U moru interijera koji su preslikani s Pinteresta ili raznih stranica na Instagramu pronašli smo jedan koji nas je oduševio svojom originalnošću, unikatnim namještajem i dekorativnim elementima koji su izrađeni od starih i odbačenih stvari koje bi mnogi otpisali.

Radi se o prostoru od 87 kvadrata smještenih na gornjem katu obiteljske kuće u Sisku. Vlasnik Igor Kovač odlučio se na vrlo hrabar pothvat i sam je renovirao čitav kat, sve od grubih radova kao što su rušenje, zidanje, niveliranje podova, postavljanje laminata do izrade namještaja. Sam je izradio ulazna vrata za kuću, ormare, blagovaonski stol, stoliće za kavu, police, krevet u spavaćoj sobi, lampe….

Posebnost njegovog rada je u tome što se bavi recikliranjem starih stvari. U predmetima koje biste vi možda bacili jer su potrgani ili truli Igor vidi potencijal i daje im novu svrhu. Trenutno je njegova primarna sirovina za projekte drvo od kojeg stvara predivne kreacije.

Njegov put od hobi majstora do nekoga tko planira otvoriti obrt (TROL – „The Root Of Life“ projekt) i sklapa poslovne suradnje predstavili smo u članku Od hobija do životnog poziva: Izrada jedinstvenih dekorativnih elemenata od odbačenog drveta.


Wilbert The First, prva Igorova kreacija

U ovom članku smo odlučili predstaviti uređenje doma u kojem Igor živi s djevojkom, pobliže opisati određene projekte te izazove s kojima se susretao prilikom radova.

Domišljatost i snalažljivost

Kuća je građena 1963. godine, prostorije nisu bile logično raspoređene i svaka je imala pod na različitoj razini. Zidovi i podovi bili su neravni i zbog stare gradnje se sve što je Igor dotaknuo raspadalo ili pucalo.

„Nekada su radili kuću s onime što su imali i bio je veliki izazov isplanirati renoviranje, osmisliti raspored prostorija, napraviti sve da slijedi neki moderan ukus, a opet ostati u okvirima nekog zacrtanog budžeta i raditi s dostupnim materijalima.“, rekao je Igor i dodao da se dvije godine borio s krpanjem i izravnavanjem podova, zidova, stropa.

Kada je krenuo s obnavljanjem nije imao nikakva prethodna znanja, no sa savjetima mu je puno pomogao otac koji ima određene vještine i iskustvo u tom području, te YouTube na kojem je danonoćno pronalazio rješenja za svoje ideje. Odlučio je napraviti drugačiji razmještaj prostorija pa je tako spavaću sobu koja je bila smještena do ceste preselio u dvorište kako bi bila dalje od buke automobila. Spavaća soba je zauzela stari kuhinjski prostor, a nova kuhinja i blagovaonica napravljene su u prostoru stare spavaće sobe. Srušio je zid i spojio ih s boravkom.

Primijetili smo da je mnogo koristio OSB ploče, na primjer, za izravnavanje podova, između greda na stropu u kuhinji i boravku, za izradu ormara u spavaćoj sobi. No, njegova domišljatost ide puno dalje pa smo se tako iznenadili kada nam je rekao da je prilikom obnavljanja prozora u kuhinji kutije za rolete izradio od starog furniranog kreveta, kvaka na vratima u spavaćoj sobi je zapravo poklopac lonca, u obična unutarnja vrata stavio je nosače i pretvorio ih u klizna vrata…

Igor je rekao kako od alata koristi zaista sve i svašta, od onih ručnih do električnih, no zaključujemo da je njegov najbitniji alat kreativnost. S nevjerojatnom lakoćom naizgled beskorisnim stvarima pronalazi novu namjenu.

Krenimo u obilazak!

Već na samom ulasku u kuću odmah su nam u oči upale Igorove police izrađene od drva.

S obzirom na to da je Igoru na prvom mjestu isključivo funkcionalnost u kući ne želi gomilati nepotrebne stvari. Ipak, nedostajao mu je neki prostor za pohranu dokumenata jer u kući nema komoda pa je izradio ormar samo za tu namjenu. Smjestio ga je u hodnik u kojem se super uklopio s DIY lampom, drvenim policama na zidu i kupljenim tabureom u obliku kovčega.

U hodniku je smješten i njegov dizajnerski proizvod, vješalica za jakne o kojoj smo pisali u članku.

Moderna gotik spavaća soba

Ako bismo morali odabrati samo par stvari koje su nas posebno oduševile u ovom domu pri vrhu bi svakako bio „Bubimir“ krevet!

Igor nam je priznao da je izrada kreveta bila veliki izazov. Željezne fronte je naručio putem interneta, podnice je sam mijenjao jer nije bio zadovoljan onima koje su došle s krevetom, stupove kreveta je napravio od drveta divlje šljive. „Kod susjeda je niknulo jako puno divljih šljiva i počeo ih je uklanjati. Ponudio sam se da odradim to umjesto njega, ali da zadržim to drveće. Šljiva je super jer je prekrasna. Zamislio sam da krevet bude crne mat boje, malo gotik i spooky kako bi se razbila bijela boja u prostoru.“, ispričao nam je Igor.

Od DIY projekata u spavaćoj sobi se još nalazi radni stol, mehanizam na naslonu stolice koji omogućava da stane ispod stola, stolić uz krevet i veliki ormar napravljen od OSB ploča za koje nas je Igor upozorio da nisu najbolji izbor za ormare jer se s vremenom počnu motati, no stavio ih je zbog žurbe oko selidbe i za sada ga dobro služe.

Za izradu polica u ormaru je kupio drvene ploče koje nisu ničime tretirane i nemaju mirisa. Tvrdi da su najskuplji dio ormara donje i gornje vodilice, kotačići i slično.

Rasvjeta je u čitavoj kući kreativno osmišljena, pa tako i u spavaćoj sobi.

Uređenje kupaonice

S prostorom kupaonice Igor nije zadovoljan jer smatra da je prevelika. No, zato su dio kupaonice iskoristili za ostavu.

Igor je maknuo kadu i napravio walk-in tuš, a pločice je u cijeloj kupaonici postavljao njegov otac.

DIY projekti u ovoj kupaonici su ormar koji služi kao spremište, postolje za umivaonik, i ormarić ispod umivaonika. Postolje od umivaonika napravljeno je od korijena dunje i hrasta.

Svidjela nam se rasvjeta iznad umivaonika i saznali smo da je izrada vrlo jednostavna. Igor je reciklirao staro drvo hrasta, a lampe je pronašao u šupi na dvorištu, malo ih očistio i pričvrstio na drvo. „Surfanjem do uspjeha!“, poručuje Igor.

Smatra kako danas svatko može napraviti što god poželi zahvaljujući raznim forumima na internetu, YouTube kanalu, tvrdi da postoji puno stručnih ljudi koji su spremni dati besplatne savjete, a puno se može naučiti i obilazeći dućane kako bi se usporedili materijali, cijena i kvaliteta.

Za dodatne ideje za uređenje kupaonice pogledajte članak o renovaciji kupaonice na zagrebačkom Jarunu!

Kreativna rješenja u kuhinji i boravku

Ulaskom u prostor kuhinje ostali smo bez daha jer je rezultat isključivo Igorove mašte, a slagao ju je čak osam mjeseci!

Čitav projekt s istraživanjem i grubim radovima trajao je dvije godine. Želio je spojiti ciglu i drvo te je osmislio koncept koji je kasnije razvijao s prijateljima koji se bave sličnim stvarima u smislu zidanja, izradom kuhinja, stolarijom. „Želio sam čuti njihova mišljenja i kuhinja je u konačnici plod mašte, kooperacije i suradnje. Nitko nije vjerovao da će se to uspjeti napraviti, no ustrajnost i snalažljivost su pobijedili.“, rekao je Igor.

Većinu materijala za kuhinju Igor je iskoristio iz stare srušene kuće koja datira iz 1938. godine. Na primjer, sve drvo osim vratnica je iz te kuće, kao i dio greda. Uz drvo koristio je staru ciglu i kaljeno staklo.

Nismo mogli ne primijetiti bure za pohranu pića. Igor ga je iskombinirao s drvom šljive koje je udario grom i spalio iznutra, no uspio ga je srediti. Postolje je napravio od hrastovog drveta. Na kraju je sve obojio kako bi postigao sklad.

Igor je posebno ponosan na blagovaonski stol o čijoj izradi možete više pročitati u članku.

U kuhinju je uloženo jako puno truda, a najveći izazov čitavog prostora kuhinje i boravka bio je strop i obnova greda između kojih je postavio kamenu vunu i OSB ploče. Igoru je samo za obnovu stropa trebalo tri mjeseca.

Nakon što je sredio strop krenuo je povezivati ove dvije prostorije – bojama i temama vezanim uz reciklirano drvo. Od zida koji se nekada nalazio između tih prostorija ostavio je samo maleni dio koji je iskoristio za izradu šanka, a poslužio je i kao držač TV-a. Primijetili smo da nigdje u kući nema kablova za struju. To je zato što su smješteni ispod poda, te u boravku u zidu iza TV-a.

Poput kuhinje i boravak je pun recikliranih stvari. Na primjer, daske na zidovima su bile jako trule, ali Igor ih je uspio očistiti i srediti.

Sam je izradio kutnu garnituru, stolić, lampe, tabure, modularne police na zidovima…

Previše je dekorativnih elemenata i detalja o kojima bismo mogli pisati. Zato vas pozivamo da bacite oko na galeriju i tamo pogledate ostatak Igorovih kreacija.

Ovaj dom pokazatelj je toga kako ništa nije nemoguće, a upravo nas je u to cijelo vrijeme uvjeravao i Igor. Zašto kopirati tuđe interijere ako je uz malo volje, truda i istraživanja o materijalima i izradi moguće napraviti dom po svojoj mjeri.

„Kada kreneš u ovakav projekt ne možeš znati što te sve očekuje i susrećeš se s gomilom prepreka. No, sve što sam ikada zamislio nalazi se u ovoj kući. Fora mi je što se većina stvari koje sam napravio ne može ponoviti, može se izraditi nešto slično, ali ne isto. Nemojmo kopirati druge, već unesimo sebe u životni prostor koji uređujemo.“, poručio je Igor.

Bavite li se nečim sličnim i trebate pomoć Igor poručuje da ga slobodno možete kontaktirati putem Instagrama, Facebook stranice ili na mail greatpieceofwood@trol-craft.com.

Njegov obrt „TROL“ zamišljen je tako da osim prodaje radova i poslovne suradnje s dizajnerima interijera i drugim obrtima pruža besplatne usluge početnicima u DIY projektima, ali i svakome kome bi dobrodošao pokoji savjet ili inspiracija.

S uradi sam uratcima možete postići velike uštede, iako je po nama najveća prednost takvih projekata u unikatnosti. Nadamo se da vas je ovaj članak inspirirao te da ste i sami dobili želju za stvaranjem nečega originalnog.

Foto: Ana Perković

Fotogalerija (53)