Beton-Lučko sponzor festivala Design district Zagreb


Dizajn Distrikt Zagreb privremenom retrofuturističkom instalacijom Space Invader oživljava zanemareni ugao Martićeve i Vojnovićeve ulice

14. lipnja otvorio se treći festival Dizajn distrikt Zagreb koji je donio najuzbudljiviji program dosad, a unutar kojeg se izdvaja privremena funkcionalna instalacija Space Invader namijenjena različitim oblicima sastajanja, autora arhitekta Dina Belamarića. Njezina naizgled retrofuturistička kompozicija strogih linija, izrađena od natur betona brut, refleksija je inspirativnog i vibrantnog okruženja kvarta.

„Diskretno položena na ugao Martićeve i Vojnovićeve ulice, instalacija bi mogla postati mjesto susreta, predaha i igre. Njezina kompozicija omogućava i siguran prostor za dječju igru i didaktičko savladavanje prepreka, dok su visinske razlike poligon za svaki puta novu rutu igre, ali i pronalaženje novih načina korištenja. Posebno oblikovana tri vertikalna elementa imaju u sebi upisanu simboličku vrijednost arhitekture i urbanizma ovoga kvarta – tri nebodera u susjedstvu – Vitićev, Iblerov i skriveni neboder u Vojnovićevoj ulici.

Posebno smo ponosni što je, nakon ozbiljne selekcije instalacija za veliku Izložbu hrvatskog dizajna 1718 koju organizira Hrvatsko dizajnersko društvo, a odnosi se na najbolja ostvarenja tijekom protekle dvije godine na razini cijele Hrvatske, odabrana klupa za odmor proizvedena u Beton Lučko pogonu!

Betonski elementi izliveni iz jednostavnih oplata svojevrstan su hommage okolini kao kontekstu gdje je upravo urbanizacija betonom osigurala građanski životni stil godinama kasnije. Instalacija je proizvedena zahvaljujući vrijednoj suradnji festivala s tvrtkama Holcim Hrvatska i Beton Lučko, a zadržat će se na odabranoj lokaciji 90 dana.

Naziv instalacije Space Invader, izabran je zbog sličnosti kompozicije s figurom iz poznate arkadne videoigre, ali i zbog začudne pojavnosti instalacije u odnosu na ovu frekventnu, no funkcionalno zanemarenu lokaciju." – u kratkim je crtama projekt predstavio arhitekt Dino Belamarić.

Predstojeći festival Dizajn Distrikt Zagreb sigurno će obilježiti i zelena instalacija Baustella koja će vizualno dominirati sjevernim dijelom Ratkajevog prolaza, tijekom festivala zatvorenog za promet, a koju je također projektirao arhitekt Dino Belamarić. Baustella je privremena prostorna struktura smještena na sjevernom dijelu Ratkajevog prolaza, namijenjena odmoru i druženju u javnom prostoru.

Osnovnu konstrukciju Baustelle čini pravilni raster pocinčanih građevinskih skela upotpunjenih aluminijskim podnicama koje tvore tribine orijentirane prema žarištu Ratkajevog prolaza. Dinamična konstrukcija, prekrivena biljkama, spaja urbano s prirodnim u obliku zelene oaze koja gradska pročelja ne prikriva, već ih afirmira kroz prozirnost cijele strukture.

Biljke su u stalnoj komunikaciji s okolinom, a unutar instalacije izmjenjuju se korisnici čija interakcija s prostorom tvori atmosferu gradskog dnevnog boravka. Zelena instalacija Baustella ostvarena je zahvaljujući suradnji s tvrtkom IRIS MBM koja već treću godinu festivalske lokacije obogaćuje biljkama. Konstrukciju instalacije omogućila je tvrtka PERI oplate i skele, koja je ove godine jedan od partnera festivala.

Detaljni program festivala može se pratiti na internet stranici Dizajn Distrikt Zagreb, a posjetiteljima će zahvaljući tvrtki Five u snalaženju kroz bogati program, pored tiskanog kataloga i mape, pomoći i mobilna aplikacija Design District Zagreb, besplatno dostupna prije početka festivala za preuzimanje u Apple i PlayStoreu.

Organizatori festivala su Superstudio i Dizajn centar Zagreb, a podržava ga Turistička zajednica grada Zagreba, Ured za kulturu grada Zagreba i Ministarstvo kulture RH.

Beton Lučko je svojim brojnim referencama pa tako i ovom potvrdio svoju važnost i kvalitetu u proizvodnji specijalnih betona. Akademska zajednica je to prepoznala i ovom zajedničkom suradnjom napravili su nešto jedinstveno i zanimljivo te tako oživjeli zanemareni ugao ulica grada Zagreba.

BETON LUČKO RBG d.o.o.
BETON LUČKO RBG d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Proizvodi su dostupni u svim prodavaonicama građevinskog materijala na području cijele Hrvatske.
{{ errors . name[0] }}
{{ errors . email[0] }}
{{ errors . location[0] }}
{{ errors . phone[0] }}
{{ errors . message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan!

Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi