Tehnologija

Obrada drveta

Drvo koje se koristi za izradu elemenata montažne kuće su četinari, jela i smreka. Karakterizira ih velika trajnost, mala zapreminska težina i elastičnost. Drvo se reže na određene dimenzije i suši u komorama specijaliziranim za takve obradu drveta. Prilikom ugradnje, vlažnost drveta ne smije biti veća od 9 %.

Katalog i cjenik niskoenergetskih montažnih kuća

Izrada elemenata montažne kuće

Prema radioničkim nacrtima, koje pripremaju projektanti, kreće se u proizvodnju zidova. Svaki zid prikazan je zasebno, s ucrtanim elektroinstalacijama. Radnici kroje i režu građu za cijelu kuću. Nakon toga, drvo se impregnira i na stolu, dimenzija 3×9 m, slažu se elementi zida – gornji i donji pojas, vertikale, ostavljaju se otvori za stolariju… Pneumatskim čekićem za čavle vrši se spajanje, a nakon toga pneumatskim čekićem za klamerice postavljaju se obložne ploče. Mosnom dizalicom, okreće se zid. Prihvaćanje zida s dizalicom vrši se preko nosivih traka (gurtni), koje su atestirane.

Prostor između vertikala, ispunjava se mineralnom vunom, a nakon toga postavljaju se obložne ploče. Zid se pomiče u drugi dio proizvodne hale i na njega se lijepi i tipla stiropor. Slijedi obrada podloge za fasadu. Stiropor se «armira» rabitz mrežicom, a kad se ljepilo posuši, zid je spreman
za montažu. Nakon što se izradi i posljednji zid, viljuškarom se utovaruju na kamion i prevoze na gradilište.

Katalog i cjenik niskoenergetskih montažnih kuća

Montaža

Na pripremljenu betonsku podlogu, za koju su nacrte osigurali naši projektanti, postavlja se hidroizolacija na mjestima postavljanja zidova. Prema unaprijed dogovorenom redoslijedu montaže, dizalica prenosi zidove iz kamiona na betonsku podlogu. Radnici pridržavaju zid, centriraju ga i privremeno učvrste. Nakon montaže i posljednjeg zida, slijedi trajno vezanje. Zidovi se međusobno spajaju «zeta» vijcima, DIN 571 dužine 260 mm, a za betonsku podlogu vežu se “fisher” vijcima.
Ukoliko je moguće, poželjno je da se u istom danu montira i krovna konstrukcija. Na isti način, dizalica pridržava krovne elemente dok ih radnici ne učvrste.

Katalog i cjenik niskoenergetskih montažnih kuća

Tehničke karakteristike

Dopustite da vas pobliže upoznamo s vrijednostima i prednostima zida vašeg novog doma!

Širina zida 290 mm
Od ukupne širine zida, 250 mm je izolacija, a to je najbitniji faktor u pogledu energetske uštede.

Visina zida 275 cm
Vrlo bitan faktor koji garantira ugodnije stanovanje. Svjetla visina (od gotovog poda do gotovog stropa) iznosi 260 cm.

Koeficijent prolaska topline U(k)
Koeficijent koji je usko vezan uz materijale i širinu zida, a govori koliko se topline gubi po m2 zida za promjenu temperature od 1K. Znači, što je taj koeficijent manji, bolja je izolacija zida i obrnuto. Naš zid ima koeficijent U(k)=0,137 W/m2K. Obična šuplja cigla, debljine d=25 cm, ima koeficijent U(k)=1,1 W/m2K, što preračunato znači, da bismo morali sazidati zid od 200 cm debljine, da bi imao isti koeficijent prolaska topline DOMUSplus zida.

Položaj parne brane
Parna brana sprečava kondenzaciju vodene pare unutar zida, uslijed vanjske i unutarnje temperaturne razlike, te relativne vlažnosti. Ako te folije ne bi bilo, u zimskom razdoblju, vodena para bi se kondenzirala u mineralnoj vuni, što bi rezultiralo slijeganjem i propadanjem iste. Ako je folija probušena ili na neki način oštećena, vremenom će se dogoditi ista stvar. Parna brana se može probušiti na više načina, što je i praksa kod većine proizvođača montažnih kuća, a najčešći je probijanje folije usred provođenja cijevi za elektroinstalacije. Kod ovakvog sastava zida, parna brana se nalazi iza drvene nosive konstrukcije, a cijevi za elektroinstalacije se provode kroz mineralnu vunu u debljini od 5 cm. Time smo izbjegli oštećenje folije zbog ugrađivanja utičnica i prekidača. DOMUSplus koristi Isover VARIO foliju s promijenjivim koeficijentom difuzije vodene pare. Za razliku od obične PE folije, VARIO folija dozovljava “disanje” zida.

Fermacell ploče
Gips vlaknaste, nosive ploče debljine 15 mm, koje imaju nosivost 60 kg po jednoj tipli!!! Ove ploče se u Austriji i Njemačkoj sve više koriste, a izbacuju se iz upotrebe obične gips kartonske ploče.

Granipol žbuka
Trenutno jedna od kvalitetnijih žbuka na tržištu. Karakterizira ju vodoodbojnost i odlična paropropusnost. Postojana na atmosferilije, mehanički otporna.

Ovako izgrađen zid je osjetno energetski efikasniji od zida izgrađenog klasičnom gradnjom. Grafikon ispod prikazuje usporedbu potrošnje energije od starih kuća do niskoenergetskih kuća. Iz diagrama je vidljivo da je za grijanje niskoenergetske kuće potrebno do 6 puta manje energije nego za grijanje stare kuće.

Specifične toplinske potrebe – od starih kuća do suvremenih pasivnih kuća, prema priručniku «Vodič kroz energetski efikasnu gradnju», EIHP, izdanje siječanj 2005.

Razine izrađenosti

U našoj ponudi mogu se naći različite razine izgrađenosti vašeg doma, prilagođeno vašim željama i potrebama.

Želite li sami obavljati završne radove u vašem novom domu? Nemate volje gubiti vaše dragocjeno vrijeme s postavljanjem parketa, pločica ili temelja?

Kod nas, sve vaše želje će biti uslišane!

Katalog i cjenik niskoenergetskih montažnih kuća

VISOKI ROH BAU sadrži slijedeće radove:

 • kompletna projektna dokumentacija (Idejni i Glavni projekt) potrebna za ishođenje dozvola za gradnju, te Izvedbeni projekt elektroinstalacije
 • proizvodnja i montaža svih konstruktivnih elemenata (vanjski i pregradni zidovi, krovni nosači, stropni paneli)
 • pokrivanje krovišta Bramac Protector crijepom, u boji po izboru investitora, s daskanjem, postavljanjem krovne Bramac Flex folije, kontraletve i letve
 • toplinska fasada, 8 cm fasadni stiropor sa završnim slojem Baumit Granopor žbuke, granulacije 1,5 mm, u boji po želji investitora
 • izrada podgleda stropa – izolacija Isover mineralna vuna 15 cm, Isover Vario parna brana, podkonstrukcija i gipskartonske ploče
 • vanjska PVC stolarija TROHA-DIL, 5-komorna, otklopno-zaokretna, 3D Salamander profili (zaobljeni) i Winkhaus okovi, 3 brtve, ostakljena termoizolacijskim staklom debljine 24 mm (4+16+4 mm) – LOW-E kw 1,1 i ulazna vrata po izboru investitora
 • nabava i ugradnja unutarnje drvene stolarije s okovima i kvakama, soft desing (zaobljeni dovratnik)
 • nabava i ugradnja vanjskih i unutarnjih prozorskih kamenih klupica
 • jednokanalni Schiedel dimnjak Ø20
  kompletni limarski radovi, vertikalni i horizontalni oluci, opšav dimnjaka i snjegobrani
 • nabava i ugradnja sklopivih tavanskih ljestava za prizemnice
 • nabava i ugradnja drvenog lakiranog stepeništa za kuće s potkrovljem i katnice
 • grubi razvod elektroinstalacija, samogasive PVC cijevi s priključno – razvodnim kutijama
 • kompletan razvod vodovodnih i kanalizacionih instalacija PVC cijevima do 1 m izvan objekta
 • transport svih konstruktivnih elemenata od proizvodnog pogona do gradilišta, unutar Zagrebačke županije

KLJUČ U RUKE sadrži slijedeće radove:

 • sve radove koji ulaze u visoki roh bau
 • izrada temelja i temeljne ploče s hidroizolacijom
 • toplinsko-zvučna izolacija podova s cementnim glazurama
 • nabava i postavljanje hrastovog parketa S klase
 • nabava i postavljanje zidnih i podnih keramičkih pločica u kuhinji i sanitarijama
 • nabava i postavljanje kamenih ploča na terasama, balkonima, ulaznom podestu i ulaznim stepenicama
 • fino gletanje fermacell ploča na zidovima i stropu te bojanje u boji po želji investitora
 • fini razvod elektroinstalacija, s prekidačima i utičnicama, te razvodni ormarić
 • podni razvod PVC cijevi za vodovod i kanalizaciju, uključen sav popratni pribor i sitni materijal
 • ugradnja sanitarnih uređaja sa slavinama
 • nabava i ugradnja centralnog plinskog grijanja

Naravno, moguće je i kombinirati radove iz sistema “ključ u ruke”, te napraviti ponudu krojenu točno po vašim potrebama!

Katalog i cjenik niskoenergetskih montažnih kuća

Partneri

Stručni konzalting [ Sun-Arh ]

Stolarija [ Troha-Dil ]

Crijep [ Bramac ]

Fasada [ Baumit ]

Stiropor [ Varping ]

Izolacija [ ISOVER ]

Gips-vlaknaste ploče [ Fermacell ]

Kamini [ Zagorka ]

DOMUSPLUS d.o.o.
DOMUSPLUS d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Dostupnost na području cijele Hrvatske.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi