Zlatni puzavac (Epipremum aureum), porijeklom iz tropskih prašuma, šarmantna je biljka penjačica prisutna u mnogim domovima i uredima. Sjajni, ovalni listovi pojavljuju se u zelenoj boji, a mogu biti prošarani nepravilnim, bijelim ili žutim linijama.

Savjeti za održavanje

Podnosi neredovita zalijevanja i rast u prostorijama slabijeg osvjetljenja. Nije kompliciran za uzgoj zbog čega je idealan za početnike, ali i one koji se smatraju neuspješnima u uzgoju sobnog bilja.

Zlatni puzavac dobro podnosi slabije svjetlo, ali u takvim uvjetima imat će tamnije listove, bez prisutnosti svjetlijih nijansi. Ova biljka najbolje će izgledati na umjereno osvijetljenom mjestu.

Posudu sa zlatnim puzavcem smjestite na policu s knjigama ili u viseću košaru, čime će se istaknuti padajući listovi.

Vitice zlatnog puzavca nemaju mogućnost prianjanja uza zid ili potporu, već se grane trebaju usmjeriti na potporu. Njegove se grane mogu rasprostirati od 1.5 do 3 m, što se može kontrolirati otkidanjem grana.

Povremenim orezivanjem, biljka će izgledati zdravije i punije. Ako se odlučite na dulju varijantu, grane je potrebno učvrstiti kukicama uza zid ili preko okvira prozora.

Ima sposobnost pročišćavanja zraka od toksina, posebice formaldehida i benzena, te se može smjestiti u prostorije u kojima se provodi dosta vremena, kao na primjer, ured ili dnevni boravak.

Odgovarajuće mjesto za zlatni puzavac je i spavaća soba, kupaonica ili druge slabije osvijetljene prostorije uz fluorescentnu svjetlost.

Ne voli konstantno vlažan supstrat, već treba pustiti da se u potpunosti osuši. Vlažnost supstrata provjerite uranjanjem prstiju u supstrat. Iako je uglavnom dovoljno zalijevati jednom tjedno, učestalost ipak ovisi o veličini same biljke.

Tijekom zime i jeseni, zalijevanje može biti svakih dva tjedna. Listove treba povremeno poprskati finom maglicom.

Autor: M.R.