područje Rješenja za mobilnost u Hrvatskoj zabilježio je postojan razvoj. Nastavljen je niz sponzorstava i suradnji u svrhu promocije Bosch Car servisne mreže. Bosch Hrvatska brzo se prilagodila situaciji s koronavirusom pa je tako uvedena online tehnička edukacija na temu ESI[tronic] 2.0 online i Common Rail sustavi Bosch. U 2020. Bosch je obilježio i 25 godina poslovne suradnje s nekoliko partnera, isto toliko godina napunio je ESP sustav, dok je Bosch filter za gorivo proslavio čak 90 godina postojanja. Ove godine, predstavljena je i najnovija generacija svjećica naziva EVO svjećica, a uveden je i KTS 250 Bosch dijagnostički tester s pristupom najmodernijim dijagnostičkim protokolima i tehnologijama. Ujedno su predstavljene i dvije nove web stranice, Bosch Car Service i Bosch Automotive Aftermarket.

U području Industrijska rješenja razvoj je bio u skladu s razvojem tržišta, a treba istaknuti da je u 2020. predstavljena nova CtrlX Automation platforma koja nudi sve potrebne module za cjelovita rješenja za automatizaciju. Funkcije sustava precizno su koordinirane i zahvaljujući apsolutnoj otvorenosti sustava, mogu se proširiti aplikacijama, hardverom i softverom nezavisnih dobavljača. Isto tako, postavljene su automatizirane proizvodne linije u nekoliko novih proizvodnih pogona.

Poslovno područje Potrošačka roba zabilježio je zdrav rast. Jedna od glavnih inovacija 2020.  bila je nova PROCORE tehnologija ćelija akumulatora kao i novi BITURBO alati, a kao najistaknutiji je prvi Bosch-ev akumulatorski SDS MAX čekić (GBH 18V-45 C). Akumulatorski alati prisutni su u sve više kućanstava i trend korištenja nastavlja rasti, a prepoznati su jer se u njih korisnici mogu pouzdati, sigurni su, imaju više snage te se mogu dulje koristiti. Bosch je isto tako razvio karbidnu tehnologiju koja spaja formulu jednog od najtvrđih metala na svijetu s priborom za električne aparate te predstavlja novi način rada, izdržljiviji i spreman za najzahtjevnije primjene.  

Bosch Energetska i Graditeljska tehnologija zabilježio je postojan razvoj zahvaljujući timu stručnjaka koji pružaju precizna, inovativna i pouzdana tehnička rješenja. Kada je energetska tehnologija u pitanju određen je jasan smjer za budućnost, a to je elektrifikacija grijanja jer električne primjene postaju sve važnije za tehnologiju grijanja i klimatizacije u tehnološkom procesu obzirom da učinkovito mogu pretvarati energiju. Zbog velikih ulaganja u 2020. zabilježeno je 22,5 posto više dizalica topline diljem EU. Kada govorimo o proizvodima, uspjehu su prije svega doprinijeli trend elektrifikacije i širenje poslovanja s klimatizacijskim uređajima i dizalicama topline. S inovativnim proizvodima unaprijeđena je energetska tranzicija u građevinarskom sektoru.

U odjelu Graditeljskih tehnologija PRAESENSA postaje novi standard u sustavima za javno obraćanje i glasovnog alarma koji će osigurati visoku kvalitetu zvuka za glazbu/poruke, a kontrolira se putem intuitivnog grafičkog korisničkog sučelja. Treba istaknuti još i INTEOX kao prvu potpuno otvorenu platformu za kameru kojoj je cilj napraviti revoluciju u industriji sigurnosti razvoj aplikacije specifične za korisnika prema njegovim stvarnim potrebama. Bosch sigurnosni sustavi razvili su i specifična COVID rješenja koja uključuju: remote portal za održavanje sustava, sustav za brojanje ljudi i održavanje socijalne distance, beskontaktna kontrola pristupa, sustavi za održavanje sastanaka na daljinu, detekcija topline ljudske kože te vanjska rješenja za ugostiteljske objekte.

Bosch Hrvatska i u 2020. sudjeluje u brojnim aktivnostima  u sklopu korporativne društvene odgovornosti

Protekla godina bila je izazovna za sve, a u Hrvatskoj su se stanovnici borili ne samo s pandemijom koronavirusa, već i s dva velika potresa, onaj u ožujku u Zagrebu, te drugi još razorniji, krajem godine koji se dogodio na području Banovine, a zbog koje su mnogi ostalih bez svojih domova. Bosch Hrvatska u oba je slučaja odmah reagirala te pružila potrebnu pomoć. Tako je zagrebačkim vatrogascima donirano preko 110.000 kuna vrijedna oprema za sanaciju posljedica potresa, dok su u Banovinu poslala dva u potpunosti opremljena stambena kontejnera za dvije obitelji, preko stotinu grijalica te više paketa alata za sanaciju štete i uklanjanje građevinskog materijala, a planirana je i donacija za školu u Petrinji. Jedna od temeljnih vrijednosti tvrtke doprinos su društvu u kojem žive i rade i zato ni u jednom trenutku  uključenost nije bila upitna.

Na području društveno odgovornog poslovanja, Bosch Hrvatska je sudjelovala u nizu projekata. Tako je 2020-te bila partner ekspedicije 'Kronike globalnog zatopljenja', putopisa koji surovo vraća u realnost i jasno ukazuje na potrebu zaštite okoliša. Nadalje, Bosch Hrvatska je sudjelovala kao partner i na projektu 'Blago jadranskog podmorja' kojim se promovira zaštita mora za buduće naraštaje.

Grupa Bosch: prognoza za 2021. i dugoročni strateški smjer

Grupa Bosch ostvarila je pozitivan rezultat 2020. usprkos pandemiji koronavirusa i uspješno je započela prvo tromjesečje 2021. godine. „Bosch je dobro prošao kroz prvu godinu pandemije koronavirusa”, izjavio je dr. Volkmar Denner, predsjednik upravnog odbora društva Robert Bosch GmbH. Međutim, očekuje se da će i ova godina biti izazovna za društvo, prije svega zbog postojećih rizika povezanih s pandemijom. Kako bi razvilo nove poslovne prilike na temelju dubokih tehnoloških i ekoloških promjena koje su trenutačno u tijeku, društvo Bosch kombinira internet stvari (IoT) s umjetnom inteligencijom (AI) te se usredotočuje na elektromobilnost. „Jedni smo od pobjednika u prijelazu na elektromobilnost i znatno širimo svoje softversko poslovanje tako što počinjemo uvoditi umjetnu inteligenciju”, izjavio je Denner.

Globalni napori u borbi protiv klimatskih promjena dovode do veće elektrifikacije i raširenije uporabe zelenog vodika. Elektrifikacija društvu Bosch omogućuje nove prilike u nekoliko poslovnih područja, jer su potrebna rješenja za električnu vožnju u automobilima, ali i za električno grijanje u zgradama. U tehnologiji pogonskih sklopova elektromobilnost se nameće kao jedna od Boschevih temeljnih djelatnosti. Gorive ćelije pretvaraju vodik u električnu energiju, a Bosch razvija i stacionarna i mobilna rješenja za gorive ćelije. Od 2021. do 2024. Bosch planira uložiti milijardu eura u tehnologiju gorivih ćelija.

Bosch nastavlja s vlastitim ciljevima klimatskog djelovanja prema planu te je ostvario velik iskorak u pogledu klimatski neutralnog statusa na više od 400 svojih lokacija u cijelom svijetu u proljeće 2020. godine. Klimatska neutralnost već je potvrđena nezavisnim ispitivanjem. Slijedom toga, Bosch je prvo svjetsko industrijsko društvo na čijim je lokacijama potpuno smanjen ugljični otisak – što uključuje lokaciju u Hrvatskoj. Cilj je društva Bosch također do 2030. smanjiti emisije CO2 za 15 posto u odnosu na razinu iz 2018. godine u cijelom lancu vrijednosti, od dobavljača do kupaca – što odgovara smanjenju od 67 milijuna metričkih tona emisije ugljičnog dioksida.

ROBERT BOSCH d.o.o. Home Comfort
ROBERT BOSCH d.o.o. Home Comfort
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja na području cijele Hrvatske.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi