Vidjeli ste sigurno kako je netko od starih automobilskih guma, stare buradi ili metalnih kanti za pepeo napravio predivnu dekoraciju. Ako volite uređivati vrt i okućnicu, a na tavanu obiteljske kuće, u podrumu ili pak na dvorištu imate starih stvari koje samo skupljaju prašinu šteta je da ih ne iskoristite za prenamjenu u nešto drugo.

Uz malo renovacije vaši bi stari predmeti mogli mamiti poglede u dvorištu ili cvjetnjaku. Zato smo ovdje da vam pomognemo!

Donosimo primjer preuređenja stare bačve u dekoraciju za cvijeće. Često najprije treba nanijeti temeljnu boju, a tek zatim onu željenu. No, pronašli smo boje koje su 3u1 te u sebi sadrže i temelj i završnu boju.

Boje koje smo koristili prigodne su za interijer i eksterijer, mogu se izravno nanositi na mnoge površine (drvo, metal, staklo, pocinčane površine, pločice, beton, PVC). Oduševila nas je činjenica da ne moramo kupovati više kantica iste boje zbog različitog materijala. Na primjer, bure je napravljeno od drva i metalnih okova.

Za bačvu su nam trebale trebale crvena, zelena i bijela boja. No, krenimo redom. 

1. Priprema

Ništa bez dobre pripreme! Najprije treba pripremiti podlogu na kojoj planirate bojiti. Primjerice, ako ne želite mrlje po podlozi prekrijte ju starim novinama ili najlonom.

Naše radno mjesto izgledalo je ovako:


Savjet:
Za bojanje obavezno birajte lijep sunčan dan kako ne biste morali bježati od kiše ili puno duže čekati na to da se boja osuši. Osim željenih boja potrebno vam je sljedeće: razrjeđivač, kistovi, samoljepljive trake, obične škare s kojima ćete rezati trake, zaštitne rukavice (po mogućnosti više njih jer se jedne mogu poderati, previše zaprljati i slično).

Također, ako vam iz jedne kantice boje treba mala količina ili planirate miješati više boja svakako si pripremite neke posude u koje ćete lijevati boje. Mi smo koristili obične plastične posudice od jogurta, sira, sladoleda…


2. Čišćenje

Prije bojanja površinu predmeta treba dobro očistiti od ulja, masnoća i svih drugih onečišćenja. Možete koristiti i odgovarajuće deterdžente. Ako ima hrđe treba je ukloniti. Tijekom nanošenja boje površina mora biti skroz čista i suha.

Za čišćenje bačve bili su potrebni mala četka i brusni papir.

Pogledajte samo razliku kod metalnih okova! 

3. Korištenje krep traka

S obzirom na to da smo odlučili koristiti više boja i najprije obojiti drvene površine trebalo je zaštititi metalne dijelove. Oblijepili smo ih krep trakama.


4. Bojanje

Dobro promiješajte kanticu s bojom i tek je zatim otvorite. Prije upotrebe promiješajte boju kistom ili nečime što vam je pri ruci, na primjer, ovdje je korištena grančica drveta.

Otvorili smo crvenu i zelenu boju i krenuli s bojanjem dna bačve. Iako se ono u konačnici ne bude vidjelo bolje ga je obojiti kako bi drvo dobilo zaštitu.

Već pri samom početku bojanja primijetili smo kvalitetu boje i svidjelo nam se što je moguće „bojanje jednom rukom“ te je nije potrebno ponovno nanositi na isto mjesto. Boja se lijepo razlijevala i efekt je odličan!

Ostale drvene dijelove bačve bojili smo u crvenu boju. Kako bi se boja još bolje razlijevala dobro je dodati malo razrjeđivača.

Zaista je velika prednost što su boje 3u1! To je ovaj projekt učinilo jednostavnim i bilo je gušt bojati i kreirati nešto svoje.

Boje su brzosušeće i nije trebalo dugo čekati da se bojane površine osuše. Skinuli smo trake i krenuli s bojanjem metalnih obruča!

Ponovno smo upotrijebili krep trake kako bismo zaštitili boju ispod obruča.

Kada je sve bilo gotovo činilo se da nešto nedostaje pa smo osmislili detalje za sredinu bačve. Od obične spužvice za suđe izrađena je mačja šapa, umočili smo je u bijelu boju i radili otiske na crvenoj podlozi.

Kao potpuni amateri i „sam svoj majstor“ vrlo smo zadovoljni s rezultatom. S malo hrabrosti i volje zaista bi se svatko uspješno okušao u ovakvim projektima.

Savjet: Kada završite s bojanjem nemojte zaboraviti oprati kistove u razrjeđivaču.

5. Sadnja biljaka

Bačva je osmišljena kao dekoracija za vrt u kojem će biti cvijeće, tako da sada slijedi postupak sadnje. Najprije su stavljeni stiropor radi drenaže i impregnirano platno kako bi se drvo zaštitilo.

Slijedi sipanje zemlje i sadnja biljki.

“Uradi sam“ zadatak uspješno je završio!